Fostul presedinte Traian Basescu a declarat, duminica, ca daca Guvernul Sturza nu va obtine luni votul Parlamentului moldovean din cauza lui Vladimir Plahotniuc, acesta ar merita expulzat din Republica Moldova, criticand totodata abordarea Bucurestiului in ceea ce priveste relatia cu Chisinaul, transmite Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

El a criticat "inconstienta" unora dintre politicienii "asa-zis pro-europeni" de la Chisinau, care ameninta sa tergiverseze instalarea Guvernului Sturza.

"Moldova este in pragul colapsului. Va mai pot spune, desi n-as vrea sa fie un subiect de comentarii, totusi Moldova fara un imprumut de 60 de milioane de euro de la Romania nu isi poate inchide bugetul anului viitor", a argumentat el, acuzand faptul ca "un individ ca Plahotniuc face jocuri politice sa fie el premier cand presedintele Timofti ii refuza acest lucru exact datorita background-ului lui legat de afaceri, de putere, de legaturi cu Moscova, de inconsecvente democratice".

"Daca maine (azi nota red.) in Parlament acest guvern va fi respins datorita unuia din partidele care se pretind a fi pro-europene, deci partidul lui Lupu, acest om ar trebui evacuat din Republica Moldova", a spus fostul presedinte despre oligarh, adaugand ca "face un rau enorm" tarii.

El a precizat ca a "schimbat pareri" cu presedintele Nicolae Timofti pe 1 ianuarie, cand s-au felicitat, si a avut cuvinte de lauda pentru nominalizarea lui Sturza ca premier si pentru guvernul "curat" pe care acesta l-a propus.