Sedinta solemna dedicata Zilei Nationale de 1 Decembrie care s-a desfasurat in Senat, prezidata de presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu si la care au participat fostul presedinte al Romaniei Emil Constantinescu, precum si premierul Dacian Ciolos impreuna cu mai multi ministri, s-a incheiat la ora 17.10. Sedinta a fost deschisa cu interpretarea Imnului National.

Sedinta SenatFoto: Hotnews

"Intram intr-un an crucial pentru Romania, anul in care eforturile unui Guvern neafiliat politic, dar care mizeaza pe sprijinul partidelor politice si pe cel al institutiilor majore - care sunt Presedintia si Parlamentul - se vor indrepta spre constructia unui proiect de tara coerent, realizat in consultare cu cetatenii si societatea civila, dar mai ales cu sprijinul mediului politic dornic de reforma" a spus Ciolos in adresarea sa catre senatori.

Tariceanu a declarat, in debutul sedintei solemne a plenului Senatului de miercuri, ca va propune Birourilor Permanente Reunite ale Parlamentului ca, anual, sa fie organizata o sedinta a plenului comun al Camerei Deputatilor si Senatului pentru marcarea Zilei Nationale.

Totodata, Tariceanu a explicat ca ideea organizarii unei sedinte solemne a plenului Senatului s-a conturat dupa decizia presedintelui Klaus Iohannis de a anula receptia de la Palatul Cotroceni cu prilejul Zilei de 1 Decembrie, insa "nu ca o replica".

"Ideea organizarii evenimentului de catre Senat s-a conturat, intr-adevar, dupa decizia presedintelui Romaniei de a anula receptia de la Palatul Cotroceni, dar nu ca o replica, asa cum au speculat unii. (...) Am considerat ca marcarea Zilei Nationale a Romaniei printr-o sedinta solemna este nu numai un element potrivit, ci un eveniment obligatoriu. Acesta este motivul pentru care am initiat aceasta sedinta solemna si acesta este si motivul pentru care voi propune Birourilor Permanente Reunite ca Parlamentul Romaniei sa organizeze, in fiecare an, o sedinta solemna a plenului Camerelor reunite, care sa fie dedicata sarbatoririi noastre nationale", a sustinut presedinte Senatului, citat de Agerpres.

Tariceanu a adaugat ca, in contextul tragediilor de la Clubul Colectiv si din Paris, o eventuala receptie ar fi putut fi interpretata "ca un gest nepotrivit".

"O receptie, chiar si cu semnificatii profunde, poate fi interpretata ca un gest nepotrivit atunci cand el vine dupa moartea a sute de oameni nevinovati, cum au fost tragediile de la Clubul Colectiv sau cele din Paris. Nu la fel insa poate fi interpretata o sedinta solemna a Senatului sau a Parlamentului Romaniei, la care nu se bea sampanie si nici nu se danseaza", a mai spus acesta.

In sala au fost prezenti veterani si reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe, precum si ai corpului diplomatic. De asemenea, participa si presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, si Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.

Pe bancile mai multor senatori s-au aflat drapele.

"Am stabilit detaliile referitoare la sedinta solemna a Senatului dedicata marcarii Zilei Nationale. Va pot informa ca la sedinta si-au confirmat prezenta prim-ministrul si cea mai mare parte a membrilor Guvernului. Presedintele Romaniei, prin Cabinet, a transmis ca are un program incarcat si nu poate sa participe. Vor participa, de asemenea, fostul presedinte Emil Constantinescu si reprezentantii celor mai importante institutii ale statului roman - Curtea Constitutionala, Curtea de Conturi, Consiliul Legislativ s.a.", a precizat Tariceanu joi, dupa sedinta Biroului permanent al Senatului.

El a respins informatia potrivit careia Senatul ar organiza o receptie cu prilejul Zilei Nationale.

"N-a fost vorba de niciun fel de receptie. Cred ca cei din presa ar face mai bine sa se informeze corect si sa nu preia informatii necontrolate. Nu invitam pe nimeni la nicio cupa de sampanie. O sa facem sedinta solemna", a spus Tariceanu.

Potrivit acestuia, in plen va lua cuvantul cate un reprezentant al fiecarui grup senatorial.

De asemenea, Tariceanu a precizat ca nu stie de ce fostul presedinte Ion Iliescu a renuntat sa mai participe la sedinta solemna, iar din partea lui Traiain Basescu nu exista nicio motivare scrisa a absentei sale.