Pe 11 ianuarie, cu circa doua saptamani inainte de inceperea sesiunii parlamentare, a fost lansat site-ul Multumesc.org, un proiect non-profit devoltat de un grup de tineri profesionisti din domeniul IT care contorizeaza absentele deputatilor de la sedintele de plen ale Parlamentului, bazat pe site-ul Camerei Deputatilor. Ideea ii apartine lui Bogdan Bocse, 28 de ani, cloud solutions arhitect, "un fel de geek la sacou care lucreaza intr-o companie straina cu sediu in Romania", asa cum s-a descris intr-un interviu pentru HotNews.ro. Bocse a declarat insa ca la dezvoltarea site-ul au fost si alti contributori, care au dorit sa ramana anonimi.

Site-ul Multumesc.orgFoto: Captura ecran

Prezentele, respectiv absentele deputatilor contorizate se refera doar la sedintele plenului Camerei Deputatilor, nu si la sedintele comisiilor de specialitate.

Autorii precizeaza in sectiunea "Despre" cum se explica alegerea numelui acestui site:

"Pentru ca suntem ironici. Si credem ca multi dintre reprezentatii nostrii merita orice altceva in afara de multumiri. Pe de alta parte, credem ca exista si deputati implicati, activi si dedicati in forul legislativ. Si vrem sa tragem linia intre bun si rau, activ si pasiv, implicat si indiferent folosind ceva mai concret decat zvonuri, barfe, scandaluri, pareri si idei. Vrem sa distingem reprezentatii care merita increderea noastra folosind datele clare si fapte obiective - in speta cand au votat si cand nu le-a pasat. Poate in cel mai important rand: credem ca responsabilizarea si dialogul sunt drumul catre imbunatatirea interesului si eficientei in forul legislativ.

Nu vrem sa mai punem eticheta generala 'deputatii sunt lenesi', 'deputatii sunt chiulangii', 'deputatii sunt dezinteresati'. Vrem sa vedem si sa aratam clar numele celor care si-au meritat aceste etichete. Vrem sa spunem 'Deputatul X are o rata de prezenta de 30%, nu mai merita votul meu'. Vrem sa spunem 'Deputatul Y are o prezenta de 60%, poate ar trebui sa ii scriu un mail sau o scrisoare si sa-i transmit ca pentru mine ar fi important sa fie acolo pentru mine 90% din timp'. Vrem sa spunem 'Deputatul Z macar s-a dus acolo in 86% din situatii, poate el/ea chiar merita multumiri'. Si vrem sa va ajutam si pe dumneavoastra, utilizatori si cetateni, sa faceti aceste distinctii intre deputati care merita si deputati care nu merita. In profilele deputatilor puteti gasi adresele de contact ale birourilor lor, asa ca, folosind datele pe care vi le punem la dispozitie puteti sa alegeti daca, atunci cand le veti scrie, veti folosi sau nu cuvantul 'multumesc'".

Urmareste in continuare un interviu cu Bogdan Bocse:

Bogdan Bocse

Bogdan Bocse

Foto: Arhiva personala

Reporter: Ce este Multumesc.org si cum v-a venit ideea?

Bogdan Bocse: "Multumesc.org este un cel mai simplu exemplu de democratie a informatiei. Ne-am dorit sa ne folosim cunostiintele tehnice pentru a filtra si agrega o parte din informatia public-disponibila despre reprezentatii nostri in Camera Deputatilor. In speta, am vrut sa ne concentram pe ceva masurabil, clar, usor de urmarit: gradul lor de prezenta, ca un prim indicator al implicarii.

Ideea ne-am venit dupa ce au iesit 20.000+ de oameni in strada. Ne-am gandit si noi sa iesim in strada, dar am vrut s-o facem intr-un fel care sa incurajeze dialogul pe termen lung si nu doar in jurul unui singur eveniment izolat."

Reporter: Mai exact, cine sunt autorii site-ului?

Bogdan Bocse: "Iti voi da informatii doar despre mine. Ceilalti contributori, care m-au ajutat in diverse feluri - in speta cu idei, sfaturi juridice sau chiar resurse tehnice -, au ales sa ramana anonimi. Eu sunt Bogdan, sunt cloud solutions arhitect, un feel de geek la sacou care lucreaza intr-o companie straina cu sediu in Romania. Fac 28 de ani saptamana viitoare, am terminat Calculatoarele@Politehnica in 2011. Imi place sa fac legatura dintre tehnologie si probleme din lumea reala - indiferent daca sunt din spatiul civic sau comercial."

