Senatul a adoptat, luni, o initiativa legislativa potrivit careia consilierii judeteni, primarii sau presedintii de Consilii Judetene isi pierd mandatele daca sunt condamnati "prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva la o pedeapsa privativa de libertate cu executare", potrivit Mediafax.

Initiativa legislativa a fost adoptata, in forma initiala, desi exista un raport suplimentar in care erau incluse amendamente, formulate de CSM, cu 85 de voturi "pentru",5 abtineri si 4 voturi "impotriva".

Initiativa legislativa adoptata de Senat modifica articolele 9, alineatul 2, litera f) din Legea 393/2004, si articolul 15, alineatul 3, litera e) potrivit carora, in forma actuala, pentru functiile amintite, mandatul inceteaza de drept, inainte de expirare, "in cazul unei condamnari, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate", dar si completarea articolului 15, alineatului 2, astfel incat incetarea mandatului de primar sa se produca si in cazul condamnarii, "prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pentru infractiuni de coruptie prevazute la art. 289-290 din Codul penal".

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea alin. (2) al art. 15 din Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali a fost respinsa de Camera Deputatilor. In urma adoptarii proiectului de lege de catre Senat, for decizional, legea va ajunge la promulgare.