Prim-vicepresedintele PNL Cristian Busoi, desemnat candidat al liberalilor pentru Primaria Capitalei, propune construirea unui spital de urgenta in Bucuresti care sa fie cel mai mare din estul Europei si demararea unui program privind consolidarea cladirilor cu risc seismic, informeaza Agerpres. "In cazul unui cutremur, Colectiv se poate multiplica de zeci de ori", a sustinut Busoi, care a afisat la conferinta un banner urias cu imagini de la protestele de dupa tragedia de la Colectiv si de la concertul trupei Goodbye to Gravity, alaturate imaginilor cu dezastrul de dupa cutremulul din 1977.

Cristian Busoi, banner cu #colectivFoto: Facebook - Cristian Busoi

"Bucurestiul nu are o infrastructura sanitara capabila sa faca fata tuturor problemelor generate de o trauma colectiva. Toate problemele generate de lipsa de investitii suficiente intr-un sistem de sanatate din Bucuresti au aratat ca avem nevoie de o schimbare. Aceasta schimbare inseamna asumarea unui proiect major si anume acela al construirii unui mare spital de urgenta - cel mai mare din estul Europei, care nu doar sa rezolve problemele specifice de acest fel, dar care sa rezolve si problemele de sanatate cu care se confrunta bucurestenii si nu numai", a declarat Busoi, intr-o conferinta de presa.

Potrivit estimarii lui Busoi, este nevoie de doi ani pentru constructia acestui spital.

In ceea ce priveste consolidarea cladirilor, el a facut referire la tragedia de la Colectiv.

"In cazul unui cutremur, Colectiv se poate multiplica de zeci de ori. In cazul unui cutremur de peste 7 grade pe scara Richter putem vorbi de un numar foarte mare de victime - morti, raniti, cateva zeci de mii cel putin", a spus el, afirmand ca valoarea unui program pentru consolidarea cladirilor ar fi de 400 de milioane de euro.

Prim-vicepresedintele PNL a indicat ca in prezent exista, potrivit unei statistici a Primariei Capitalei, 672 de cladiri care se afla in clasa I de risc seismic, in ultimii 14 ani fiind reabilitate dintre acestea doar 18. El a declarat ca acest fapt a fost cauzat de lipsa de preocupare a vechii administratii si de legislatia greoaie.

"Cred ca viitoarea administratie a Bucurestiului va trebui sa asume demararea un program de reabilitare a cladirilor cu risc seismic care sa fie prioritatea Bucurestiului. Asum ca in trei luni dupa iunie 2016 sa fie pregatite toate procedurile in cazul in care si legislatia se va schimba pana atunci si va fi un demers pe care si parlamentarii PNL sper sa-l faca, iar in maximum sase luni se va demara un program amplu pe multe fronturi de consolidare a celor 672 de cladiri", a afirmat Busoi.

La conferinta de presa in spatele lui Busoi a fost afisat un banner cu imagini de la cutremurul din 1977 si de la Colectiv cu mesajul "Bucuresti, trezeste-te! 1977#cutremur-2015#Colectiv".

"Daca reamintim oamenilor drama din 1977 si drama din 2015 vor intelege ca nu mai este timp (...) si ca trebuie sa treaca la actiune", le-a explicat Busoi jurnalistilor care l-au intrebat de ce ales acest afis pentru conferinta sa de presa, potrivit Mediafax.

Foto (sursa: Facebook - Cristian Busoi)

UPDATE Postarea acestuia pe Facebook, cu bannerul in fata caruia a vorbit in timpul conferintei, a primit numeroase comentarii critice de la utilizatori. Unul dintre cele mai apreciate dintre acestea: "Colaj cu poze luate cu japca de pe net, exploatarea politica a unei tragedii, confiscarea unor proteste anti-sistem, comparatie stupida cu seismul din 1977. Busoi isi ia Capitala inapoi! Sau nu."