Presedintele Senatului, copresedintele ALDE Calin Popescu-Tariceanu, a anuntat, joi, ca a initiat o propunere de lege prin care se schimba radical procedura de numire a sefilor DNA, Parchetului General si ai Inaltei Curti. Concret, Tariceanu vrea ca Inalta Curte sa isi numeasca presedintele dintre judecatorii care au functionat la aceasta instanta cel putin doi ani. In ce priveste procurorul-general, seful DNA si seful DIICOT, Tariceanu propune ca acestia sa fie numiti de CSM dintre procurorii care au o vechime minima de zece ani in functia de judecator sau procuror.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

Concret, Tariceanu propune modificarea articolului 53 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, in sensul ca Inalta Curte de Casatie si Justitie sa isi numeasca presedintele, vicepresedintele si presedintii de sectii dintre judecatorii care au functionat la aceasta instanta cel putin doi ani.

In prezent, art. 53, alin. 1 stipuleaza ca presedintele, vicepresedintele si presedintii de sectii ai ICCJ sunt "numiti de catre presedintele Romaniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecatorii ICCJ care au functionat la aceasta instanta cel putin doi ani".

Aratand ca "trebuie sa existe o simetrie - cei care fac numirea fac si revocarea", Calin Popescu-Tariceanu propune ca si art. 53, alin. 6 sa fie modificat prin initiativa sa de lege, astfel incat revocarea din functie a presedintelui, a vicepresedintelui sau a presedintilor de sectii ai Inaltei Curti sa se faca "de ICCJ, care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numarul membrilor acestora sau la cererea adunarii generale a instantei, pentru motivele prevazute la art. 51, alin. 2, care se aplica in mod corespunzator".

In prezent, revocarea acestora din functie de face de catre presedintele Romaniei, la propunerea CSM.

In initiativa sa legislativa, Tariceanu propune ca alin. 2 al art. 53 sa fie abrogat - "Presedintele Romaniei nu poate refuza numirea in functiile de conducere prevazute la alin. 1 decat motivat, aducand la cunostinta CSM motivele refuzului".

De asemenea, presedintele Senatului propune si modificarea art. 54, alin. 1 in sensul ca procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul general al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al DIICOT si adjunctii acestuia "sunt numiti de CSM dintre procurorii care au o vechime minima de zece ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data".

Articolul 54, alin. 1 din lege stipuleaza, in prezent, ca aceste numiri sunt facute de catre presedinte, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul CSM.

Initiativa legislativa a presedintelui Senatului vizeaza si modificarea alin. 4 astfel ca "revocarea procurorilor din functiile de conducere prevazute la alin. 1 se face de catre CSM, care se poate sesiza din oficiu la cererea adunarii generale sau, dupa caz, a procurorului general al Parchetului de pe langa ICCJ, pentru motivele prevazute la art. 51, alin. 2 care se aplica corespunzator".

De asemenea, Tariceanu propune abrogarea alin. 3 al articolului in discutie, care stipuleaza ca presedintele poate refuza motivat numirea in respectivele functii, "aducand la cunostinta publicului motivele refuzului".

Calin Popescu-Tariceanu a explicat ca, in initiativa sa legislativa, "nu sunt prevederi care sa intre in contradictie cu prevederile constitutionale", adaugand ca propunerea va fi supusa dezbaterii publice.

"Vreau sa schimbam mecanismul prin care inainte interveneau presedintele, ministrul Justitiei - deci factori politici, scoatem de sub incidenta factorului politic complet si lasam CSM, pentru procurori, si ICCJ, pentru judecatorii Inaltei Curti, sa aleaga presedintele, vicepresedintele si presedintii de sectii. Cred ca este o propunere care sa intareasca increderea in aceste institutii, sa intareasca sentimentul, perceptia si realitatea de totala independenta a Justitiei. Scoaterea de sub orice incidenta a decidentilor politici in privinta acestor numiri, in asa fel incat progresele de pana acum sa fie intarite si anumite slabiciuni care se constata in prezent sa fie indepartate", a declarat Tariceanu, la Parlament, intr-o conferinta de presa.

Intrebat in conferinta de presa daca vrea ca noile prevederi sa se aplice de anul acesta, cand expira mandatele sefilor DNA, Parchetul general si Inalta Curte, Tariceanu a declarat, potrivit unui comunicat de presa: "Nu am făcut o legătură, nu vreau să condiţionez, sigur că o astfel de propunere ar avea utilitate mai mare în cazul în care ar putea să intre în vigoare nu după ce se fac numirile, ci înaintea acestor numiri... Dar lucrul acesta nu pot să-l hotărăsc eu, fără doar şi poate, va depinde de modul de derulare a procesului legislativ, de cât de mult se va dori. Vom fi într-un fel la ora adevărului pentru că sunt foarte mulţi politicieni şi nu numai, am văzut şi organizaţii neguvernamentale care au pledat pentru acest subiect, şi acum vreau să văd cum se raportează atunci când există o propunere concretă şi reală de scoatere completă a infuenţei politicului, dacă o vor susţine".