​​Premierul Dacian Ciolos si-a afirmat sustinerea pentru legea interzicerii fumatului in toate spatiile publice, care a fost adoptata, marti, de Camera Deputatilor. Acesta a declarat ca noua lege este un lucru foarte bun, tocmai pentru ca Romania este una dintre ultimele tari din Uniunea Europeana in care inca se fumeaza in spatii publice.

Dacian Ciolos, in ParlamentFoto: Hotnews

Intrebat de jurnalisti daca sustine proiectul legislativ pentru interzicerea fumatului in toate spatiile publice, premierul Ciolos a raspuns ca: ”Sustin pe deplin acest proiect. Sigur, nu am avut ocazia sa fiu implicat direct in calitate de prim-ministru, dar am fost implicat in calitate de cetatean”.

”Sper eu, ca impreuna cu guvernul, ne vom asigura ca aceasta lege se va aplica imediat ce este promulgata si de presedinte. Cred ca este un lucru foarte bun, pentru ca suntem una dintre ultimele tari din Uniunea Europeana care nu aplica aceasta lege. Ea inseamna in primul rand un respect pentru cetateni, fara ca aceasta sa afecteze desigur alegerea individuala, personala a fiecarui alt cetatean. Dar atunci cand ne gandim la spatiul public trebuie sa vorbim in special de interes public”, a completat premierul.

Amintim ca deputatii au adoptat, marti, proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului in toate spatiile inchise, acest for fiind decizional, iar legea merge la promulgare. Propunerea legislativa, care dateaza din 2011, a fost modificata prin mai multe amendamente initiate de deputat PSD Aurelia Cristea. Cel mai important amendament se refera la definirea spatiului public inchis, care conduce practic la interzicerea fumatului in aproape toate spatiile publice inchise.

Proiectul defineste spatiul public astfel: "Spatiu public inchis se intelege orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent."

De asemenea, proiectul prevede ca "fumatul este permis numai in camere special amenajate, exclusiv in zona de tranzit a aeroporturilor internationale" cu respectarea unor conditii.