​Senatorii au adoptat luni un proiect legislativ care prevede ca durata exercitarii functiilor de demnitate publica alese, numite si cele asimilate functiilor de demnitate publica sa constituie vechime in munca, luata in calcul la calcularea pensiei. Proiectul legislativ a fost initiat de zece senatori PSD si se referea initial doar la minsitri si secretari de stat, insa in cadrul Comisiei de fond, printr-un amendament admis, textul a fost modificat astfel incat sa se refere la toti demnitarii.

Textul amendamentului: "Durata exercitarii functiilor de demnitate publica alese, numite si cele asimilate functiilor de demnitate publica constituie vechime in munca si in specialitate si se ia in calcul la promovare si la acordarea tuturor drepturilor banesti rezultate din aceasta, inclusiv la calcularea si la recalcularea pensiei".

Al doilea articol al legii prevede ca "Normele metodologice privind procedura echivalarii ca experienta in specialitate si in munca se adopta prin hotarare de Guvern, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi".

Au calitate de demnitari parlamentarii, ministrii, secretarii de stat, presedintele Curtii Constitutionala, Avocatul Poporului sau presedintele Curtii de Conturi, printre altii.

Senatorul Liviu Pop, fost ministru delegat pentru dialog social, a explicat pentru HotNews.ro ca prin acest proiect legislativ demnitarii vor putea fi promovati in momentul in care vor reveni pe postul pe care il detineau inainte de a deveni demnitar, intrucat vor avea vechime in specialitate, promovarea putand duce la o crestere salariala si deci si la o recalculare a pensiei.

Proiectul legislativ a primit in plenul Senatului 92 voturi "pentru" si 4 abtineri, fara a exista dezbateri. Camera Deputatilor este camera decizionala.