Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Covasna, Tamas Sandor (UDMR), care s-a intalnit vineri cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romania, Hans Klemm, a declarat ca i-a adus la cunostinta diplomatului american situatia comunitatii maghiare din Transilvania si i-a solicitat sa patroneze o masa rotunda pe tema relatiilor interetnice romano-maghiare.

Tamas Sandor (UDMR)Foto: Agerpres

Tamas Sandor a declarat, pentru Agerpres, ca in cadrul intrevederii avute cu Hans Klemm la Araci a abordat probleme legate de drepturile individuale si colective ale comunitatii maghiare, dar in acelasi timp i-a vorbit si despre oportunitatile de investitii pe care le ofera judetul Covasna, in special in domeniul industriei textile, prelucrarii lemnului, turismului si imbutelierii apelor minerale.

"Am facut o informare in ce priveste situatia dintre Guvernul Romaniei si maghiarii din Transilvania, desigur cu precadere din Tinutul Secuiesc, l-am informat (...) ca dupa 2004, cand a avut loc integrarea in NATO, si 2007, cand Romania a intrat in Uniunea Europeana, simtim treptat, zilnic, ca se fac pasi inapoi in ce priveste drepturile noastre nationale, colective (ale comunitatii maghiare -n.r)", a declarat Tamas Sandor. Potrivit acestuia, in Romania se aplica "o dubla masura" in ce priveste drepturile minoritatii maghiare si drepturile populatiei majoritare.

Tamas Sandor a mai mentionat ca l-a invitat pe ambasadorul SUA sa revina in judetul Covasna pentru a cunoaste mai bine comunitatea maghiara, iar acesta si-a exprimat intentia de a reveni in mai multe judete din Transilvania pe parcursul acestui an.

Ambasadorul Statelor Unite a vizitat vineri mai multe localitati din judetul Covasna unde traiesc comunitati de romi, la invitatia Asociatiei OvidiuRo care deruleaza programe educative pentru copiii din comunitatile defavorizate. Diplomatul american a vizitat mai multe scoli si gradinite din comuna Valcele, respectiv satele Araci si Hetea.