Fostul vicepresedinte PNL Ioan Oltean, pentru care DNA a cerut arestarea preventiva pentru trafic de influenta si complicitate la abuz in serviciu, a declarat vineri, la Bistrita, ca nu se teme de "beciul domnesc" si ca este pregatit sa ispaseasca orice fel de pedeapsa, daca acuzatiile vor fi dovedite. Oltean a afirmat ca nu crede in Directia Nationala Anticoruptie ca institutie, si nici in dreptatea procurorilor DNA, motiv pentru care isi pune increderea in judecatori.

HotNews.roFoto: Hotnews

Plenul Camerei Deputatilor va vota miercuri solicitarea DNA de incuviintare a arestarii preventive a lui Oltean.

Deputatul liberal a anuntat, intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul PNL Bistrita-Nasaud, ca si-a depus inca de saptamana trecuta demisia din functia de copresedinte al organizatiei judetene si ca il va propune in locul sau pe fostul secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale din timpul guvernarii PDL, Eugen Curteanu, care este in prezent prim-vicepresedinte al filialei PNL Bistrita-Nasaud, transmite Agerpres.

"Nu sunt un om caruia ii este teama. Nu va inchipuiti ca mi-e teama de beciul domnesc, ca mi-e teama de catuse. Nu imi este teama decat de Dumnezeu in lumea asta. Cu atat mai mult cu cat ma uit in ochii fiecarui om pe care il intalnesc, ma uit in ochii dumneavoastra si in ochii oricui vreti, pentru ca nu ma simt vinovat de savarsirea acestor fapte. Sunt gata sa ma duc sa imi ispasesc orice fel de pedeapsa; singurul lucru pe care il vreau este ca pedeapsa sa fie in consecinta unei fapte pe care eu am savarsit-o", a spus Oltean.

Oltean a reiterat faptul ca nu a fost niciodata in Chitila sau in biserica din Chitila si ca din denunturile preotului de acolo nu reiese ca ar fi primit vreo suma de bani, insa se considera deja condamnat de catre presa si de catre opinia publica, motiv pentru care spera ca ii vor face dreptate judecatorii.

"Stiu ca sunt condamnat, mai mult decat isi inchipuie altii. M-a condamnat presa, m-a condamnat opinia publica pe care presa a inflamat-o fara sa cunoasca realitatea, fara sa am odata posibilitatea de a ma apara. Nici nu vreau sa fac telejustitie; tot ce am de spus de azi incolo o voi face in fata procurorului de caz si pe urma in fata justitiei. Sunt condamnat intr-un mod absolut nepermis. M-am obisnuit cu toate, sunt calit, sunt pregatit sa suport absolut orice fel de consecinta, de la oprobiul public pana la pedeapsa", a afirmat deputatul PNL.

El a recunoscut ca "nu ii este usor" in aceste momente fata de familie, fata de fiica sa si fata de locuitorii judetului Bistrita-Nasaud si a spus ca va folosi zilele de libertate care i-au mai ramas pentru a-si pune lucrurile in ordine.

El a mai afirmat ca nu crede in Directia Nationala Anticoruptie ca institutie, si nici in dreptatea procurorilor DNA, motiv pentru care isi pune increderea in judecatori.

"Imi exprim increderea in justitia romaneasca. Nu cred in dreptatea celor de la DNA, nu cred in aceasta institutie. Cred, insa, in judecatorii romani, care sunt oameni bine pregatiti si care cu siguranta vor judeca faptele, si nu altceva. Sunt la dispozitia organelor de cercetare penala, asa cum am fost de fiecare data cand m-au chemat. Nu m-am sustras si nu ma voi sustrage. Sunt in masura sa recunosc ceea ce am gresit. Nu am avut niciodata gandul de a nega ceea ce am facut. Am fost un om politic responsabil. N-am facut cat am vrut, n-am facut nici ce am vrut, am facut ceea ce s-a putut in calitate de membru al unei formatiuni politice", a spus Oltean.

Potrivit lui Oltean, probele din dosarul sau ar arata ca nu exista nicio fapta penala reala si nu intelege daca arestarea sa ar reprezenta sau nu o miza pentru DNA. "N-as putea spune daca a fost sau nu o miza, cert este ca in 2013 am fost invitat la DNA, tot intr-o cauza de trafic de influenta, si de atunci si pana astazi nu am mai fost chemat niciodata in dosarul respectiv; ca intr-un alt dosar am fost transformat din martor in suspect - dupa ce dosarul a fost inchis, ca neexistand fapta in sine, s-a redeschis, si eu din martor am devenit suspect. Nu vreau sa fiu rauvoitor si sa comentez, dar nici intr-un caz nu au existat elemente care sa justifice pozitionarea mea in una dintre cele doua calitati, de invinuit sau de suspect", a declarat deputatul PNL.

El considera ca, in prezent, intre DNA si Parlament exista o relatie de dispozitie, in care procurorii dispun, iar parlamentarii aproba, si ca ar trebui rediscutata chestiunea imunitatii parlamentare.

"Relatia DNA cu Parlamentul este una de dispozitie. DNA da dispozitie, Parlamentul aproba - aceasta e relatia. Intre Parlament si DNA exista un alt mod de colaborare. Parlamentul ar trebui sa ia urmatoarea masura: ori imunitatea sa fie imunitate, cum este in alte tari europene, ori sa nu fie imunitate si lucrurile sa curga normal", a afirmat Oltean.

Intrebat daca dupa eventuala arestare a sa preventiva va da declaratii procurorilor despre fapte si persoane pe care le cunoaste, Oltean a raspuns: "Nu, categoric nu. Nu am, nu ca nu vreau, nu am ce declaratii sa dau, care sa ma incrimineze sau sa ii incrimineze pe altii", a fost reactia deputatului liberal.

Oltean este de parere ca DNA ar trebui sa procedeze conform legii si sa nu faca 'spectacol' din dosarele pe care le instrumenteaza. "DNA a fost si este o institutie care trebuie sa procedeze corect si conform legii, nu sa faca spectacol. Nu cred ca se impune ca un om, care merge de bunavoie la DNA, sa fie dus cu mandat. Sunt cateva lucruri in care nu cred si care pot fi evitate, in opinia mea. Nu cred ca un om care a savarsit o fapta acum sapte-opt ani trebuie sa fie neaparat arestat pentru fapta respectiva, adica nu este un pericol social, nu mai poate influenta sub nicio forma, in opinia mea, bunul mers al urmaririi penale. Nu cred ca arestarea se impune in foarte multe cauze, atata timp cat este deschis drumul urmaririi penale si trimiterii in judecata", a spus deputatul.

Ioan Oltean a anuntat vineri, la conferinta de presa de la Bistrita, ca este ultima sa conferinta in calitate de copresedinte al organizatiei judetene a partidului, avand in vedere ca si-a depus demisia din aceasta functie odata cu renuntarea la pozitia de vicepresedinte la nivel national al PNL.