Copresedintele PNL Alina Gorghiu a anuntat joi, intr-o conferinta de presa sustinuta la Satu Mare, ca partidul va ataca saptamana viitoare in contencios administrativ Hotararea Guvernului cu privire la organizarea alegerilor locale, cu scopul de a introduce votul in doua tururi, transmite Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Ieri, Guvernul a publicat legislatia secundara pentru alegeri - 5 iunie va fi data alegerilor, conform ultimei hotarari a Guvernului Ciolos - motiv pentru care, vazand acest calendar anuntat, va informam ca saptamana viitoare, dupa ce vom avea Biroul Politic National, vom initia demersurile pentru atacarea acestei hotarari in instanta de contencios administrativ, astfel incat sa putem invoca exceptia neconstitutionalitatii prevederilor alegerii primarilor intr-un singur tur. Nu exista democratie in Romania daca nu vom reusi sa impunem doua tururi de scrutin", a declarat Gorghiu.

Copresedintele PNL a precizat ca este nevoie de o majoritate politica pentru introducerea votului in doua tururi.

"Daca vom avea un singur tur de scrutin, primarii care vor fi schimbati vor fi in jur de 15-17 procente. In conditiile in care legislatia va permite si un al doilea tur de scrutin, vom depasi 70% de primari noi in functie, motiv pentru care trebuie sa ne hotaram noi ce vrem. Dar trebuie sa ne hotaram noi, o majoritate, degeaba vrea societatea romaneasca, degeaba vrea PNL schimbarea si innoirea clasei politice si aducerea in prim-plan a unor categorii de oameni care pana acum au fost tinuti la poarta politicii, daca PSD, ALDE, UNPR, si cei care mai poarta in suflet stigmatul PSD isi doresc in continuare sa ramana primari nelegitimati politic", a afirmat Gorghiu.

De asemenea, aceasta a adaugat ca PNL va face demersuri si in Senat pentru introducerea Ordonantei 55 pe ordinea de zi, astfel incat "in ultimul ceas, cei care si-au schimbat partidul politic sa-si piarda mandatul", sa nu mai poata organiza alegeri.

"Acesti oameni au fost mituiti de Dragnea in 2014 sa plece de la partidele lor pentru a se alatura campaniei lui Victor Ponta, lucru care este expus ca neconstitutional intr-o decizie a curtii constitutionale. Cu toate acestea, acesti oameni organizeaza si astazi alegeri, sunt pe functii, nu au niciun fel de problema. Avem 500 de primari care se incadreaza la acest capitol, si anume 'copiii lui Dragnea', cei care au migrat politic, vorbim de 4.600 de consilieri locali si 184 de consilieri judeteni care, in loc sa-si piarda mandatul, asa cum Curtea Constitutionala o cere, asa cum PNL a cerut, asa cum societatea din Romania a cerut-o, dansii stau sa organizeze de pe functii alegerile", a precizat Gorghiu.

UPDATE Secretarul general PSD, Marian Neacsu, despre intentia PNL de a ataca in contencios HG privind alegerile locale: "Un demers inutil"

"Era un scenariu de care noi aflasem, numai ca mi se pare, dincolo de faptul ca este un demers inutil, o chestiune care tine de un comportament, in ultima instanta, al doamnei Gorghiu. Ce sa ataci in hotararea de guvern? Este una strict tehnica, se refera la stabilirea datei alegerilor, a calendarului si a lucrurilor de factura aceasta. Lucrurile sunt mult mai perfide decat atat: se incearca atacarea hotararii de guvern, iar in motivarea pe care probabil o vor face in instanta de contencios-administrativ se va invoca, ca temei de drept, legea alegerilor si probabil o oarecare imprecizie de constitutionalitate in aceasta lege. Cred ca acesta este scenariul pe care il urmareau", a spus Neacsu la Bistrita, potrivit Agerpres.

Reprezentantul PSD a afirmat ca apare posibilitatea de a nu fi respectat calendarul alegerilor locale daca acest demers ajunge in instanta, in conditiile in care nu exista o procedura legislativa aplicabila dupa expirarea mandatelor alesilor locali.

"Mandatele primarilor, din punct de vedere constitutional, se incheie la patru ani si nici nu avem o altfel de procedura. Doamna Gorghiu, din pacate, nu are idei personale. Aceasta idee a fost lansata de Dan Tapalaga acum 10 sau 12 zile, eu acolo am auzit-o prima data", a mai afirmat Neacsu.