​Conducerea PNL se reuneste luni in sedinta pentru a valida candidatii la primarii in alegerile locale. Jumatate dintre acestia au primit deja prima unda verde din procesul de desemnare a candidatilor, o parte dintre acestia fiind edilii in functie.

Alina Gorghiu si Vasile BlagaFoto: PNL

Cine sunt acestia:

1. Alba Iulia: Mircea Hava (primar in functie, 59 ani; a facut parte din vechiul PDL)

DNA a facut perchezitii la sediul primariei Alba Iulia pe 7 octombrie, intr-o ancheta cu privire la contractul încheiat între Primăria Alba Iulia și societatea Coral Impex, potrivit Adevarul.ro. "La noi totul este legal și o să vedeți lucrul acesta în urma anchetei" a declarat atunci Hava.

2. Arad: Gheorghe Falca (primar in functie, 48 ani; vechiul PDL)

3. Pitești: Narcis Ionuț Sofianu (consilier judetean Arges, avocat)

4. Bacău: Dragoș Luchian (senator, 47 ani; vechiul PNL)

Luchian este la primul mandat de parlamentar, după ce a câştigat alegerile chiar pe colegiul aferent municipiului Bacău. De altfel, în perioada 2008 - 2012 a fost viceprimarul Bacăului, când l-a secondat pe Romeo Stavarache, noteaza Mediafax.

5. Brăila: Cătălin Boboc (senator, 39 ani; presedintele Comisiei Juridice din Senat; vechiul PNL)

6. Reșița: Ioan Popa(Om de afaceri, fondatorul companiei de paste fainoase Pangram Resita, cea care detine marca "Monte Banato". A aparut in Topul Forbes 2011)*

*ERATA Hotnews scrisese initial in mod eronat ca este vorba de presedintele companiei Transavia

7. Cluj: Emil Boc (primar in functie, 49 ani; vechiul PDL)

8. Craiova: Pavel Badea (fost fotbalist, 47 ani)

9. Galați: Nicușor Ciumacenco(fost viceprimar; vechiul PDL. Urmeaza sa fie lansat in cadrul Galei Premiilor PNL, programată să se desfășoare pe 22 ianuarie, la eveniment sunt așteptați copreşedinţii PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga)

10. Giurgiu: Florian Nicolae (deputat, 55 ani)

Membru in PSD pana in august 2015 cand a trecut la PNL. Mai multe aici.

11. Miercurea Ciuc: Marius Tepeluș(vechiul PNL; presedinte PNL Miercurea Ciuc)

12. Deva: Petru Mărginean (primar in functie)

Membru in Partidul Conservator pana in octombrie 2014, cand s-a inscris in PNL. Romania Libera scria in februarie 2015 ca Marginean s-ar putea afla intr-un conflict de interese deține, în paralel cu funcția de Primar al Devei, și pe cea de președinte al Asociației „Salvital” Hunedoara către care, în calitate de ordonator principal de credite, face anual plăți de mai multe sute de mii de lei. Mai mult decât atât, Petru Mărginean susține financiar, din banii municipiului Deva, televiziunea al cărei acționar a fost și care până nu de multă vreme a fost administrată de soția acestuia

13. Iași: Marius Bodea (directorul Aerportului Iasi)

Citeste si: Alina Gorghiu: Este un mic Iohannis

14. Drobeta Turnu Severin: Daniel Cârjan(viceprimar in functie; vechiul PNL; 35 ani)

15. Târgu Mureș: Dorin Florea (Primar in functie; vechiul PDL)

Florea a fost trimis in judecata de DNA in decembrie 2015 pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în legătură cu finanţarea nelegală a Asociaţiei Sportive Fotbal Club. Citeste mai multe aici.

Se afla la al patrulea mandat consecutiv, de fiecare data din partea altui partid. Potrivit politicaromaneasca.ro, in 2000 a candidat din partea PNŢCD, în 2004 a candidat ca independent, iar în 2008 a fost candidatul PDL. În 2012, candidează pentru un nou mandat de primar, în numele "Alianţei pentru Mureş", formată din PDL, UNPR şi Partidul Ecologist Român. El a declarat că "interesul cetățeanului este pe primul plan și nicidecum partidul care te-a promovat".

16. Slatina: Marius Bălaşa(Fost sef al Inspectoratului Scolar Olt. În 2010 a demisionat din PDL, iar după o absenţă de trei ani de pe scena politică a decis să se înscrie în PNL.)

