PNL sustine infiintarea unei comisii formate din parlamentari de la toate partidele, reprezentanti ai Guvernului si sistemului bancar care sa lucreze la o noua forma a Legii darii in plata, astfel incat in luna aprilie actul normativ sa intre in vigoare, a anuntat liderul liberal Alina Gorghiu, citata de Mediafax.

"Este momentul sa facem un gest de echilibru politic si de intelepciune, sa agream o comisie pe care noi o vom propune (...) o comisie din care sa faca parte toti factorii: Parlamentul, prin reprezentanti ai tuturor partidelor politice, Guvernul si reprezentantii sistemului bancar. Spun acest lucru pentru ca Legea darii in plata trebuie devina realitate cat de curand. Termenul pe care eu il vad unul cat se poate de realist este ca, in luna aprilie, aceasta initiativa legislativa sa fie publicata in Monitorul Oficial", a afirmat, sambata, intr-o conferinta de presa la Sinaia, copresedintele PNL Alina Gorghiu.

Ea a precizat ca si parlamentarii PNL care vor face parte din aceasta comisie vor fi desemnati la Biroul Politic National, care va avea loc in 18 ianuarie.

Gorghiu a adaugat ca PNL vrea ca aceasta comisie sa fie infiintata inainte de inceperea sesiunii parlamentare, iar in februarie sa fie terminate amendamentele propuse la actul normativ care a fost trimis de Presedintie spre reexaminare Legislativului.

"Este un proiect important din pricina rolului social al acestei legi si cred ca nu trebuie sa uitam ca sunt mii de cetateni care se afla in impas, care nu au capacitatea sa-si plateasca creditele si au nevoie de o solutie rapida pentru iesirea din aceasta situatie. Nu va ascund ca sunt aspecte care trebuie sa fie ajustate si vor fi ajutate in cadrul acestei comisii si, daca vom grabi putin lucrurile si aceasta comisie va fi propusa prin consens politic inainte de inceputul sesiunii parlamentare, sunt absolut convinsa ca in luna februarie vom avea deja setul de amendamente agreat de toata lumea astfel incat sa avem o lege promovata cu repeziciune si in Senat si in Camera", a adaugat copresedintele PNL.

Presedintele Klaus Iohannis a transmis, in 18 decembrie, Parlamentului, cererea de reexaminare asupra legii privind stingerea creditelor prin darea in plata a imobilelor ipotecate, afirmand ca acest proiect este binevenit, dar forma adoptata de Parlament, in loc sa-i ajute pe cei cu credite, risca sa creeze "dificultati".

"Legea privind darea in plata este binevenita, dar forma adoptata de Parlament, in loc sa-i ajute pe cei care au credite imobiliare, risca sa creeze noi dificultati, mergand chiar pana la imposibilitatea aplicarii ei. Terminologia neclara, necorelarea cu legislatia in vigoare si crearea unor situatii de inechitate intre beneficiarii legii sunt cateva dintre problemele actului normativ. De aceea, am retrimis astazi legea spre reexaminare Parlamentului. Este atributul Legislativului sa defineasca mai riguros termenii folositi, astfel incat sa fie eliminate neclaritatile si evitate confuziile", preciza Iohannis.