Bugetul pe 2016 alocat Cultelor a fost avizat favorabil, vineri, cu unanimitate de voturi de membrii comisiilor pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale din Senat si Camera Deputatilor, transmite Mediafax.

Deputatul Nicolae Paun a depus singurul amendament din cadrul intalnirii, care a fost respins. Documentul, care propunea majorarea sumei prevazute de la bugetul Secretariatului General al Guvernului pentru "Sustinerea cultelor" cu 1 milion de lei, pentru finalizarea primei biserici a romilor crestini, situata in sectorul 5 al Capitalei, in cartierul Ferentari, a fost respins de cinci dintre cei noua membri ai comisiilor prezenti la reuniune.

In proiectul Bugetului de stat pe 2016, pus in dezbatere publica, nu au fost alocati bani pentru construirea de biserici noi si nici pentru modernizarea celor existente, in schimb au fost suplimentate sumele pentru salarizarea preotilor.

Ministerul Finantelor a precizat ca, anul viitor, contributia statului la salarizarea personalului clerical va creste la 315,1 milioane lei, de la 278,3 milioane lei in 2015, iar cea pentru sprijinirea asezamintelor religioase romanesti din afara granitelor va urca de la 12,8 milioane lei anul acesta la 13 milioane lei.

In proiectul de Lege a bugetului de stat pe 2016 este prevazut ca se asigura sprijin lunar la salarizare pentru personalul clerical angajat in unitatile cultelor recunoscute. Astfel, in proiect sunt prevazute sumele pentru contributia statului la salarizarea personalului de cult, respectiv 315.084.000 lei, in crestere de la 278.298.000 de lei executia preliminata din acest an.

De asemenea, proiectul prevede sprijinirea de catre stat a asezamintelor religioase romanesti din afara granitelor tarii - cu 12.972.000 lei, precum si finantarea Schitului romanesc Prodromu de la Muntele Athos, cu 1.250.000 de lei.