Prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu a acceptat luni sa preia conducerea filialei Bucuresti a partidului, condusa in prezent copresedintii Teodor Atanasiu si Anca Boagiu, realizandu-se astfel fuziunea PNL-PDL la nivelul filialei din Capitala. Liderii PNL Vasile Blaga si Alina Gorghiu au anuntat, intr-o conferinta de presa, ca Predoiu va fi propus la conducerea PNL Bucuresti la Consiliul National al partidului de vineri. De asemenea, ei au anuntat oficial ca Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea, va deveni secretar general unic al partidului.

Predoiu, Gorghiu, Blaga, BolojanFoto: Agerpres

Gorghiu s-a referit la "schimbarea la fata" a partidului, care trece acum printr-un "moment important".

Cele doua propuneri trebuie validate de catre Consiliul National PNL, care se reuneste in sedinta vineri.

"S-a discutat unificarea Secretariatului General. In urma discutiilor multiple pe care le-am avut cu dl Blaga, cu colegii nostri, am luat decizia de a face un pas inainte, iar pasul acesta inainte a insemnat ca Secretariatul General sa devina o functie unica. Aceasta functie va fi ocupata si am facut un vot in comisia politica si propunerea noastra sa ocupe aceasta functie este colegul nostru dl Ilie Boloja", a spus Gorghiu, dupa sedinta Comisiei de unificare a PNL care a avut loc la Parlament. "Este o decizie luata prin consens cu toti acesti oameni care sunt membri vechi ai PNL, importanti si de valoare. Este o decizie care arata ca fiecare dintre noi, incepand cu mine si Vasile Blaga, am inteles ca alta cale decat aceea de a merge inainte nu avem si de a ne supune rigorilor agendei publice", a spus liderul PNL.

Bolojan a anuntat ca nu va demisiona din functia de primar si nici nu se va muta la Bucuresti, ci va sta in Bucuresti cand este nevoie.

"Pana la sfarsitul acestui an voi activa sa spunem intr-o forma provizorie, pentru ca trebuie sa fac ordine in raporturile dintre responsabilitatea mea de primar al municipiului Oradea si cea de secretar general. Probabil ca o parte din responsabilitati vor fi transferate catre viceprimarii orasului, iar dupa data de 1 ianuarie voi activa ca secretar general plin. Nu se pune problema unei demisii, voi ramane in continuare primarul municipiului Oradea'', a adaugat acesta.

Vasile Blaga a anuntat ca Predoiu a fost propus presedinte interimar al PNL Bucuresti dar a subliniat ca acesta ramane propunerea liberalilor pentru functia de premier.

"Dl Catalin Predoiu ramane propunerea PNL pentru functia de prim-ministru si cu el vom defila in campania electorala de anul viitor pentru alegerile generale. In acelasi timp, domnia sa a propus - si noi am fost de acord - trei piloni de la care porneste reorganizarea Bucurestiului, in sensul in care intr-o anumita perioada de timp sa avem conduceri unice si in sectoare, sa avem cei mai buni candidati pentru fiecare sector in parte, cu criteriile de integritate de desemnare a candidatilor in fata si sa facem in continuare cercetari si in primavara anului viitor pentru a ajunge la cele mai bune solutii pentru a castiga Bucurestiul si cat mai multe sectoare din Bucuresti", a afirmat Blaga.

La randul sau, Predoiu a exclus posibilitatea de a candida la Primaria Capitalei.

"Nu este aici de a trece de la un proiect la altul, nu este vorba de a cumula o functie in plus, este vorba de a-mi aduce contributia si eu alaturi de colegi la efortul pentru alegerile locale", a sustinut prim-vicepresedintele PNL.

Tot vineri, Consilul va discuta si vota forma finala a celor zece criterii de integritate decise de Comisia de Unificare a partidului.

De precizat ca, fata de forma initiala, criteriul care ii excludea pe cei care sunt urmariti penal pentru coruptie a fost modificat, ramanand doar urmarirea penala pentru luare/dare de mita, acuzatii care se pot proba printr-un flagrant. Modificarea a survenit ca urmare a numeroaselor semnale din teritoriu, unde posibili candidati au reclamat un risc ridicat de abuzuri la nivel de "mica justitie" din structuri judetene sau locale, au explicat pentru HotNews.ro surse din partid.

