Liderul PNL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, a declarat joi ca rationamentul politic si calculele au facut ca PNL sa-si inlocuiasca propriul candidat pentru Primaria Suceava, deputatul Ioan Balan, cu actualul primar independent Ion Lungu, care se afla la al treilea mandat si apare in sondajul sociologic al PNL cu o incredere si o intentie de vot de peste 50%, transmite Agerpres.

"Evident, pana in ultimul moment, pozitia noastra publica a fost sa ne sustinem propriul candidat pentru alegerile locale din 2016 si la inceputul acestui an reiteram sustinerea pentru candidatul nostru Ioan Balan. Trebuie sa spun ca a fost un maraton greu, un maraton in opozitie alaturi de Nelu Balan facut de mine si organizatia noastra. Trebuie sa fiu realist si sa spun ca mi-as fi dorit ca PNL sa-si dea propriul candidat, dar rationamentul politic, calculele si decizia domnului Balan ne-au adus astazi in aceasta situatie pragmatica, pentru a mari sansele candidatului nostru la Primaria Suceava si a mari sansele, daca vreti politic, si la Consiliul Judetean", a spus Flutur.

El i-a urat "bun revenit" in echipa lui Ion Lungu, subliniind ca vor lucra in tandem pentru modernizarea judetului. "Asa a fost viata si in politica sunt calcule pragmatice", a spus Flutur.

In contextul in care fuziunea PNL-PDL s-a finalizat la Suceava, Flutur si-a asigurat colegii ca va fi garantul unitatii in partid.

"Cunosc la fel de bine cele doua structuri din teritoriu. Va trebui sa dam dovada, si fac apel, de intelepciune, maturitate si echilibru pentru ca fortele din teritoriu ale celor doua partide sa se uneasca pana la capat, de fapt la Suceava lucrul asta este desavarsit", a spus Flutur.

El a anuntat ca pe 19 februarie va avea loc lansarea candidatilor la Suceava, in prezenta liderilor nationali ai PNL.

Pe 13 ianuarie, Lungu anuntase ca doreste sa se intoarca in PNL, dupa ce liderul judetean al acestui partid, senatorul Gheorghe Flutur, afirmase ca edilul este "un oportunist, un om cu care nu se poate face echipa".

"Visul meu e sa ma intorc in PNL", a spus Lungu, care a anuntat recent ca va candida pentru un nou mandat la Primaria Sucevei, in vara acestui an.

Referindu-se la declaratiile liderului liberal sucevean, Lungu a spus ca este o situatie "destul de jenanta", dar nu este suparat pe Flutur sau pe PNL.

Lungu a afirmat ca se va intoarce in PNL atunci cand va exista "conjunctura potrivita", fiind convins ca o va face, mai devreme sau mai tarziu, pentru ca isi doreste sa iasa din politica din PNL, partid cu care si-a inceput cariera politica.

Lungu a fost ales primar in 2004 din partea PNL, iar in 2007 a devenit presedinte al organizatiei judetene PNL Suceava, dupa ce echipa condusa de Gheorghe Flutur a parasit formatiunea si a infiintat PLD, partid ce a fuzionat ulterior cu PD, rezultand PDL.

Lungu a parasit PNL chiar inaintea alegerilor locale din 2008 si s-a alaturat PDL.

Sustinut de echipa PDL a lui Flutur, Lungu a castigat alegerile din 2008 cu 71% din voturi.

El a devenit presedinte al organizatiei municipale PDL Suceava si vicepresedinte al organizatiei judetene a PDL, fiind reales primar in 2012, la limita in fata candidatului USL.

Dupa scrutinul din 2012, Lungu a spus ca renunta la activitatea politica din PDL, iar in septembrie 2014 si-a anuntat independenta politica, in baza ordonantei Dragnea.