Partidul Social Democrat (PSD) solicita Partidului National Liberal (PNL) sa renunte la Legea preventiei in sanatate, care ii obliga pe romani "sa-si plateasca tratamentul, daca au avut ghinionul sa se imbolnaveasca", scrie Agerpres.

"PSD solicita PNL sa renunte la Legea preventiei in sanatate, care ii extermina pe romani, obligandu-i sa-si plateasca tratamentul, daca au avut ghinionul sa se imbolnaveasca. Nu ne poate mira insa aceasta idee, atata timp cat, sa nu uitam, PNL are in componenta sa fosti membri PDL care au inchis spitale si care considerau atunci ca morfina atat de necesara pentru romanii grav bolnavi este un lux. De aceea, nu putem fi surprinsi de lipsa de compasiune a liberalilor, care au preluat cinismul guvernarii Boc. Consideram ca liberalii vor sa ii aduca in sapa de lemn pe romanii bolnavi, chiar si daca sunt asigurati. Specialistii subliniaza ca, atat cancerul, cat si bolile cardiovasculare, pot avea forme galopante de evolutie, chiar si la bolnavii care au avut o alimentatie echilibrata, un stil de viata sanatos si care si-au facut toate analizele. Prin urmare, este imposibil sa fie departajati prin lege bolnavii care trebuie sa plateasca tratamentul, invocand lipsa preventiei", se arata intr-un comunicat remis, sambata, AGERPRES.

PSD sustine ca PNL "muta manipulator" dezbaterea intr-o alta zona, difuzand informatii false despre Legea educatiei pentru toleranta.

"In plus, observand reactia opiniei publice fata de Legea preventiei in sanatate - o lege care contravine prevederilor din Constitutie, cata vreme legea fundamentala asigura dreptul fiecarui roman la servicii medicale fara conditionari - PNL muta manipulator dezbaterea intr-o alta zona, difuzand informatii false despre Legea educatiei pentru toleranta. Cerem ferm PNL sa nu mai dezinformeze publicul. Nicaieri in cuprinsul legii nu se face vreo referire care ar fi putut fi interpretata drept un atentat la libertatea de exprimare, nici in general, si cu atat mai putin in mediul online', se arata in comunicat.

Potrivit comunicatului, legea este una pozitiva, care indeamna la educatie pentru toleranta si la 'salvarea diferentelor pluriculturale care dau frumusete societatii romanesti'.

'Nu este o lege care sa se concentreze pe coercitie, din contra. Amenzile despre care se tot vorbeste sunt cele prevazute deja in Ordonanta 137 referitoare la discriminare, iar aceasta lege nu aduce nou decat conceptul de defaimare sociala, statuand faptul ca simpla apartenenta la un grup social, de orice natura, cu exceptia celor care contravin ordinii de drept, nu poate fi subiect de jigniri sau ofense. Mai mult, au fost eliminate printr-un amendament criteriile de avere si orientare politica din definirea grupurilor sociale, deci afirmatia ca politicienii vor sa se protejeze de comentariile negative nu are absolut niciun fundament real", mai releva sursa citata.