Deputatul Eugen Tomac, presedintele executiv al Miscarii Populare, a solicitat Ministerului Afacerilor Interne si Ministerului Finantelor Publice fluidizarea traficului la punctele de trecere a frontierei din vestul Romaniei care a crescsut in zilele de 19 si 20 decembrie de patru ori, cozile depasind 20 de km, informeaza un comunicat de presa.

Tomac a solicitat dispunerea de urgenta a tuturor masurilor necesare pentru fluidizarea si desfasurarea in bune conditii a traficului la punctele de trecere a frontierei Romaniei cu Ungaria.

"I-am solicitat domnului Ministru Toba si doamnei Ministru Dragu, in calitate de deputat care ii reprezinta pe romanii de peste hotare, sa intreprinda toate actiunile necesare, astfel incat cetatenii romani care revin in tara sa nu mai fie nevoiti sa infrunte frigul, asteptand zeci de ore in cozile de la punctele de trecere a frontierei. In aceasta perioada, este esential sa fie detasati mai multi politisti de frontiera si functionari vamali, pentru ca romanii sa-si reintalneasca familiile si apropiatii in cel mai scurt timp", a spus el.

In scrisoarea adresata ministrilor, Eugen Tomac a amintit ca "in Uniunea Europeana locuiesc in prezent peste trei milioane de cetateni romani, care au contribuit la dezvoltarea Romaniei prin trimiterea in tara a peste 45 miliarde de euro in ultimii ani¬ si a subliniat ca ¬este obligatia statului roman de a-i trata cu respect si de a le proteja drepturile".

Redam scrisoarea lui Tomac:

"In fiecare an, in perioada sarbatorilor de iarna, romanii care locuiesc peste hotare se intorc acasa pentru a-si revedea familiile si apropiatii. De fiecare data, acestia sunt sunt nevoiti sa astepte mai multe ore pentru a trece frontiera. Anul acesta nu este o exceptie, cozile de la punctele de la frontiera din Vestul tarii depasind 20 de kilometri.

In timp ce intr-o perioada obisnuita a anului, intr-un interval de 48 de ore, pe la frontiera romano-ungara intra in Romania aproximativ 50.000 persoane, in zilele de 19 si 20 decembrie, traficul la frontiera, pe sensul de intrare in Romania, a crescut si de patru ori.

Avand in vedere cele mentionate mai sus si pentru a preveni aglomerarea peste limita a punctelor de trecere a frontierei cu Romania, solicit, in calitate de deputat care ii reprezinta pe romanii din afara granitelor, sa dispuneti luarea de urgenta a tuturor masurilor necesare pentru fluidizarea si desfasurarea in bune conditii a traficului in vama.

Mentionez ca, in prezent, in Uniunea Europeana locuiesc peste trei milioane de cetateni romani, care au contribuit la dezvoltarea Romaniei prin trimiterea in tara a peste 45 miliarde de euro in ultimii ani. Este obligatia statului roman sa-i trateze cu respect si sa le protejeze drepturile.

Totodata, va adresez rugamintea de a-mi comunica ce masuri are in vedere Ministerul Finantelor Publice pentru reducerea aglomeratiei de la punctele de trecere a frontierei Romaniei din vestul tarii."