​​Primarul sectorului 3, Robert Negoita a discutat in cadrul unui interviu despre reabilitarea termica a blocurilor, reamenajarea scolilor, a locurilor de joaca si a parcurilor, dar si despre pubelele “inteligente” din sectorul 3.

Robert NegoitaFoto: Hotnews

Reabilitarea termica a blocurilor

Cand am ajuns la primarie in 2012 erau reabilitate vreo 30 si ceva de blocuri, reabilitarea termica fiind facuta din banii oamenilor. Primul punct din programul electoral din 2012 a fost reabilitarea termica gratuita. De atunci am reabilitat 319 blocuri cu finantare 100% din buget local si 260 de blocuri cu finantare europeana.

As vrea sa mai spun ca din 2012 si pana in prezent, toate celelate cinci sectoare din Bucuresti nu au reablitat atatea blocuri cat reusim noi sa reabilitam noi pana la sfarsitul acestui mandat. Faptul ca noi reusim sa inchidem un mandat cu peste 500 de blocuri reabilitate nu poate sa fie o suparare, ci dimpotriva, un motiv de satisfactie.

Un alt aspect, a existat acest program european din 2013 pe reabilitarea termica. Am satisfactia de a anunta faptul ca din bugetul total national sectorul 3 a luat peste 80% din buget. Adica, Craiova, Arad, Timisoara, Resita, Cluj, Constanta, Iasi… Toate la un loc au luat vreo 20%, noi am luat peste 80% din finantarea europeana.

Iar daca discutam de materiale, toate, fara exceptie sunt ignifugate, iar pe partea de tamplarie se pune accent nu atat pe combustibilitatea materialului, care este oricum ignifugat, cat pe emisia de fum.

Scolile reabilitate din sectorul 3

Toate scolile din sectorul 3 sunt reablitate. Iar scolile sunt foarte importante pentru mine, pentru ca scolile de astazi reprezinta Romania de maine. Asa ca indiferent ca nu le-am avut in programul electoral, ne-am hotarat sa reabilitam toate scolile din sector.

Toate salile de clasa au dotari video-audio, tablele sunt de fapt sticla pe care se scrie cu markerul, scapand astfel de praful de creta, internet wireless, catalog digital. Toate cadrele didactice din sectorul 3 au primit un laptop din partea primariei. Atat profesorii, cat si elevii beneficiaza de tehnologie de ultima generatie.

Tot in sectorul 3 avem, cred, cele mai multe si cele mai mari burse din tara. La ora actuala avem un buget de burse de peste 13 milioane de lei. In plus, de la 1 ianuarie vom dubla bursele pentru liceu. Incercam sa incurajam cat putem noi de mult performanta si invatatura.

Locurile de joaca

Avem cele mai multe locuri de joaca din Bucuresti, dar avem si cea mai numeroasa populatie. Din aproape 300 de parculete si locuri de joaca din sectorul 3, undeva la 90% le-am reabilitat deja. Mai avem cateva de reabilitat si le vom finaliza in martie-aprilie anul viitor.

Interviu partea I

Reabliitarea bulevardului Unirii

Este un bulevard cu un enorm potential. Cand am ajuns primar si am luat la pas fiecare strada si fiecare bulevard din sector, mi-am dat seama ca bulevardul Unirii arata oribil. Soferii parcau pe spatiul verde, masinile treceau prin spatiul pietonal, era un haos, nu era nimic reglementat.

Am reabilitat un segment, apoi am extins lucrarile, iar acum pot sa va spun ca am venit cu niste straini si au ramas foarte surprinsi de felul in care ar putea sa arate un bulevard in Bucuresti. Nu este inca 100% finalizat, mai ales ca am fost anuntat de cei de la Apa Nova ca au niste lucrari mai ample, deci am ramas cu o zona nereabilitata. Si mai avem doua zone, la Tribunal si la Biblioteca Nationala, unde nu avem administrarea si nu am putut sa intervenim. Dar am facut deja solicitare si sper sa primim un aviz pozitiv.

Locurile de parcare

In locul garajelor din beton, prin 2005-2006 a fost turnat beton. Nu e rau ca in locul garajelor au fost facute parcari similare cu ceea ce avem noi astazi. E rau ca nu au avut niciodata un proiect la baza. Noi am venit acum si cei de la ADP erau obisnuiti sa dea cu vopsea pe asfalt si atat. Am facut releveul pe toate parcarile, avem proiect pe toate parcarile si le-am retrasat avand la baza ceea ce nu a avut niciodata sectorul 3, si anume un proiect.

Pubelele “inteligente”

Noi romanii avem un gunoi umed. Nu ne putem abtine sa nu aruncam oala de ciorba la gunoi sau pepenii. Si astfel curge zeama aia de acolo pe asfalt si nu e deloc sanatos acest lucru. Acum nu mai este cazul pentru ca totul este in subteran. A doua problema rezolvata este cea a mirosului. In plus, acei indivizi care cauta in gunoaie sa valorifice reciclabilul se intampla sa rastoarne pubelele si le lasa asa. Acum nu mai este cazul, acele pubele rezolvand toate aceste probleme.

Am pus taxa zero la gunoi in sectorul 3 si va spun cu multa satisfactie ca cetatenii au economisit foarte multi bani, mai mult de 50 de milioane de euro prin eliminarea acestei taxe. In plus, am crescut si nivelul de curatenie.

Interviu partea a II-a