Parteneriatul strategic cu SUA, apartenenta la NATO si la UE raman pilonii fundamentali pe care se construieste politica externa a Romaniei, a declarat, joi, presedintele Klaus Iohannis, la reuniunea cu sefii misiunilor diplomatice acreditati in Romania. Seful statului a mai afirmat ca isi doreste de la Uniunea Europeana mai multa coerenta, viziune si strategie si ca Romania isi mentine obiectivul de aderare la Schengen, potrivit Agerpres.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

"Ma bucur sa constat ca cetatenii Romaniei cred cu tarie in proiectul european. Ca presedinte trebuie sa spun cu sinceritate ca astept de la UE functionarea mecanismelor europene, imi doresc de la UE mai multa coerenta, viziune si strategie", a afirmat Iohannis, la reuniunea cu sefii misiunilor diplomatice acreditati in Romania. Evenimentul a fost deschis de noul Nuntiu Apostolic in Romania, monseniorul Miguel Maury Buendia.

"Spatiul Schengen este pus sub semnul indoielii. Romania actioneaza ca membru al spatiului Schengen (...). Dincolo de circumstantele prezente, Romania isi mentine obiectivul aderarii la acest spatiu", a mai spus seful statului.

Klaus Iohannis a subliniat ca anul 2015 a marcat in Romania inceputul unui nou mod de a face politica, iar 2016 va trebui sa consolideze in viata politica virtutile dialogului, deschiderii catre societatea civila, responsabilitatii si profesionalismului in relatiile institutionale. "In ceea ce priveste situatia internationala, am incheiat un an complicat, marcat de amenintari la adresa securitatii, de riscuri in plan regional si global", a aratat Klaus Iohannis.

El a mai subliniat ca migratia, terorismul si instabilitatea sunt cele mai vizibile si de impact dintre aceste provocari si ele vor trebui sa primeasca un raspuns in acest an.