Parchetul de pe langa Judecatoria Miercurea Ciuc au dispus trimiterea in judecata a cetateanului maghiar Laszlo Janos Petras pentru promovarea cultului persoanelor vinovate de savarsirea unei infractiuni contra pacii si omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propaganda, savarsita prin orice mijloace, in public, se arata intr-un comunicat al Parchetului General.

Laszlo Janos Petras, solist KarpatiaFoto: Captura YouTube

Parchetul acuza in special actiunile sale de la un concert din vara anului 2014. Intr-un clip video postat de Youtube si care ar fi de atunci, se vede cum in public sunt fluturate steaguri ale Ungariei si ale asa-zisului Tinut Secuiesc:

Ce spun procurorii:

"Laszlo Janos Petras, in calitate de solist al formatiei muzicale (rock) KARPATIA, formatie cunoscuta cu un repertoriu ultranationalist si antiromanesc, in mod sistematic, dar in special cu ocazia concertului sustinut la Miercurea Ciuc in data de 06.06.2014, a promovat idei si conceptii nationaliste, atat prin versurile cantecelor, dar si a scandarilor, intrebarilor retorice si comentariilor acestuia efectuate in pauzele muzicale.

Astfel, cu ocazia concertului sustinut la data de 06.06.2014, prin inserarea ideilor nationaliste in versurile cantecelor, dar si prin dialogul solist-public, Laszlo Janos Petras a indus o stare de surescitare a ascultatorilor care creeaza in mentalul publicului (compus in majoritate de tineri maghiari) sentimente nationaliste, fiind astfel usor speculate ideile revizionist-separatiste.

Prin contextul creat de concertul rock, solistul a contribuit la generarea si amplificarea sentimentelor antiromanesti ale participantilor, promovand intoleranta etnica si violenta fizica impotriva romanilor,

Cu ocazia concertului din data de 06.06.2014, sustinut la Miercurea Ciuc, s-a constatat caracterul ultranationalist si antiromanesc al cantecelor, prin chemari repetate la lupta ale maghiarilor (secuilor) pentru redobandirea teritoriilor pierdute dupa modelul Peninsulei Crimeea, dar si prin lupta armata, negarea actualei ordini internationale prin contestarea vehementa a prevederilor Tratatului de pace de la Trianon din anul 1920, jignirea romanilor (considerati "cotropitori" si "opincari") etc.

Cantecele selectate de inculpat (solist), prin ideile revizioniste si revansarde continute, sunt apte sa trezeasca reactii de nationalism extremist, putand fragiliza, tensiona relatiile dintre romani si maghiari.

Manifestarea a fost structurata astfel incat sa transmita mesajul existentei de-facto a Ungariei Mari, solistul mentionand fiecare dintre "teritoriile rupte" in preambulul pieselor cu texte ale poetilor reprezentativi zonelor respective (cu accentuarea ideii ca sunt luate "in considerare vechile harti" despre care se spera ca "vor fi si cele noi'), iar pe parcurs participantii au scandat, in mod repetat: "Sa piara Trianon!", "Tinutul Secuiesc nu este Romania!".

De mentionat ca, in timpul concertelor rock majoritatea ascultatorilor sunt foarte receptivi la mesajele/semnalele transmise de pe scena. Totodata, din dorinta de a se solidariza cu ceilalti participanti la concert, ascultatorii isi manifesta cat mai exuberant apartenenta la mesajul receptat.

In aceasta stare de surescitare este facilitata manipularea ideologica, astfel ca participantii la concert se simt/devin membri ai unui grup unit de apartenenta la aceeasi ideologie, transmisa prin intermediul melodiilor si "dialogului" cantaret - public.

Dovedirea caracterului sistematic al raspandirii ideilor si conceptiilor xenofobe si nationalist extremiste ale lui Laszlo Janos Petras, cu intentia de a convinge si a atrage noi adepti, a rezultat in urma culegerii unor date privind pe inculpat si activitatile sale anterioare concertului din data de 06.06.2014, precum si ulterioare acestei manifestari.

Astfel, rezulta caLaszlo Janos Petras este o persoana controversata in mediile artistice, dar si in cele politice din Budapesta.

Textele cantecelor exceleaza prin accente virulent nationaliste: "reinvierea" Ungariei Sfantului Stefan, refacerea "granitelor milenare" ale natiunii ungare, acuze si etichetari jignitoare la adresa "cotropitorilor", identificati in statele vecine Ungariei etc.

Este si liderul ideologic al formatiei "Karpatia", care, inca de la infiintare (2003), a avut un mesaj explicit revizionist (la concerte se scandeaza lozinci specifice si se utilizeaza simboluri ale "Ungariei Mari").

