Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat intr-un interviu pentru ziarul Magyar Nemzet ca partidul sau respinge violenta si cere o solutie rapida in dosarul in care Beke Istvan este acuzat ca ar fi vrut sa organizeze un atentat terorist de 1 decembrie. Kelemen Hunor atrage atentia ca "De cand Jobbik si organizatiile apropiate Jobbik au aparut in Transilvania, omul are un sentiment al cresterii radicalismului".

Seful UDMR a criticat anumite actiuni ale DNA, declarand ca "foarte des simțim că sub manteaua luptei împotriva corupției are loc și o reglare de conturi în lupta politică. Stoparea restituirii imobilelor confiscate de comuniști se leagă tot de DNA".

Cand ziaristul i-a atras atentia ca "nu este un mesaj bun către societatea românească dacă prin strategia sa de comunicare, UDMR sugerează că orice acțiune împotriva politicienilor maghiari ar fi o acțiune antimaghiară", Hunor a acuzat presa din Romania: "Noi întotdeauna ne străduim să ne exprimăm cu nuanțe, să formulăm exact dar acest lucru nu se transmite prin mass-media în toate cazurile. Dacă cineva urmărește televiziunile de știri românești, atunci poate să observe cât de repede pot acestea să creeze o atmosferă antimaghiară din cauze care în fond nu constituie în realitate nicio problemă".

Cele mai importante declaratii ale lui Kelemen Hunor:

Rep: Revolta socială izbucnită după incendiul din București a creat un cutremur politic care a condus la picarea guvernului. Tineri, inactivi politic până în acest moment, au ieșit pe străzi sub sloganul „Corupția ucide!”. Ce concluzii a tras UDMR ca urmare a acestor evenimete?

Kelemen Hunor: Nemulțumirea generală față de actorii politici este prezentă de ani de zile în societatea din România, tragedia din Clubul Colectiv a adus la suprafață această stare. UDMR și-a propus regândirea, restarteară politică la ultimul Congres cunoscând această nemulțumire. Acest stil se referă la schimbarea modului de a face politică iar în unele cazuri și la schimbare persoanelor, actorilor. De un deceniu, din cauza unor omisiuni reale ale clasei politice, mass-media, fără nicio diferență, a indus mesajul că toată lumea trebuie schimbată. Într-o democrație nu pot fi schimbate partidele deoarece alternativa lor este dictatura. În același timp, se poate depăși decepția doar dacă fiecare partid, inclusiv UDMR, va face corecțiile necesare. Politica trebuie transformată într-un domeniu deschis, transparent și credibil.

Rep: DNA-ul românesc este admirat de foarte multă lume și în Ungaria, activitatea sa este un exemplu de bune practici în Europa de Vest. Este întradevăr o poveste de succes?

Kelemen Hunor: Dacă am vorbit despre înnoire, atunci cred că mentalitatea generală trebuie să se schimbe. Clasa politică este doar o reprezentare a societății. Este important ceea ce face DNA-ul, acest fapt nu poate fi contestat. Totuși, chiar și în situația în care zilnic sunt arestați primari și miniștrii, apar noi cazuri de corupție. Foarte mulți primesc mită și astăzi, chiar dacă sunt în cunoștință de cauză asupra ofensivei anticorupție. Între timp foarte des simțim că sub manteaua luptei împotriva corupției are loc și o reglare de conturi în lupta politică. Stoparea restituirii imobilelor confiscate de comuniști se leagă tot de DNA. Și în cazul primarilor din Gheorgheni și Miercurea Ciuc s-a aflat ulterior că nici nu este vorba despre corupție, astfel încât obiecțiile noastre privind activitatea procuraturii sunt justificate.

Rep: Nu este un mesaj bun către societatea românească dacă prin strategia sa de comunicare, UDMR sugerează că orice acțiune împotriva politicienilor maghiari, ar fi o acțiune antimaghiară.

