PNL afirma, intr-un comunicat de presa, ca protocolul de colaborare semnat joi de Liviu Dragnea si Gabriel Oprea, plaseaza PSD si UNPR in afara Constitutiei, intrucat prin aceasta intelegere cele doua partide ar stabili sa se impotriveasca dezbaterii unui proiect aflat in proces legislativ.

Ce spun liberalii:

"Semnarea protocolului de colaborare PSD-UNPR de catre liderii celor doua formatiuni reprezinta o premiera in politica romaneasca, fiind pentru prima data cand partide politice asuma in mod oficial blocarea procesului legislativ.

Intelegerea ca proiectul de lege al PNL privind revenirea la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, aflat deja in circuit legilativ, sa nu fie supus dezbaterii si votului inainte de alegerile locale incalca in mod flagrant principiul constitutional referitor la statul de drept.

In fapt, PSD si UNPR se pot pronunta impotriva legii, votand in consecinta, dar nu pot din punct de vedere constitutional sa prevada intr-un document oficial ca folosesc majoritatea pentru a impiedica dezbaterea si modificarea unei legi. In mod declarativ, liderii celor doua partide s-au exprimat impotriva aplicarii unei astfel legi la alegerile locale din 2016, apreciind insa efectele pozitive ale alegerii primarilor in doua tururi de scrutin pe viitor.

Singura institutie care poate stabili din punct de vedere constitutional daca revenirea la alegerea primarilor in doua tururi este posibila pentru alegerile din 2016 este Curtea Constitutionala.

Parlamentul, oricat de blamat este in acest moment, nu-si pierde rolul prevazut de Constitutie, respectiv acela de "organ reprezentativ suprem al poporului roman si unica autoritate legiuitoare a tarii". Actiunile politice de blocare a activitatii parlamentare, mentionate in documente oficiale, incalca insasi principiile constitutionale.

Interesul electoral major al PSD a facut ca Liviu Dragnea sa eludeze regulile elementare care privesc functionarea unei democratii, ratificand astfel un abuz al majoritatii pe care o tranzactioneaza exclusiv in scop politic. De altfel, PSD ne-a obisnuit cu actiuni anti-democratice, cum a fost blocarea votului la alegerile prezidentiale, blocarea alegerilor partiale ori legalizarea traseismului politic prin ordonanta de urgenta, dar este pentru prima data cand PSD statueaza intr-un act oficial acest lucru.

Constatam ca in timp ce PNL respecta principiul majoritatii in functionarea Parlamentului, astfel incat legile pot fi adoptate doar cu o majoritate de 50% plus 1, PSD respinge aplicarea aceluiasi principiu pentru alegerea primarilor de catre comunitatile locale.

Astfel, atragem atentia PSD si UNPR ca gestul lor politic se poate situa sub incidenta normelor legale privind neconstitutionalitatea partidelor politice.

In temeiul articolului 8 din Constitutie, partidele politice "contribuie la definirea si la exprimarea vointei politice a cetatenilor, respectand suveranitatea nationala, integritatea teritoriala, ordinea de drept si principiile democratiei".

De asemenea, articolul 40, alineatul 2 din Legea fundamentala face referire la incalcarea de catre un partid politic a normelor democratice. Astfel, "partidele sau organizatiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militeaza impotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranitatii, a integritatii sau a independentei Romaniei sunt neconstitutionale."

In raport cu aceste rigori democratice prevazute in Constitutie, Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale stabileste procedura prin care un partid politic poate intra in analiza de neconstitutionalitate a Curtii Constitutionale si consecintele unei posibile astfel de decizii (articolele 39, 40 si 41)."