Deputatul independent Cornel Comsa (fost PP-DD) a depus miercuri o propunere legislativa care prevede pedepse cu inchisoarea pentru cei care colecteaza fondul scolii in mod abuziv. Astfel, propunerea legislativa amendeaza Legea nr. 1/2011 cu un nou articol, care prevede ca "darea sau colectarea de fonduri pentru unitatile de invatamant, in alte conditii decat cele prevazute de art. 108 alin. (1) din Legea nr. 1/2011, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani", se arata intr-un comunicat de presa.

Ce presupune Art. 108 din Legea educatiei nationale 1/2011, invocat de Comsa:

Art. 108

(1) Unitatile de invatamant preuniversitar de stat pot obtine venituri proprii din activitati specifice, conform legii, din donatii, sponsorizari sau din alte surse legal constituite.

(2) Veniturile proprii nu diminueaza finantarea de baza, complementara sau suplimentara si sunt utilizate conform deciziilor consiliului de administratie. La sfarsitul anului bugetar, sumele necheltuite raman in contul unitatii de invatamant care le-a realizat si se reporteaza pentru bugetul anual urmator.

(3) Directorul si consiliul de administratie al unitatii de invatamant cu personalitate juridica raspund de incadrarea in bugetul aprobat, in conditiile legii.

Proiectul mai prevede ca "solicitarea de catre membrii consiliului de administratie a unitatilor de invatamant sau de catre cadrele didactice, personalul auxiliar sau nedidactic, a unor sume de bani cu titlu de donatie sau sponsorizare elevilor, persoanelor care exercita o autoritate parinteasca sau sunt tutori constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 3 ani precum si cu interzicerea dreptului de a mai face parte din structuri de conducere, administrare sau control a persoanelor juridice."

Comsa sustine, in comunicatul de presa, ca "principiul gratuitatii invatamantului de stat este consacrat de prima teza a articolului 32, alineatul (4) din Constitutia Romaniei, republicata, acesta fiind reiterat si in Legea educatiei nationale nr. 1/2011, la articolul 9, alineatul (3). Totusi, in momentul de fata, nu exista sanctiuni care sa pedepseasca incalcarea legii, elevii si a parintii fiind supusi in continuare la cheltuieli ce depasesc obligatiile si bugetul familial al acestora."

Redam in continuare comunicatul lui Comsa:

"Legea Educatiei nu stabileste taxe pentru invatamantul preuniversitar de stat, deci colectarea fondului scolii se face impotriva principiului constitutional si nu rezolva cauza problemei, ci creeaza de fapt mai multe probleme," sustine el.

In acest caz este de mentionat jurisprudenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie pe tema mitei in cazul medicilor: "De asemenea, instanta de judecata, pentru a da eficienta juridica dispozitiilor art. 34 alin. (1) din Legea nr. 46/2003, va analiza si daca pentru acordarea serviciilor medicale personalul medical sau nemedical din unitatile sanitare a supus pacientul oricarei forme de presiune pentru a-l determina pe acesta sa il recompenseze, inclusiv prin mentinerea in cadrul unitatii sanitare la nivel de zvon public, prin lipsa oricaror actiuni de combatere, a faptului ca pentru acordarea serviciilor medicale este necesara efectuarea de plati sau liberalitati de catre pacient."

Unii parinti sau persoane auto-intitulate reprezentanti ai parintilor, care se comporta de fapt ca niste casieri, invoca faptul ca aceasta colectare este de fapt un act liber consimtit de donatie. ICCJ arata foarte clar ca pot exista presiuni pentru efectuarea de liberalitati (adica donatie sau legat) prin intermediul zvonului public. Acest zvon public este, in speta noastra, formalizat. Parintii sunt convocati in sedinte si li se spune cati bani trebuie sa ofere.

Am luat act, cu mult interes, de solicitarea elevilor in ceea ce priveste interzicerea expresa a fondului scolii. A fost si este o solicitare pertinenta si matura si trebuie sa fie luata in seama de catre membrii Parlamentului Romaniei. In acelasi sens, sindicatele si-au manifestat acordul cu privire la sanctionarea drastica a practicii colectarii fondului scolii, fapt care intareste motivatia de a satisface solicitarea elevilor. Astfel am depus in Parlamentul Romaniei, pentru elevi, aceasta propunere legislativa prin care incriminam colectarea fondului scolii.

In primul rand, subliniez importanta ideii ca invatamantul de stat este gratuit si trebuie sa ramana astfel. Aceasta nu inseamna ca scolile nu pot primi donatii si sponsorizari, conform art. 108 din legea nr. 1/2011, lucru valabil in toate sistemele de invatamant.

Problema apare atunci cand se constituie anumite asociatii care incep sa ii constranga financiar pe parinti, sa le trimita somatii, iar profesorii sa conditioneze uneori chiar admiterea in examenele nationale. Aceste practici sunt imorale si ilegale si trebuie sa inceteze.

Singura solutie imediata este ca aceste fapte sa devina infractiuni. Lezarea unui drept fundamental, precum dreptul la invatatura, nu ar trebui sa aiba o alta sanctiune decat cea penala."