Pentru celelalte fapte de coruptie, precum trafic de influenta sau abuz in seriviciu, criteriile se aplica in cazul trimiterii in judecata.

De asemenea, intrebata luni la ce se refera acest criteriu care prevede "hotarare judecatoreasca" in conditiile in care nu sunt cunoscute cazuri de hotarari judecatoresti privind plagiatul, Gorghiu a raspuns:

"Nu s-a facut distinctie, in toate cazurile s-a mers pe ideea unei hotarari judecatoresti definitive tocmai pentru a nu exista arbitrariul pe care il impune o acuza in spatiul public nesustinuta ulterior. Este nevoie sa dovedesti cand faci o acuza, nu este suficient sa faci o acuza mai ales in cazul unor candidati care ar putea pierde o candidatura pentru o simpla acuzaie in spatiul public nesustinuta. Ramane deschisa pentru dezbateri toata lista de criterii. Au fost si astazi colegi care au avut mandat de la organizatii sa vina sa faca nuantari pe text. Va fi intersanta sedinta din Consiliu pentru ca toata lumea va avea un cuvant de spus atunci cand vorbim de un proces atat de complex care presupune schimbarea la fata a PNL. E un moment foarte important."

Criteriile de integritate pentru candidatii PNL, in forma din prezent:

1. Lustratie

a. Sa nu fi fost membru sau colaborator al fostei securitati si sa nu fi fost dovedit ofiter acoperit;

b. Sa nu fi detinut functii retribuite in aparatul de conducere al Partidului Comunist Roman, la orice nivel.

2. Traseism

Sa nu isi fi schimbat apartenenta politica astfel incat sa fie candidat pentru al treilea partid politic, altfel decat prin fuziuni.

3. Nepotism

Sa nu fi angajat in functii, in cadrul institutiilor publice pe care le-a condus sau le conduce, sotul/sotia, rude sau afini de gradul I.

4. Contracte cu statul

Sa nu fie parte in afaceri sau contracte cu institutia pentru care candideaza sau in institutii din subordinea acesteia.

5. Fals in declaratii

Sa nu aiba neregului sau falsuri constatate prin decizii definitive, in declaratia de avere sau interese.

6. Incompatibilitate si conflict de interese

Sa nu se afle sub efectul unei decizii definitive de incompatibiltate sau conflict de interese.

7. Atitudini discriminatorii

Sa nu fi avut declaratii sau atitudini rasiste, sovine, xenofobe sau discriminatorii constatate prin hotarari definitive.

8. Datorii la buget

Sa nu inregistreze datorii la bugetul local, mai vechi de un an, in calitate de persoana fizica.

9.Plagiat

Sa nu fi fost dovedit prin hotarari judecatoresti definitive ca a obtinut diplome sau alte titluri prin plagiat.*

*Intrebata luni la ce se refera acest criteriu care prevede "hotarare judecatoreasca" in conditiile in care nu sunt cunoscute cazuri de hotarari judecatoresti privind plagiatul, Gorghiu a raspuns:

"Nu s-a facut distinctie, in toate cazurile s-a mers pe ideea unei hotarari judecatoresti definitive tocmai pentru a nu exista arbitrariul pe care il impune o acuza in spatiul public nesustinuta ulterior. Este nevoie sa dovedesti cand faci o acuza, nu este suficient sa faci o acuza mai ales in cazul unor candidati care ar putea pierde o candidatura pentru o simpla acuzaie in spatiul public nesustinuta. Ramane deschisa pentru dezbateri toata lista de criterii. Au fost si astazi colegi care au avut mandat de la organizatii sa vina sa faca nuantari pe text. Va fi intersanta sedinta din Consiliu pentru ca toata lumea va avea un cuvant de spus atunci cand vorbim de un proces atat de complex care presupune schimbarea la fata a PNL. E un moment foarte important."

10. Probleme penale.

a. Sa nu fi fost condamnat definitiv pentru o infractiune de coruptie, pentru infractiuni comise cu violenta sau pentru alte infractiuni cu intentie;

b. Sa nu fi inceput impotriva sa urmarirea penala pentru infractiuni de luare/dare de mita sau infractiuni comise cu violenta;

c. Sa nu fi fost trimis in judecata pentru alte infractiuni comise cu intentie

d. Sa nu se afle intr-o masura preventiva- arest, arest la domiciliu sau control judiciar pentru orice infractiune cu intentie.