Senatorul PNL Cristian-Danut Mihai propune, intr-un proiect de lege, introducerea programului "Scoala de vara" pe timpul vacantei de vara, inclusiv la gradinite, program ce ar urma sa fie facultativ. Propunerea va intra in discutie in noua sesiune parlamentara care incepe in februarie.

Cristian-Danut MihaiFoto: senat.ro

Urmareste aici traseul legislativ

Proiectul de lege modifica Legea Educatiei Nationale prin doua prevederi:

  • Programul scolar cuprinde, pe langa programul obligatoriu, un program facultativ organizat in perioada vacantei de vara, constand in activitati instructiv-recreative, numit "Scoala de vara". Activitatea "Scolii de vara" va fi reglementata prin Ordin al Ministrului Educatiei".
  • Programul gradinitelor va cuprinde un program de baza, in timpul anului scolar, si un program special, cu plata, in timpul anului scolar, si un program special, cu plata, in timpul vacantelor scolare, necesar pentru a permite supravegherea si instruirea copiilor ai caror parinti doresc aceasta. Programul gradinitelor va fi reglementat prin Ordin al Ministrului Educatiei."

Aceste programe vor fi cu plata, "in scopul supravegherii si instruirii copiilor in activitati optionale si recreative, ai caror parinti doresc aceasta, fiind implicati in campul muncii si neavand o solutie alternativa de supraveghere a copiilor in timpul vacantei si fara costuri exagerate", se arata in expunerea de motive care insoteste proiectul, remisa HotNews.ro.

"Comparand aceasta vacanta a copiilor cu concediile de numai 3-4 saptamani ale majoritatii parintilor, se constata ca o lunga perioada de timp, elevii si prescolarii nu pot beneficia de supraveghere si educatiei din partea parintilor sau in institutii specializate. In aceste perioada, scolarii raman nesupravegheati, riscand sa se accidenteze sau sa fie expusi anturajelor periculoase ale strazii, consumului de alcool sau de droguri, iar prescolarii ai caror familii nu beneficiaza de sprijinul unor bunici, pot ramane nesupravegheati", se precizeaza in expunerea de motive.

Potrivit initiatorului, "activitatile organizate de scolile publice sunt, de cele mai multe ori, mult mai ieftine decat cele organizate privat pentru ca acestea beneficiaza de o baza materiala proprie."

Initiativa legislativa este semnata de 77 de deputati si senatori, majoritatea PNL, dar si independenti, UNPR, PND.

"Pe perioada vacantei, nu inseamana ca si profesorii au vacanta pe perioada respectiva. Si atunci, decat sa se transforme perioada de vacanta a elevilor intr-o perioada de inactivitate a cadrelor didactice, sa se transforme intr-o odihna activa si sa fie la dispozitia copiilor" a mai declarat senatorul PNL pentru Digi24.