O delegatie alcatuita din membri ai Comisiei pentru romanii din afara granitelor tarii de la Camera Deputatilor va face saptamana viitoare o deplasare in Norvegia pentru a vorbi cu familiile Botnariu si Nan, cu vecinii familiei Botnariu, cu autoritati si parlamentari norvegieni, carora le vor solicita sa isi armonizeze legislatia referitoare la protectia copilului cu cea europeana, a anuntat joi vicepresedintele acestei comisii Mircea Dolha, potrivit Agerpres

Potrivit lui Dolha din delegatia condusa de el vor mai face parte deputatii Mircea Lubanovici, Maria Grecea, Ovidiu Iane, Aurelian Mihai, iar vizita in Norvegia va fi facuta in perioada 19-22 ianuarie.

"Ne vom deplasa la familia Botnariu acasa, vrem inclusiv sa luam contact cu vecinii acestei familii, ne vom intalni cu reprezentanti ai Parlamentului norvegian dar si cu comunitatile de romani din Norvegia. Vom avea de asemenea intalnire cu un secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe norvegian, apoi cu conducerea Departamentului pentru copii, tineri si familie. Vom merge inclusiv la unitatile de invatamant sa intrebam educatoarele, profesorii cum sunt acesti copii, daca au venit plangand la scoala, daca au fost loviti si sa ni se prezinte si niste dovezi. Vom cere, daca este necesar, repatrierea acestor copii. Vrem un singur lucru, sa aflam adevarul, nu mergem acolo nici sa acuzam familia Botnariu, nici sa acuzam autoritatea pentru protectia copilului", a precizat Dolha intr-o conferinta de presa.

El a adaugat ca deputatii au constatat "cu nemultumire" ca exista o bariera extrem de groasa ridicata in comunicarea partii norvegiene si partea romana care are nevoie de informatii, inclusiv presa din Romania.

"Vrem sa aflam daca s-au respectat toate normele legale in acest caz, dar si in alte cazuri si ca acesti cetateni romani sunt bine reprezentati, mai mult decat a putut sa o faca pana in prezent Ambasada Romaniei de acolo, Ministerul Afacerilor Externe si Guvernul Romaniei care poarta un dialog diplomatic cu foarte multe manusi de catifea groase. Noi parlamentarii suntem obligati sa aratam cetatenilor romani aflati in afara tarii ca sunt reprezentati de noi, vom avea un dialog fara manusi si cu ministerul de resort si alte institutii. Cred ca este important ca parlamentarii sa vada drama prin care trec aceste familii, ambasadorul de acolo sau ministrii nu o mearga niciodata in satul respectiv sa vorbeasca cu vecinii, noi putem acest lucru si nu ne poate interzice nimeni si nici nu ne poate aresta", a precizat Dolha.

Vicepresedintele Comisiei pentru romanii din afara granitelor tarii a mai spus ca deputatii romani o sa ii roage "cat mai oficial" pe parlamentarii norvegieni sa inteleaga ca este momentul sa isi armonizeze legislatia cu cea europeana pentru ca Norvegia este o tara europeana.