Kelemen Hunor: Noi întotdeauna ne străduim să ne exprimăm cu nuanțe, să formulăm exact dar acest lucru nu se transmite prin mass-media în toate cazurile. Dacă cineva urmărește televiziunile de știri românești, atunci poate să observe cât de repede pot acestea să creeze o atmosferă antimaghiară din cauze care în fond nu constituie în realitate nicio problemă.

Rep: Liderul Mișcării celor 64 de Comitate din Târgu Secuiesc este suspectat de terorism. Despre ce este vorba în realitate? Câștigă teren concepțiile radicale în rândul maghiarilor din Ardeal sau asistăm la o reacție depășită a autorităților române în mijlocul unui scandal mediatic?

Kelemen Hunor: Nu dispun de informații suficiente despre cazul din Târgu Secuiesc pentru a face o apreciere sumară. Nu aceptăm nici o atitudine ce conduce la violență. Orice temă trebuie dezbătută prin argumente obiective, indiferent dacă vorbim de autonomie sau de drepturile comunității. Considerăm important ca, în cazul din Targu Secuiesc să se adopte o soluție concretă, într-o procedură rapidă. In prezent, marea parte a mass-media de limba romana prezintă subiectul sub aspectul raspunderii colective, ceea ce are ca efect calificarea de către societatea romana ca sursa de pericol și a cererilor legitime ale maghiarilor. Când sentimentele se vor calma, atunci trebuie să vorbim din nou despre sursele de nemultumire ale maghiarilor. Oare nu rezulta ele din faptul că statul roman nu si-a respectat și nu-si respecta angajamentele asumate acum aproape de 100 de ani? Pe de alta parte de cand Jobbik si organizatiile apropiate Jobbik au aparut in Transilvania, omul are un sentiment al cresterii radicalismului.

Rep: Cum vedeti noul guvern roman si pe noul Prim-ministru?

Kelemen Hunor: Este dificil sa-ti exprimi o parere despre un guvern tehnocrat in functie de 3 sapatamani, al carui principal scop este sa conduca tara pana la alegerile de anul viitor. Despre primul-ministru Dacian Ciolos nu pot sa spun lucruri negative. A crescut intr-un sat din Ardeal, cunoaste problemele maghiarilor, din aceasta cauza are o empatie mai mare fata de noi. Nu a avut niciodata atitudini sau exprimari nationaliste sau antimaghiare. Eu i-am cerut sa-si asume un rol in normalizarea relatiilor romano-maghiare. Pe de o parte in relatia dintre cele doua state, ceea ce a fost distrus de cabinetul Ponta in ultimii ani, iar pe de alta parte in normalizarea relatiei dintre majoritatea romana si minoritatea maghiara, în acest sens să înceapă cu respectarea legilor în vigoare. Daca legile in vigoare sunt aplicate cu buna-credinta –ceea ce nu s-a intamplat in ultima perioada – atunci, instant creste siguranta juridica a maghiarilor. Daca Ciolos nu va face greseli mari, va putea sa ramana in prima linie a politicii si dupa competitia electorala care urmeaza.

Rep: Care ar putea fi punctele comune intre un guvern Ciolos care in mod accentuat este pro UE și un guvern Orban care este foarte vocal critic fata de Bruxelles?

Kelemen Hunor: Ciolos provine din Partidul Popular European, adica din acea familie politica din care fac parte atat FIDESZ, cat si UDMR. Solidaritatea central-europeana trebuie sa apara si in Romania. Bucuretiul nu trebuie sa fie de acord cu tot ceea ce reprezinta cei din Grupul de la Visegrad, dar in anumite subiecte de interes principal are un interes elementar de a avea o pozitie comuna, intr-o perioada cand este din ce in ce mai evident ca exista diferente de interese intre statele din vest si fostele state comuniste.

Interviul a aparut in varianta tiparita a cotidianului Maghyar Nemzet la data de 07.12.2015.