Calin Popescu Tariceanu a declarat joi, la Piatra Neamt, ca nu are motive sa astepte negocieri cu PSD pentru a-si pastra functia de presedinte al Senatului, exprimandu-si speranta ca va fi respectat regulamentul privind modul de schimbare si alegere a presedintelui.

Tariceanu si DragneaFoto: Agerpres

"Este un regulament pentru alegerea presedintelui si toti avem obligatia sa il respectam. Daca exista o problema politica, nu as face discutii prin intermediul presei. Nu m-am intalnit cu liderii PSD, este vacanta la Senat dupa cum stiti. Am avut doar contacte cu unii colegi din PSD de la Senat pentru activitatile curente. Nu am de ce sa astept o negociere dar daca se va pune in discutii subiectul, vom discuta", a declarat Tariceanu, potrivit Agerpres.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca exista nemultumiri in partid din partea unor colegi care nu mai doresc ca presedintia Senatului sa fie detinuta de alt partid. Dragnea a precizat atunci ca situatia va fi discutata cu grupurile parlamentare, inaintea de inceperea noii sesiuni parlamentare.

Conducerea PSD si grupurile parlamenare au vor avea o intalnire la finalul saptamanii viitoare, la Sinaia.

Dupa declaratiile facute de Dragnea, copresedintele PNL Alina Gorghiu a afirmat luni ca liberalii iau in calcul schimbarea lui Tariceanu de la conducerea Senatului, fara a detalia cum s-ar putea produce acest lucru.

"Au fost discutii, ne-au cautat de la ALDE, pe toate palierele, colegi din Parlament. Nu exista niciun fel de plan al PNL de a face vreo alianta electorala, politica cu acest partid. Dimpotriva, eu am sa discut cu colegii nostri din comisia de unificare sa vedem procedural, desi nu avem voturile, cum putem sa ne gandim la inlocuirea domnului Tariceanu din functia de presedinte al Senatului, pentru ca vad ca PSD se tot fastaceste sa faca acest lucru, desi sunt singurii care au majoritatea in Senat si ar putea sa o faca fara ezitari. Sa vedem vedem, atunci, domnul Dragnea ce va face", a declarat Gorghiu.

  • In acest moment, matematica in Senat arata astfel: PSD - 60 senatori, UNPR - 21, PNL - 58, ALDE - 13, UDMR - 8. Majoritatea este de 84.

Ce spune regulamentul Senatului privind revocarea presedintelui:

Art.29.- Calitatea de presedinte al Senatului, de vicepresedinte, secretar sau chestor inceteaza, inainte de expirarea mandatului, ca urmare a pierderii calitatii de senator, potrivit art.70 alin.(2) din Constitutia Romaniei, republicata, a demisiei din functie sau a revocarii in conditiile prezentului regulament.

Art.30.-(1) Revocarea din functie a presedintelui Senatului poate fi propusa la cererea a minimum o treime din numarul total al senatorilor, in cel putin una din urmatoarele imprejurari:

a) incalca prevederile Constitutiei;

b) incalca grav sau in mod repetat prevederile Regulamentului Senatului sau ale Regulamentului sedintelor comune.

(2) Revocarea din functia de presedinte al Senatului poate fi propusa si de jumatate plus unu din numarul total al senatorilor.

(3) Propunerea de revocare prevazuta la alin.(1) sau (2) se face in scris, sub semnatura initiatorilor, o singura data intr-o sesiune.

(4) Propunerea de revocare se depune la Biroul permanent care analizeaza, in prima sa sedinta, indeplinirea conditiilor de la alin.(1) sau (2) si decide, prin vot, introducerea acesteia in proiectul de ordine de zi a urmatoarei sedinte de plen.

Art.31.-

(1) Presedintele Senatului caruia i s-a cerut revocarea nu poate conduce sedinta Biroului permanent sau pe cea de plen in care se discuta revocarea sa.

(2) La conducerea sedintelor prevazute la alin.(1), presedintele Senatului va fi inlocuit de unul dintre vicepresedinti, desemnat de Biroul permanent.

Art.32.-

(1) Propunerea de revocare se prezinta in plenul Senatului. Daca propunerea de revocare este aprobata prin votul secret al majoritatii senatorilor, functia de presedinte devine vacanta si, imediat, se organizeaza alegeri, in conformitate cu prevederile art.24.

(2) Pe perioada vacantei functiei de presedinte al Senatului, atributiile acestuia vor fi indeplinite de unul dintre vicepresedinti, desemnat de Biroul permanent.