Klaus Iohannis l-a asigurat pe premierul moldovean Pavel Filip de sprijinul Romaniei, dar i-a transmis si ca este nevoie de o angajare serioasa a guvernului de la Chisinau.

Klaus Iohannis si Pavel FilipFoto: Presidency.ro

Abordarea presedintelui este asemanatoare cu cea a premierului Dacian Ciolos, carea spus ca tara noastra va ajuta financiar Republica Moldova, dar inainte de prima transa e nevoie de masuri care sa arate vointa de reforma.

Potrivit unui comunicat de presa al Cotroceniului, in cadrul discutiilor dela Bucuresti, Iohannis a aratat ca formarea noului Guvern de la Chisinau reprezinta un pas important pentru depasirea crizei politice din Republica Moldova si pentru solutionarea problemelor stringente cu care se confrunta statul vecin.

De asemenea, s-a aratat ca restabilirea echilibrului politic, economic si social este esentiala pentru implementarea reformelor necesare si a angajamentelor asumate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana.

"Presedintele Klaus Iohannis l-a asigurat pe Prim-ministrul Pavel Filip de sprijinul Romaniei, bilateral si in plan european, dar a aratat ca, in acelasi timp, este necesara o angajare serioasa a Guvernului de la Chisinau in planul reformelor, garantarii statului de drept, progreselor economice si implementarii angajamentelor europene. Un prim pas important este reluarea dialogului cu Fondul Monetar International pentru incheierea unui nou acord, esential pentru stabilitatea economica a Republicii Moldova.", se arata in comunicatul citat.

Pavel Filip a prezentat situatia din tara sa si a dat asigurari privind angajamentul noului Guvern de la Chisinau de a lua masurile necesare pentru stabilizarea situatiei politice, economice si sociale si pentru continuarea reformelor, mai arata sursa citata.

Presedintele Klaus Iohannis i-a transmis marti premierului moldovean Pavel Filip ca Romania este alaturi de Republica Moldova si sprijina parcursul european al acestei tari, transmite Agerpres, declaratia fiind facuta inainte de intalnirea celor doi.

"Romania este clar alaturi de Republica Moldova. Noi dorim sa va sprijinim in parcursul european si am convingerea ca impreuna vom gasi cele mai bune abordari", a afirmat Klaus Iohannis, la inceputul intrevederii cu Pavel Filip, la Palatul Cotroceni.

Seful statului a aratat ca noul Guvern de la Chisinau a preluat un mandat greu, insa a subliniat ca acesta poate fi si frumos.

"Dvs dle prim-ministru si dvs viceprim-ministri, ministri ati preluat un mandat greu, intr-o perioada dificila, dar eu cred ca acest mandat greu poate sa fie si foarte frumos. Aveti o mare sansa ca prin reforme ferme si duse pana la capat sa redati Republicii Moldova stabilitate politica, economica, financiara si in definitiv sa redati cetatenilor Moldovei sentimentul de siguranta si ca exista un guvern care se ocupa de problemele Moldovei si ale moldovenilor", a spus Iohannis.

Presedintele a indicat ca vizita premierului moldovean la Bucuresti, de marti, reprezinta un semn de continuare a relatiei de apropiere intre Republica Moldova si Romania.

"Bine ati venit! Dupa putin timp de la investire v-ati decis sa faceti o vizita la Bucuresti. Eu ma bucur ca va pot primi la Cotroceni. Este, dupa parerea mea, un semn ca doriti sa continuati relatia de apropiere intre Republica Moldova si Romania. Acest lucru ma bucura foarte mult", a afirmat seful statului.