Consilierii judeteni clujeni au ales, luni, intr-o sedinta extraordinara, un nou presedinte al Consiliului Judetean (CJ), in persoana lui Marius Manzat (PNL), dupa ce in aceeasi sedinta au decis sa-l elibereze din functie pe Mihai Seplecan, relateaza Agerpres.

Marius Manzat a obtinut 20 voturi "pentru", in timp ce contracandidatul sau la functia de presedinte, Vasile Salatioan (PSD) a obtinut 6 voturi "pentru".

Seplecan a fost eliberat din functie cu 25 de voturi "pentru" demitere si niciunul "impotriva".

Mihai Seplecan considera ilegala demiterea sa si a spus ca va contesta hotararea consilierilor judeteni la prefect si in contencios administrativ.

Pe 18 decembrie, consilierii judeteni ai PSD au pregatit un proiect de hotarare a CJ Cluj prin care sa fie eliberat din functie presedintele institutiei, Mihai Seplecan.

"Judetul Cluj este cel mai important judet din Transilvania, din punctul meu de vedere, si din Romania, iar municipiul Cluj-Napoca este capitala istorica a Transilvaniei, al doilea centru universitar, capitala medicala si culturala. In consecinta, nu se poate ca la conducerea judetului Cluj sa avem un presedinte asupra caruia planeaza suspiciunea ca si-a cumparat o diploma de absolvire a unei facultati, falsa, aspect teoretic dovedit prin declaratiile rectorului respectivei universitati", a declarat, la acea data, presedintele PSD Cluj, Remus Lapusan.

In referatul care insoteste proiectul de hotarare, initiatorii invoca prevederile legale in baza carora se poate face eliberarea din functie a lui Mihai Seplecan si argumenteaza demersul lor.

"Raportat la exigentele instituite de art. 94 alin. (2) din legea 215/2001 a administratiei publice locale, republicata, luarea unei masuri de urgenta in ceea ce priveste o situatie care ar genera perturbarea ordinii si linistii publice justifica convocarea unei sedinte extraordinare si luarea tuturor masurilor necesare pentru a salvgarda aceste valori sociale. In acest context, ocuparea functiei de presedinte al CJ Cluj de catre o persoana a carei probitate morala este total compromisa de situatia de a se prezenta (...) cu o diploma de licenta falsificata reprezinta atat o dovada de incalcare a juramantului depus la momentul alegerii sale (...) cat si o dovada certa ca scopul domniei sale nu a fost de a fi presedinte in interesul comunitatii care l-a ales, ci de a o obtine, prin orice mijloc (chiar ilegal), o functie publica si beneficiile acesteia", se arata in expunerea de motive.

Un alt motiv invocat de consilierii judeteni ai PSD tine de activitatea presedintelui Mihai Seplecan.

"De la momentul alegerii in functia de presedinte al CJ Cluj, respectiv din 10 iunie 2015, domnul presedinte Seplecan Mihai a reusit sa creeze blocaje cu consecinte deosebit de grave atat la nivelul deliberativului din CJ Cluj, cat si la nivelul aparatului de specialitate si mai ales la nivelul institutiilor subordonate CJ", se mai arata in referatul proiectului de hotarare.

Potrivit referatului, proiectele importante blocate ale CJ Cluj -depozitul de deseuri, spitalul regional de urgenta, proiectul de intermodal de la aeroport, extinderea pistei de la aeroport- nu s-au regasit "decat tangential si fara nici un efect" pe agenda lui Mihai Seplecan.