Partidul National Liberal devanseaza usor PSD la intentiile de vot (35% fata de 34%), iar Miscarea Populara urca pe locul al treilea, cu 7,5% din intentiile de vot, pe fondul noului tip de discurs, in ton mai radical, al lui Traian Basescu, releva un sondaj al Agentiei de Rating Politic, realizat prin interviuri telefonice in perioada 2 - 6 decembrie 2015. 60% dintre cei intervievati considera ca actualele partide se pot reforma, iar coruptia ramane principala problema de credibilitate a candidatilor la alegeri - aproape jumatate (48,5% dintre participantii la sondaj) fiind de aceasta parere.

Una dintre principalele concluzii ale sondajului este ca partidele mari, PSD si PNL, revin in "matca' obisnuita pentru partidele lider, cu scoruri in plaja 30-37%. PNL conduce cu 35% din optiuni, urmat foarte aproape de PSD cu 34%. Noul discurs, in ton mai radical, al lui Traian Basescu, tracteaza MP intr-o zona de relevanta, pe locul 3, cu 7,5% din intentiile de vot.

De asemenea, spectrul politic se diversifica din nou, dupa o perioada de polarizare care a fost specifica alegerilor prezidentiale.

Un partid nou, sustinut de Klaus Iohannis si Dacian Ciolos, ar fi recepetat pozitiv si ar aduna adepti de la toate partidele si dintre nehotarati. 35% din toti alegatorii se declara deschisi spre o asemenea idee.

In schimb, nu exista sustinere decat partial pentru un eventual "import" al liderilor actualului guvern de catre PNL, respectiv PSD. O eventuala venire a lui Dacian Ciolos la conducerea PNL are o sustinere moderata (41% in randul romanilor), destul de ridicata in randul suporterilor PNL (55%). De asemenea, o eventuala venire a lui Vasile Dancu la conducerea PSD nu are o sustinere solida in acest moment (29% in randul romanilor), nici macar in randurile suporterilor PSD (33%).

De asemenea, Agentia de Rating Politic arata ca, pana in acest moment, cei care reusesc sa speculeze nisele de langa partidele mari sunt tot lideri consacrati (Basescu, Tariceanu), nu partide total noi.

Spre exemplu ALDE, condus de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si rezultat din fuziunea PLR si PC, se plaseaza peste pragul electoral, la 6,5%.

PSD si-a conservat nivelul de vot pentru brandul propriu, dupa tranzitia de la Liviu Dragnea la Victor Ponta si dupa iesirea formala de la guvernare.

In acelasi timp, PNL este provocat sa isi consolideze brandul propriu, cu mesaje si lideri proprii, dupa ce s-a incheiat perioada de "euforie" de dupa prezidentiale in care a fost indentificat si s-a suprapus cu imaginea lui Klaus Iohannis si cand PNL a beneficiat de popularitatea foarte ridicata a noului presedinte. Logica alegerilor locale si parlamentare impune o alta abordare si certificarea unei identitati proprii.

Barometrul a urmarit si cum este perceput sistemul politic ca ansamblu, dupa agitatia sociala si politica recenta. Concluziile sunt urmatoarele:

Romanii asteapta intr-o masura mult mai mare decat in primavara noi proiecte politice (51% fata de 38%). Recentele evenimente, protestele si nemultumirile au amplificat aceasta dorinta.

Imaginea partidelor actuale este proasta, fiind percepute ca nu lucreaza decat pentru interese proprii, nu pentru alegatori (70% au aceasta perceptie).

Exista totusi un orizont de asteptare pozitiv pentru o reforma a partidelor - 60% considera ca actualele partide se pot reforma.

Coruptia este principala problema de credibilitate a candidatilor in alegeri - aproape jumatate (48,5%) indica acest lucru.