Comisiile reunite de buget au amanat, sambata, dezbaterile si adoptarea bugetelor Camerei Deputatilor si Senatului, dupa ce reprezentantii Senatului au solicitat 36 de milioane de lei in plus pentru salarii si au provocat un scandal in comisie, parlamentarii urmand sa reia discutia duminica, informeaza Mediafax.

Sedinta SenatFoto: Hotnews

Astfel, Senatul a fost al doilea ordonator de credite care a aparut in fata Comisiilor reunite de buget-finante, secretarul general al acestui for, Ion Vargau, anuntand ca institutia doreste o suma suplimentara de 36 de milioane de lei la buget, pentru a acoperi cheltuielile de personal in urma deciziilor de majorare a salariilor bugetarilor.

In varianta avansata de Guvern, Senatul urma sa beneficieze de un buget de 130 de milioane de lei, in crestere cu 17,66% fata de anul in curs.

Banii suplimentari urmau sa fie folositi pentru plata personalului, in urma majorarilor salariale decise de Guvern si Parlament.

Mai precis, la capitolul cheltuieli de personal, in bugetul alocat Senatului, este prevazuta o suma mai mare cu 16,50% fata de cea alocata pentru anul 2015.

Ulterior, Senatul a aprobat, in plen, o hotarare prin care isi majora bugetul cu 36 de milioane de lei, motivand ca banii alocati de Guvern nu ajung pentru acoperirea cheltuielilor - in special a celor de personal - pana la finalul anului.

Aceasta decizie a Senatului a fost sustinuta de secretarul general al forului in cadrul Comisiilor de buget-finante, care trebuiau sa adopte un amendament in acest sens, pentru ca banii sa fie prevazuti in forma finala a bugetului.

Parlamentarii s-au opus, insa, unei astfel de cresteri, acuzand reprezentantul Senatului ca nu este "onest" in solicitarile facute.

"Senatul are nevoie de un plus de 36 de milioane de lei pentru cheltuielile de personal, ceea ce presupune un plus de 45% fata de cheltuielile de personal executate in anul 2015. Suportul legislativ nu e argument pentru aceasta cerere. Puteti totusi sa spuneti exact pentru ce cereti acesti bani? Pentru ca este clar ca ne-ati indus in eroare", a spus deputatul PNL Andreea Paul.

Secretarul general al Senatului a explicat ca banii sunt "pentru aplicarea legii, pentru plata personalului auxiliar, dar mai ales pentru cresterile substantiale" de salarii decise de Guvern si Parlament.

Aceasta afirmatie a starnit nemultumire in randul parlamentarilor PNL, care l-au acuzat pe secretarul general ca "minte".

In apararea reprezentantului Senatului a venit senatorul PSD Marius Isaila. "Daca se dovedeste ca ati mintit, mergeti la puscarie. Altfel, va rog sa faceti plangere penala impotriva doamnei Andreea Paul, pentru declaratii calomnioase", a spus acesta.

Senatorii si deputatii s-au certat timp de 30 de minute cu reprezentantul Senatului, adoptand chiar un amendament pentru majorarea bugetului cu 36 de milioane, insa acesta a fost ulterior abandonat, pentru ca nu s-a putut indica si sursa de provenienta a acestor bani.

Dezbaterile au fost incheiate la solicitarea presedintelui Comisiei de buget din Camera Deputatilor, social-democratul Viorel Stefan. El a afirmat ca "nu poate accepta" astfel de cerinte bugetare, iar reprezentantii Senatului vor trebui sa discute din nou cu Ministerul de Finante pentru a se pune de acord pe tema bugetului institutiei.

Deputatul a adaugat ca, daca se aproba astfel de majorari fara explicatii, populatia va spune cum "fiecare parlamentar mananca dublu fata de anul trecut". Comisiile de buget-finante au amanat, astfel, dezbaterile asupra bugetului Senatului, luandu-se decizia si ca bugetul Camerei Deputatilor sa fie amanat, pentru ca ar putea avea acelasi probleme.

De altfel, potrivit unor surse parlamentare, si Camera Deputatilor va solicita cresteri de peste 30% in buget.

Bugetele celor doua Camere ale Parlamentului vor fi dezbatute duminica, la finalul discutiilor cu ceilalti ordonatori de credite.