Parlamentarii au respins in plen amendamentul adus la proiectul legii bugetului de stat prin care se alocau 5 milioane de lei pentru Ministerul Culturii in vederea achizitionarii operei lui Constantin Brancusi, "Cumintenia pamantului", la o diferenta de doar 5 voturi. Ministerul a cerut acesti bani pentru a isi putea exercita dreptul de preemptiune, pentru care in prezent are "zero lei".

Cumintenia PamantuluiFoto: Mediafax

Amendamentul a fost insa respins sambata in comisiile de buget-finante, cu scandal, iar in plenul comun de marti a primit 50 voturi "pentru" si doar 45 "impotriva".

"Conform legii, in cazul bunurilor de patrimoniu, clasa tezaur, Ministerul Culturii isi poate exercita dreptul de preemptiune. (...) Actualmente, pentru dreptul de preemptiune, Ministerul are zero lei", explicase ministrul Vlad Alexandrescu sambata la sedinta comisiilor de buget-finante.

Ministrul sustinuse la comisia de cultura ca, desi familia care detine aceasta sculptura cere 20 de milioane de euro, opera de arta a fost evaluata de doi experti independenti la 4 milioane de euro si, respectiv, la 7-9 milioane de euro.

"Ne tot gargarisim cu Brâncuși, dar cînd e vorba de ceva concret, nu facem efortul necesar. Oricum, ministerul nu dispune de un minim buget pentru achiziții," a comentat pe pagina sa de Facebook Theodor Paleologu, ministru al Culturii intre 2008-2009.