Concertele se deruleaza aproape exclusiv in mediile tinerilor radicali nationalisti din Ungaria si cele ale radicalilor maghiari din Transilvania si "Tinutul de sus" (sudul Slovaciei).

Incepand din 2006, formatia "Karpatia" a concertat la toate editiile Taberei Asociatiei "Tineretului Maghiar Ardelean"/(EMI /TMA) " tabere in care se deruleaza actiuni de propagare a mesajelor autonomist - separatiste si revizioniste.

Petras Janos Laszlo a fost prezent pe teritoriul Romaniei si cu ocazia Festivalului "Insula Secuiasca" (28 - 30.06.2012, in localitatea Catrusa, judetul Covasna), unde s-a remarcat prin scandarea mesajelor iredentiste si antiromanesti, respectiv prin incitarea la violenta, actiuni ce au atras dupa sine tensionarea climatului interetnic.

Acesta a mai sustinut trei concerte in Romania, in zilele de 16.03.2013 (la Casa de Cultura din Baraolt, judetul Covasna), 29.06.2013 (la Sala Sporturilor din Targu Secuiesc, judetul Covasna) si 09.08.2013 (in cadrul taberei organizate de TMA in localitatea Borzont, judetul Harghita), ultima prezenta fiind mediatizata intens in presa romaneasca din prisma discursurilor xenofobe sustinute de acesta.

Totodata, concerte ale formatiei KARPATIA au avut loc in data de 25.06.2015, in zona strandului termal din localitatea Vlahita (la adunarea motociclistilor "Rebel Wolf"), in zilele de 09.08.2014 si 06.08.2015, in cadrul editiilor a X-a (Borzont, 05 - 09.08.2014) si a XI-a (Gheorgheni, km 3, in proximitatea Pensiunii "7 Flori/7 Virag", 05 - 09.08.2015) ale Taberei EMI/TMA.

In cadrul acestor concerte, prin intermediul textelor din cantecele interpretate, Petras Janos Laszlo a remis publicului (format in special din tineri cu varste cuprinse intre 16 si 30 ani) mesaje ce excelau prin accente virulent nationaliste: "reinvierea" Ungariei Sfantului Stefan, refacerea "granitelor milenare" ale natiunii ungare, acuze si etichetari jignitoare la adresa "cotropitorilor", identificati in statele vecine Ungariei.

S-a solicitat Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii - Directia Juridica, in calitatea acestei institutii de autoritate de stat autonoma in domeniul combaterii discriminarii, sa transmita un punct de vedere in legatura cu obiectul dosarului penal, avand in vedere necesitatea de a stabili daca continutul cantecelor, dar si al scandarilor, intrebarilor retorice si comentariilor solistului formatiei muzicale "KARPATIA" efectuate in pauzele muzicale, sunt de natura a promova idei si conceptii xenofobe precum si nationalismul extremist.

Aceasta institutie a efectuat o analiza a textelor prin prisma jurisprudentei CEDO conluzionandu-se ca, potrivit continutului lor, declaratiile inculpatului (exprimate prin cantece si prin dialog cu spectatorii) sunt ale unui artist, solist al unei formatii rock.

Continutul declaratiilor se caracterizeaza prin exprimarea unor pozitii cu privire la fapte istorice dar si subiecte de politica. Intregul text, pune sub semnul intrebarii faptul istoric al Tratatului de la Trianon si indeamna/incita auditoriul la acte de revizuire a Tratatului de la Trianon.

Paralela realizata de inculpat intre situatia din Ucraina si statutul peninsulei Crimea, respectiv regiunea Tinutului Secuiesc din Romania constituie un act evident de incitare la ura nationala.

Anexarea Crimeei la Federatia Rusa incalca principiile dreptului international public si nu constituie un exemplu de bune practici privind relatiile interetnice.

Orice paralela intre situatia din Ucraina si Romania, prezentarea anexarii Crimeei ca un exemplu de urmat pentru cetatenii romani apartinand minoritatii maghiare din Romania in demersul legitim al acestora de pastrare, dezvoltare si exprimare a identitatii lor etnice, constituie o incitare directa la ura nationala care afecteaza relatiile interetnice din Romania.

Avand in vedere obiectivul urmarit de inculpat, continutul declaratiei, contextul in care a avut loc, rolul in societate al persoanei, autor al afirmatiei, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a opinat ca declaratiile acestuia depasesc limitele libertatii de exprimare, continand elemente de incitare la ura nationala si discriminare, care afecteaza relatiile sociale, in acest caz cele de convietuire interetnica.

Dosarul urmeaza a fi trimis, spre competenta solutionare, Judecatoriei Miercurea Ciuc, dupa traducerea rechizitoriului din limba romana in limba maghiara."