Senatul incepe luni prima sesiune ordinara a anului 2016 si penultima a legislaturii 2012-2016, avand in componenta 165 de senatori, scrie Agerpres. Ca la inceputul fiecarei sesiuni ordinare, va fi aleasa noua componenta a Biroului permanent. Propunerile nominale pentru functiile de vicepresedinte, secretar si chestor repartizate se anunta plenului Senatului de catre liderii grupurilor parlamentare, lista candidatilor propusi fiind supusa in intregime votului senatorilor. Noul Birou permanent se aproba cu votul majoritatii senatorilor prezenti.

Sedinta SenatFoto: Hotnews

***

La nivel de grupuri parlamentare, noutatea acestei sesiuni o constituie faptul ca cei 21 de senatori ai UNPR se vor desprinde de grupul senatorial al PSD, urmand sa formeze un grup parlamentar de sine statator. Totusi, grupul senatorilor social-democrati, avandu-l ca lider incepand din sesiunea trecuta pe Mihai Fifor, ramane grupul cu cea mai mare pondere - 60 de membri (dupa constituirea grupului UNPR).

Al doilea grup ca reprezentare in Senat este grupul PNL, condus de Ion Popa si constituit din 58 de senatori. Grupul liberal-conservator ALDE, condus pana in prezent de Dumitru Pelican, numara 13 senatori, iar grupul UDMR, cu un nou lider din sesiunea trecuta, Tanczos Barna, este constituit din opt senatori. Cinci senatori sunt fara apartenenta la grupurile parlamentare.

Conducerea fiecarui grup parlamentar poate suferi modificari, acestea fiind anuntate in plen, la inceput de sesiune.

***

Aceasta sesiune incepe pentru senatorul Gabriel Oprea sub semnul solicitarii Justitiei pentru incuviintarea inceperii urmaririi penale. Misiunea senatorilor pare insa a fi una usoara intrucat acesta le-a cerut colegilor sai sa voteze cererea de urmarire penala transmisa de DNA, pe motiv ca nu ar trebui prelungita perioada necesara stabilirii adevarului. Solicitarea Justitiei in cazul fostului vicepremier pentru Securitate Nationala si ministru al Afacerilor Interne este in legatura cu savarsirea a doua infractiuni de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul in perioada in care a detinut functia ministeriala.

Dosarul urmeaza sa fie analizat in prima saptamana de activitate parlamentara, in Comisia juridica a Senatului, Gabriel Oprea urmand sa fie invitat sa studieze documentele care il vizeaza si sa prezinte senatorilor juristi punctul sau de vedere. Avizul Comisiei juridice va fi, ulterior, inaintat Biroului permanent si plenului Senatului.

Tot in prima saptamana a sesiunii februarie-iunie 2016, senatorii juristi se vor pronunta cu privire la propunerea de act normativ a Cristianei Anghel referitoare la completarea Codului penal prin aplicarea de sanctiuni in cazul insultei si calomniei, iar senatorii din Comisia pentru aparare vor lua in discutie oportunitatea constituirii unei subcomisii de ancheta privind tragedia de la clubul Colectiv.

***

La nivel legislativ, in aceasta sesiune senatorii isi vor indrepta atentia, printre altele, asupra cererii de reexaminare transmisa de catre presedintele Klaus Iohannis Parlamentului referitor la legea privind acordarea asistentei financiare rambursabile pentru Republica Moldova, seful statului considerand ca aceasta nu este oportuna deoarece la Chisinau nu exista certitudinea continuarii procesului de reforme si respectarii angajamentelor pentru implementarea Acordului de asociere cu UE.

Tot o reexaminare a presedintelui Iohannis vizeaza legea privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite. "Legea privind darea in plata este bine-venita, dar forma adoptata de Parlament, in loc sa-i ajute pe cei care au credite imobiliare, risca sa creeze noi dificultati, mergand chiar pana la imposibilitatea aplicarii ei. Terminologia neclara, necorelarea cu legislatia in vigoare si crearea unor situatii de inechitate intre beneficiarii legii sunt cateva dintre problemele actului normativ. De aceea, am retrimis astazi legea spre reexaminare Parlamentului", a scris, pe 18 decembrie, pe Facebook seful statului.

De asemenea, la finalul anului trecut, a fost inregistrata la Senat, o initiativa de lege a senatorului Corneliu Dobritoiu prin care militarii si civilii care lucreaza in conditii periculoase si in domeniul situatiilor de urgenta ar putea beneficia de sporuri si prime. Astfel, initiativa legislativa, care propune modificarea si completarea Legii-cadru 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, prevede ca personalul militar, politistii, functionarii publici cu statut special din penitenciare si civilii care lucreaza in conditii de pericol, precum si cei care lucreaza in domeniul situatiilor de urgenta ar putea beneficia de prime cuprinse intre 16 si 50% din salariul de baza, calculate in functie de gradul de pericol si timpul efectiv lucrat in aceste conditii.

Tot la finele anului trecut a intrat in circuitul legislativ al Senatului si initiativa deputatului independent Remus Cernea, care vizeaza modificarea OG 19/2005 privind realizarea Catedralei Mantuirii Neamului, in sensul ca "fondurile destinate construirii Ansamblului Arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului vor fi asigurate de catre Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane, fara contributii din bugetele Ministerului Culturii si Cultelor, autoritatilor administratiei publice locale ori alte altor institutii publice".

In proces legislativ va intra, in aceasta sesiune, si initiativa apartinand presedintelui Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, care vizeaza modificarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, in sensul ca Inalta Curte de Casatie si Justitie isi numeste, dintre judecatorii care au functionat la aceasta instanta cel putin doi ani, presedintele, vicepresedintele si presedintii de sectii, iar procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul general al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al DIICOT si adjunctii acestuia "sunt numiti de CSM dintre procurorii care au o vechime minima de zece ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data".

De asemenea, parlamentarii vor trebui sa puna in acord prevederile Legii referitoare la pensiile speciale ale primarilor, viceprimarilor, presedintilor si vicepresedintilor de Consilii Judetene - Legea de modificare si completare a Legii nr.393/2004 privind Statutul alesilor locali, cu decizia CCR. Curtea a declarat in 20 ianuarie neconstitutionala aceasta lege, dupa ce a admis sesizarea Guvernului.