​PSD sustine intr-un comunicat transmis presei ca in raportul redactat de angajatii de la Comisia Juridica privind legea defaimarii sociale a lui Liviu Dragnea s-a strecurat o eroare materiala, explicand astfel de ce criteriul "averii" nu a fost eliminat din definitia "grupului social" asa cum promisese Dragnea si asa cum s-a intamplat cu criteriul de "apartenenta politica".

PSD afirma ca vor semnala aceasta eroare cand legea va fi dezbatuta in plenul Camerei Deputatilor, cel mai probabil miercuri. Procedural, cel putin teoretic, ar trebui ca proiectul legislativ sa fie retrimis la comisiile de specialitate pentru a fi corectate aceste erori.

HotNews.ro a semnalat inca de marti, cand a fost dat raportul cu amendamente asupra legii, faptul ca "avere" nu a fost eliminat din lista criteriilor prin care este definit "grupul social" care ar putea fi eventual "defaimat", asta in ciuda faptului ca in motivarea venita la acest amendament depus chiar de Dragnea el afirma ca acest lucru s-a intamplat.

Mai mult, PSD anunta ca va solicita o ancheta administrativa in Comisia Juridica.

Amintim ca la cateva zile, dupa valul de critici aparute la acest proiect, Dragnea a declarat ca va elimina din criteriile de apartenenta politica si de avere.

Astfel, potrivit noului text, grupul social se va defini astfel: "categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trasaturi de gen, varsta, rasa, religie, origine etnica, limba materna, traditii culturale, orientare sexuala, origine sociala, avere*, dizabilitati, boala cronica necontagioase sau infectie HIV/SIDA."

Redam comunicatul PSD semnat de doi membri ai comisiei juridice - deputatul Ciprian Nica, vicepresedinte, si Daniel Florea, membru:

  • "În şedinţa Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor din data de 09.02.2016 a fost discutată, pe articole şi amendament cu amendament, şi adoptată în integralitatea ei, Legea privind asigurarea toleranţei faţă de diferenţele de grup, iniţiată de domnul deputat Liviu Nicolae Dragnea.
  • Amendamentul iniţiatorului, aflat la punctul c) al articolului 1, definea grupul social ca fiind “categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică, limbă maternă, tradiţii culturale, orientare sexuală, origine socială, dizabilităţi, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV /SIDA”.
  • Acest amendament, care prevedea eliminarea din varianta iniţială a legii a sintagmelor “apartenenţa politică” şi “avere “, a fost adoptat în integralitate de Comisia Juridică. De asemenea, acest amendament a fost acceptat şi de Consiliul Legislativ, în avizul pe care l-a transmis Comisiei Juridice.
  • Dintr-o eroare repetată şi inexplicabilă a personalului administrativ din cadrul Comisiei Juridice, pe documentele de lucru ale Comisiei şi pe site-ul Camerei Deputaţilor a apărut o variantă a amendamentului care conţinea formularea “avere”.
  • Această situaţie este în totală contradicţie cu documentele ataşate Proiectului Legislativ, aşa cum se desprinde în mod evident din stenograma şedinţei şi din notele marginale care explică motivarea  amendamentului.
  • În aceste condiţii, pentru clarificarea situaţiei şi stoparea acuzaţiilor nefondate apărute în ultimele zile în spaţiul public, această eroare materială va fi îndreptată, conform procedurilor parlamentare, în şedinţa de plen în care va fi discutată legea pe articole.
  • Concret, conducerea Comisiei Juridice îşi va asuma în plenul Camerei Deputaţilor aceste erori materiale şi va susţine corectarea lor.
  • În acelaşi timp, considerăm că se impune de urgenţă o anchetă administrativă, pentru a identifica persoanele care se fac responsabile de aceste greşeli inadmisibile şi pentru a preîntâmpina alte asemenea incidente.
  • Luni, 15 februarie 2016, vom introduce o solicitare fermă în acest sens."