Francezii au votat duminica in turul doi al alegerilor regionale, un scrutin care a aratat ca Frontul National, o formatiune de extrema dreapta nu isi poate transforma popularitatea in putere efectiva. Formatiunea condusa de Marine Le Pen nu a castigat niciuna dintre cele 13 regiuni, desi fusese pe primul loc in turul intai.

Marine le PenFoto: Flickr / Blandine Le Cain

21.52Harta rezultatelor turului doi al regionalelor din Franta, potrivit exit-poll-urilor. rosu- socialistii, albastru - conservatorii, gri - scor prea strans pentru un anunt. Nimic pentru Frontul National.

21.34Trei institute de sondare a opiniei publice estimeaza ca formatiunea anti-imigratie Frontul National a fost invinsa in alegerile regionale, in ciuda faptului ca au dominat turul intai, transmite AP.

Lidera partidului, Marine Le Pen si nepoata ei au pierdut in cursa pentru conducerea a doua regiuni, un test important pentru formatiunea lor.

Ipsos, Ifop, TNS-Sofres estimeaza ca opozitia conservatoare si socialistii de la guvernare au castigat in cele 13 regiuni din Franta.

Aceste institute spun ca Marine Le Pen a obtinut un scor de circa 42% in regiunea Nord-Pas de Calais, in conditiile in care rivalul ei conservator a obtinut circa 57 de procente.

Nepoata ei, Marion Marechal-Le Pen, ar fi fost votata de circa 45% dintre cei care au participat la scrutin in regiunea sud-estica Provence-Alpes-Cote d’Azur. Primarul conservator al Nisei, Christian Estrosi ar castiga astfel cu circa 55%.

21.24 Televiziunea BFMTV transmite: Nicio regiune pentru Frontul National

21.20 Exit-pollurile provizorii sugereaza ca opozitia conservatoare a lui Sarkozy a incheiat pe primul loc in cinci dintre cele 13 regiuni, iar socialistii lui Hollande au castigat trei.

Frontul National a esuat in a castiga in vreuna dintre cele trei regiuni unde isi propusese acest lucru , Nord-Pas-de-Calais-Picardie, Provence-Alpes-Cote d'Azur si Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine). Rezultatul este prea strans pentru a anunta ceva in cea de-a patra: ourgogne-Franche-Comte.

In trei alte regiuni - Normandie, Centre-Val de Loire si Ile-de-France - sunt rezultate foarte stranse.

UPDATE 21.08 Prezenta de aproape 60% la ora 19.00, potrivit oficiului national de statistica, cu 10% mai mare decat in turul 1.

UPDATE 20.51 Potrivit Le Monde, peste 50% din electoratul francez votase pana la ora 17.00, fata de un procent de 43% saptamana trecuta, la aceeasi ora.

Analistii si expertii in sondaje avertizeaza insa ca nu trebuie sa se traga deja concluzii privind ce inseamna aceasta prezenta sporita, scrie The Guardian

Presedintele Francois Hollande a votat in circumscriptia sa din Tulle, din sud-vestul Frantei, in contextul unei securitati sporite determinate de atacurile Statului Islamic ce au ucis 130 de perdoane in urma cu o luna in Paris.

Impulsionat de teama aparuta din cauza crizei refugiatilor si a atacurilor teroriste din Franta, Frontul National condus de Marine Le Pen a trecut la nivelul urmator in urma cu o saptamana cand s-a plasat in frunte in prima runda a alegerilor regionale.

O Le Pen zambitoare a votat in baza sa electorala din Henin-Beaumont.

¬Din punctul meu de vedere, ea va fi castigatoare. Poate asta ii va face pe toti acei politicieni sa se opreasca si sa se gandeasca¬, a declarat o alegatoare din Henin-Beaumont.

Dar formatiunea anti-imigratie si antieuropeana nu are nicio garantie ca va castiga in vreuna dintre cele 13 regiuni ale turului doi de duminica.

Asta va depinde in mare masura de ce vor face votantii dupa ce partidul socialist s-a retras din cursa in doua regiuni in care Frontul National s-a clasat cel mai bine: in nord, unde candideaza Le Pen si in sud-est, unde este inscrisa in cursa nepoata sa, Marion Marechal-Le Pen.

Socialistii si-au indemnat suporterii sa-i sprijine pe conservatorii lui Nicolas Sarkozy in cele doua circumscriptii pentru a tine FN departe de putere, iar o serie de sondaje arata ca votantii s-ar putea sa procedeze chiar astfel.

Dar sondaje nu au fost facute in toate regiunile, iar unele dintre ele - mai ales in sud-est - anticipeaza mici diferente intre candidati, multe in marja de eroare.

¬Singurul lucru sigur este ca va fi o cursa foarte stransa¬, a declarat analistul politic Joel Gombin.

Socialistii care guverneaza in 21 dintre cele 22 de regiuni erau siguri ca vor suferi pierderi mari la acest vot.

Dar, paradoxal, intarirea Frontului National, prin slabirea conservatorilor lui Sarkozy, i-ar putea ajuta pe socialisti sa puna mana pe mai multe regiuni decat sperau pana acum.

Gombin a spus ca sunt multe necunoscute, inclusiv prezenta la vot. Saptamana trecuta, la urne s-au prezentat ceva mai putin de jumatate dintre alegatorii inregistrati.

Turul doi este vazut si ca o modalitate de a ¬incerca apa¬ pentru cei trei aflati in fruntea cursei pentru prezidentialele din 2017, socialistul Hollande, fostul presedinte Sarkozy si Le Pen.

Frontul National nu a condus pana acum mai mult de cateva orase mici si mijlocii, asa ca a castiga o regiune este un reper cheie in strategia de incerca sa convinga votantii ca poate guverna tara.