Calin Popescu Tariceanu, liderul ALDE, a declarat ca le-a recomandat senatorilor din partidul pe care il conduce sa voteze "impotriva" cererii DNA de incuviintare a arestarii preventive a senatorului PSD Dan Sova, afirmand ca ALDE este consecvent in pozitia sa si ca in Romania masura arestului a devenit "o regula si nu o exceptie".

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

Tariceanu se pronunta si asupra arestarii preventiv a Crinutei Dumitrean in dosarul ANRP, afirmand ca este "un act inuman" sa arestezi o femeie insarcinata in luna a opta.

Declaratia lui Tariceanu:

"Am declarat de mai multe ori ca ALDE, ca partid liberal, considera oportuna arestarea preventiva in cazul infractiunilor savarsite cu violenta, in cazuri de flagrant si atunci cand persoana urmarita penal ar putea ingreuna aflarea adevarului.

In cazul senatorului Dan Sova nu exista fapte comise cu violenta. Statutul juridic pe care-l are in prezent senatorul Sova permite anchetatorilor sa urmareasca intreaga sa activitate si, ca urmare, el nu poate influenta negativ mersul anchetei.

Consecventa pozitiei noastre in acest gen de cazuri si avand in vedere considerentele de mai sus, am recomandat senatorilor din grupul ALDE sa voteze impotriva cererii de retinere si arestare a senatorului Dan Sova. ALDE considera ca prin aceasta recomandare, mersul Justitiei nu este blocat, procurorii au toata libertatea procedurala sa-si continue ancheta pana la finalizarea rechizitoriului si trimiterea in judecata a celui in cauza.

In Romania de azi, masura lipsirii de libertate a devenita o regula si nu o exceptie, practica pe care noi, ca liberali, n-o impartasim."

Despre arestarea preventiva a Crinutei Dumitrean: Este un act inuman

"In afara obligatiilor pe care le am ca presedinte al Senatului in cazul Sova, eu am obligatii si ca politician, si ca senator, dar si ca om. Aceste obligatii ma determina sa fac cateva comentarii despre un caz anchetat de DNA, care are pentru mine caracter de simbol, mai ales ca persoana in cauza nu face parte din clasa politica. Este vorba de dna. Crinuta Dumitrean, fosta sefa a ANRP. N-o cunosc. Din cate am citit in presa despre acest caz pare a fi vinovata, dar avem obligatia sa asteptam verdictul judecatorilor. Ceea ce m-a socat si m-a determinat sa iau pozitie in acest caz este arestarea unei femei insarcinate in luna a 8-a.

Faptele de care este acuzata dna. Dumitrean sunt vechi de cativa ani si probele aflate la dosarul intocmit de procurori par a fi foarte solide. Oare nu se putea gasi pentru 2-3 luni o alta forma de control asupra celei anchetate, pana cand aceasta ar fi nascut ? Eu consider ca arestarea preventiva a unei femei gravide in luna a 8-a, in conditiile in care aceasta nu reprezinta un pericol social si nu poate impiedica bunul mers al anchetei, este un act inuman. Cred ca s-au depasit niste limite si m-am simtit obligat sa intervin cu aceasta declaratie, mai ales ca sunt dosare cu nume grele care zac in nelucrare de ani de zile in sertarele DNA si nimeni nu se grabeste sa faca ceva."