*Ulterior, Bocse a completat: "Sunt un om cu initiativa, cu cunostinte tehnice, care a muncit pentru ce isi dorea sa faca public si care a avut norocul de sfaturi bune si de ajutor de la prieteni sau cunoscuti."

Reporter: Este prima data cand va implicati civic?

Bogdan Bocse: "Da, e primul proiect civic."

Reporter: Poti explica, pentru cei care se pricep mai putin la tehnologie, cum se desfasoara procedura si mai exact ce pot afla oamenii care intra pe site?

Bogdan Bocse: "Procesul nostru se bazeaza pe extragerea informatiilor de pe site-ul Camerei Deputatilor, sectiunea Vot Electronic, pentru fiecare dintre deputati. Fiecare element de pe ordinea de zi de acolo e marcat cu un vot "da", "nu", "abtinere" sau "absent". Programul facut de noi numara numarul de evenimente de tip "absent" si le raporteaza la numarul de evenimente total pentru un deputat sau pentru un partid.

Mentionez ca vacantele parlamentare NU se contoriaza drept absenta.

Mai mentionez ca: Pe site-ul cdep.ro, cei 5 deputati care au fost investiti in iunie 2014 (inlocuind un alt deputat) sunt marcati in mod incorect drept absenti la evenimente care preced investirea lor.Pe site-ul Multumesc.org aceasta informatie este corectata, absenta fiind masurata doar pe perioada in care respectivii au fost in functie.

Acest proces se realizeaza in fiecare zi, pe o perioada scurta de timp in intervalul 00:00-06:00. Am ales acest interval pentru a ne asigura ca ne suprapunem pe perioada in care site-ul Camerei Deputatilor are trafic minim. Ne-am asigurat ca procesul nu afecteaza functionarea sau performanta site-ului Camerei Deputatilor.

Rezultatul analizei este calculul ratei de absenta in ultima luna calendaristica, ultimul trimestru calendaristic, pe ultimul an calendaristic sau pe intregul mandat, atat pentru fiecare deputat, pentru fiecare dintre partide, dar si pentru intreaga Camera a Deputatilor.

Utilizatorul poate apoi cauta, sorta dupa absenta pe fiecare din perioadele antementionate, poate filtra dupa partid, judet. In final, utilizatorii pot vedea profilul deputatului, inclusiv adresa de email, unde cetatenii ii pot transmite multumiri pentru prezenta si pentru implicare.

Am insistat si am subliniat ca procesul nostru, odata ce a fost testat tehnic, nu mai depinde de factorul uman, de subiectivism, favoritism, mita sau interese."

Bocse a precizat de asemenea ca, dupa ce a lansat Multumesc.org, a fost contactat de 5-6 oameni pe Facebook "spunandu-mi la ce se pricep tehnic si intreband cum pot ajuta".

De precizat ca autorii site-ului au incercat sa faca acelasi lucru si pentru senatori, insa site-ul Senat.ro impiedica obtinerea informatiilor necesare.

Cum explica acest lucru dezvoltatorii: "Din nefericire, modul defectuos de realizare al site-ului face ca acesta să afișeze un mesaj de eroare atunci când primește două, trei sau mai multe cereri concomitente de accesare a unei pagini din site (explicația tehnică este disponibilă mai jos, pentru cine este interesat). Pentru cei mai puțin familiarizați cu aspectele tehnice, puteți lua în calcul că site-ul Camerei Deputaților poate răspunde la 25-30 de cereri de pagină concomitente fără nicio eroare sau dificultate, iar un site modern poate răspunde la mii, zeci de mii sau chiar sute de mii de cereri de pagină concomitent (în paralel). Pentru analiza activității senatorilor pe întregul mandat ar fi necesare aproximativ 150,000-250,000 cereri între computerul nostru și cel de la Senat (o cerere de pagina pentru fiecare senator pentru fiecare zi din ultimii 3-4 ani). Cu o durată medie de răspuns de 1 secundă per cerere, procesul de analiză ar dura 60-70 de ore, timp în care accesul altor utilizatori la site-ul Senatului ar putea fi îngreunat sau poate chiar oprit.

O explicatie mai pe larg, aici.