Deputatii au adoptat miercuri o Ordonanta de Urgenta emisa de Victor Ponta in luna iulie, care este in vigoare de doua luni (de pe 1 octombrie), prin care personalul neclerical din unitatile de cult si cele teologice primesc o intregire a salariului sub forma unei contributii lunare la nivelul salariul minim brut pe economie, de 1050 de lei.

De precizat ca legea de aprobare a OUG nr.15/2015 nu se afla pe ordinea de zi a plenului miercuri dimineata, insa grupul PSD a propus suplimentarea ordinii de zi cu cateva proiecte, printre care si acesta.

Motivul pentru care a fost data aceasta ordonanta este intregirea salariilor taiate de guvernul Emil Boc in 2010, care a facut in asa fel incat, din 2011, personalul neclerical sa primeasca un sprijin salarial de 600 de lei.

Ordonanta modifica cuprinsul unui criteriu de incadrare, si anume personalul din conducerea cultelor si unitatilor de cult, altul decat cel asimilat functiilor de demnitate publica, astfel: Secretar Cancelarie patriarhala, consilier eparhial, secretar parhial, inspector eparhial, exarh, protopop. Acestia vor fi asimilati functiilor didactie de profesor cu studii superioare, cu gradul didactic II si vechime in invatamant intre 10 si 14 ani.

Numarul de posturi este de 729, precizeaza textul OUG.

In continuare, se precizeaza ca personalul neclerical va primi sprijin salarial echivalent salariului minim brut pe tara. Este vorba de 18.951 de contributii pentru personalul neclerical angajat in unitatile de cult din tara si de 300 de contributii pentru personalul neclerical angajat in unitatile si institutiile de invatamant teologic.

Adoptarea acestei Ordonante, care isi facea oricum efectul, vine in contextul subiectului alocarii de resurse din buget anul viitor pentru Biserica.

Amintim ca premierul Dacian Ciolos a avut o convorbire telefonica cu Patriarhul Daniel duminica dimineata, in cadrul careia l-a asigurat pe seful Bisericii Ortodoxe Romane ca Guvernul "va asigura finantare pentru proiecte de investitii importante si ca exista tot sprijinul pentru a pune la dispozitie resurse financiare in functie de posibilitati pentru lacasele de cult aflate in constructie.". Totodata, Ciolos a aratat ca bugetul pentru Culte in anul 2016 este in crestere fata de anul precedent, atat in ceea ce priveste personalul clerical, cat si cel neclerical.

Dragnea a criticat decizia initiala luata de Ciolos, afirmand luni ca decizia guvernului de a nu mai acorda bani pentru biserici in bugetul din 2016 este "profund gresita" si a calificat-0 drept "brutala". Dragnea a recomandat guvernului sa fie "mult mai atent la comunicare" si sa analizeze mai bine "decizii care pot fi considerate brutale".

"Cred ca Guvernul, impreuna cu cultele religioase, ar trebui sa se aseze la masa si sa faca o strategie bine structurata pentru dezvoltarea infrastructurii religioase.