17. Ploiești: Andrei Voloșevici (Senator independent, afiliat grupului parlamentar PNL. Primarul din perioada 2008-2012 din partea PDL; 39 ani. De profesie avocat.)

În 2012, Volosevici a candidat pentru al doilea mandat de primar al Ploieştiului, pierzând la o diferenţă de aproximativ 1.200 de voturi în favoarea social-democratului Iulian Bădescu, fost coleg de partid cu Volosevici şi fost consilier al acestuia în Primăria Ploieşti, noteaza Mediafax. După alegerile locale din 2012, Andrei Volosevici s-a înscris în Partidul Mişcarea Populară, pana in 2015.

18. Suceava: Ioan Bălan (deputat PNL de Suceava; 48 ani; vechiul PDL)

19. Alexandria: Florin Titirișcă (Consilier local; vechiul PDL)

20. Timișoara: Nicolae Robu(Primar in functie, ales in 2012 din partea USL. A fost din 2004 rectorul Universității „Politehnica” din Timișoara, ales de Senatul UPT de două ori, în 2004 și 2008; 60 ani.)

Robu a fost audiat la DNA Timisoara în dosarul Poli Timișoara pe 14 decembrie 2015. “A trebuit să aduc răspunsurile şi am dat şi o declaraţie privind cazul Primăria Timişoara – Politehnica, în perioada Ciuhandu – Iancu. Răspunsul meu personal, aşa cum am anunţat şi în şedinţa de consiliu local, a fost că ne constituim în parte civilă cu suma care este ea în momentul de faţă în documente. Am precizat suma, aceea de 31 de milioane de lei. Am explicat şi atunci – atâta vreme cât orice decizie privind veniturile si cheltuielile este luată de consiliul local, iar primarul doar pune în execuţie deciziile consiliului local, mi s-a părut şi mi se pare şi acum firesc să îşi exprime punctul de vedere şi consiliul local. Nu şi l-a exprimat, nicio problemă. Eu, oricum, prin lege, sunt reprezentantul municipiului Timişoara şi atunci am formulat punctul meu de vedere fără să invoc şi poziţia consiliului, neavând-o. Conex erau expertizele în discuţie. Haideţi că ajunge”, a declarat, la ieșire, Robu.

Dincolo de întrevederea pe care o are primarul Nicolae Robu în dosarul Poli, pe numele său mai există, înregistrate la DNA, trei lângeri, toate în legătură cu societatea locală de salubritate, Retim. În două din plângeri, depuse una de avocata Carmen Obârșanu și alta de scriitoarea Ioana Duda, se reclamă faptul că edilul a primit de la companie un Mercedes. O altă plângere are legătură cu prelungirea, fără avizul Consiliului Local, doar prin semnătura edilului, contractul cu Retim, potrivit EVZ.ro.

21. Bucuresti: Cristian Busoi

***

Asteapta inca un candidat orase importante precum Brasov, unde situatia lui George Scripcaru ii incurca pe liberali*, sau Constanta, unde copresedintele PNL Alina Gorghiu a declarat ca se pregateste un candidat supriza, "un om de carieră, un om cu un CV extraordinar, este un om absolut special".

*Amintim ca Scripcaru a fost retinut pe 29 iunie 2015 pentru abuz in serviciu si luare de mita intr-un dosar privind incheierea unor contracte de energie termica intre municipalitate si mai multe firme, insa a doua zi s-a decis ca va fi cercetat sub control judiciar. El este acuzat de DNA de abuz in serviciu si luare de mita, dupa ce ar fi facilitat unor firme incheierea de contracte cu municipalitatea, o parte din banii obtinuti in mod injust fiind utilizati, din dispozitia sa, in campania pentru alegerile locale din 2012. Citeste mai multe.

De asemenea, nu sunt definitivati candidatii la niciunul dintre cele sase sectoare ale Capitalei. Pana in prezent, numele vehiculate sunt deputata Diana Tusa la Sectorul 1, Razvan Sava la sectorul 4, Ovidiu Raetchi la sectorul 5, Razvan Mironescu la sectorul 6.

PNL precizase ca, in urma sondajelor din luna decembrie, a desemnat o parte dintre candidati. Urmeaza insa ca acestia sa fie in continuare testati in sondaje, pana la desemnarea finala.