Solistul formatiei Karpatia, cetatean maghiar, trimis in judecata la Miercurea Ciuc pentru promovarea de idei si conceptii nationaliste

de G.S.     HotNews.ro
Miercuri, 2 decembrie 2015, 16:03 Actualitate | Politic


Laszlo Janos Petras, solist Karpatia
Foto: Captura YouTube
Parchetul de pe langa Judecatoria Miercurea Ciuc au dispus trimiterea in judecata a cetateanului maghiar Laszlo Janos Petras pentru promovarea cultului persoanelor vinovate de savarsirea unei infractiuni contra pacii si omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propaganda, savarsita prin orice mijloace, in public, se arata intr-un comunicat al Parchetului General.

Parchetul acuza in special actiunile sale de la un concert din vara anului 2014. Intr-un clip video postat de Youtube si care ar fi de atunci, se vede cum in public sunt fluturate steaguri ale Ungariei si ale asa-zisului Tinut Secuiesc:Ce spun procurorii:

"Laszlo Janos Petras, in calitate de solist al formatiei muzicale (rock) KARPATIA, formatie cunoscuta cu un repertoriu ultranationalist si antiromanesc, in mod sistematic, dar in special cu ocazia concertului sustinut la Miercurea Ciuc in data de 06.06.2014, a promovat idei si conceptii nationaliste, atat prin versurile cantecelor, dar si a scandarilor, intrebarilor retorice si comentariilor acestuia efectuate in pauzele muzicale

Astfel, cu ocazia concertului sustinut la data de 06.06.2014, prin inserarea ideilor nationaliste in versurile cantecelor, dar si prin dialogul solist-public, Laszlo Janos Petras a indus o stare de surescitare a ascultatorilor care creeaza in mentalul publicului (compus in majoritate de tineri maghiari) sentimente nationaliste, fiind astfel usor speculate ideile revizionist-separatiste. 

Prin contextul creat de concertul rock, solistul a contribuit la generarea si amplificarea sentimentelor antiromanesti ale participantilor, promovand intoleranta etnica si violenta fizica impotriva romanilor, 

Cu ocazia concertului din data de 06.06.2014, sustinut la Miercurea Ciuc, s-a constatat caracterul ultranationalist si antiromanesc al cantecelor, prin chemari repetate la lupta ale maghiarilor (secuilor) pentru redobandirea teritoriilor pierdute dupa modelul Peninsulei Crimeea, dar si prin lupta armata, negarea actualei ordini internationale prin contestarea vehementa a prevederilor Tratatului de pace de la Trianon din anul 1920, jignirea romanilor (considerati "cotropitori" si "opincari") etc. 

Cantecele selectate de inculpat (solist), prin ideile revizioniste si revansarde continute, sunt apte sa trezeasca reactii de nationalism extremist, putand fragiliza, tensiona relatiile dintre romani si maghiari. 

Manifestarea a fost structurata astfel incat sa transmita mesajul existentei de-facto a Ungariei Mari, solistul mentionand fiecare dintre "teritoriile rupte" in preambulul pieselor cu texte ale poetilor reprezentativi zonelor respective (cu accentuarea ideii ca sunt luate "in considerare vechile harti" despre care se spera ca "vor fi si cele noi'), iar pe parcurs participantii au scandat, in mod repetat: "Sa piara Trianon!", "Tinutul Secuiesc nu este Romania!". 

De mentionat ca, in timpul concertelor rock majoritatea ascultatorilor sunt foarte receptivi la mesajele/semnalele transmise de pe scena. Totodata, din dorinta de a se solidariza cu ceilalti participanti la concert, ascultatorii isi manifesta cat mai exuberant apartenenta la mesajul receptat. 

In aceasta stare de surescitare este facilitata manipularea ideologica, astfel ca participantii la concert se simt/devin membri ai unui grup unit de apartenenta la aceeasi ideologie, transmisa prin intermediul melodiilor si "dialogului" cantaret - public. 

Dovedirea caracterului sistematic al raspandirii ideilor si conceptiilor xenofobe si nationalist extremiste ale lui Laszlo Janos Petras, cu intentia de a convinge si a atrage noi adepti, a rezultat in urma culegerii unor date privind pe inculpat si activitatile sale anterioare concertului din data de 06.06.2014, precum si ulterioare acestei manifestari. 

Astfel, rezulta ca Laszlo Janos Petras este o persoana controversata in mediile artistice, dar si in cele politice din Budapesta.  

Textele cantecelor exceleaza prin accente virulent nationaliste: "reinvierea" Ungariei Sfantului Stefan, refacerea "granitelor milenare" ale natiunii ungare, acuze si etichetari jignitoare la adresa "cotropitorilor", identificati in statele vecine Ungariei etc. 

Este si liderul ideologic al formatiei "Karpatia", care, inca de la infiintare (2003), a avut un mesaj explicit revizionist (la concerte se scandeaza lozinci specifice si se utilizeaza simboluri ale "Ungariei Mari"). 

Concertele se deruleaza aproape exclusiv in mediile tinerilor radicali nationalisti din Ungaria si cele ale radicalilor maghiari din Transilvania si "Tinutul de sus" (sudul Slovaciei).  

Incepand din 2006, formatia "Karpatia" a concertat la toate editiile Taberei Asociatiei "Tineretului Maghiar Ardelean"/(EMI /TMA) " tabere in care se deruleaza actiuni de propagare a mesajelor autonomist - separatiste si revizioniste. 

Petras Janos Laszlo a fost prezent pe teritoriul Romaniei si cu ocazia Festivalului "Insula Secuiasca" (28 - 30.06.2012, in localitatea Catrusa, judetul Covasna), unde s-a remarcat prin scandarea mesajelor iredentiste si antiromanesti, respectiv prin incitarea la violenta, actiuni ce au atras dupa sine tensionarea climatului interetnic. 

Acesta a mai sustinut trei concerte in Romania, in zilele de 16.03.2013 (la Casa de Cultura din Baraolt, judetul Covasna), 29.06.2013 (la Sala Sporturilor din Targu Secuiesc, judetul Covasna) si 09.08.2013 (in cadrul taberei organizate de TMA in localitatea Borzont, judetul Harghita), ultima prezenta fiind mediatizata intens in presa romaneasca din prisma discursurilor xenofobe sustinute de acesta. 

Totodata, concerte ale formatiei KARPATIA au avut loc in data de 25.06.2015, in zona strandului termal din localitatea Vlahita (la adunarea motociclistilor "Rebel Wolf"), in zilele de 09.08.2014 si 06.08.2015, in cadrul editiilor a X-a (Borzont, 05 - 09.08.2014) si a XI-a (Gheorgheni, km 3, in proximitatea Pensiunii "7 Flori/7 Virag", 05 - 09.08.2015) ale Taberei EMI/TMA. 

In cadrul acestor concerte, prin intermediul textelor din cantecele interpretate, Petras Janos Laszlo a remis publicului (format in special din tineri cu varste cuprinse intre 16 si 30 ani) mesaje ce excelau prin accente virulent nationaliste: "reinvierea" Ungariei Sfantului Stefan, refacerea "granitelor milenare" ale natiunii ungare, acuze si etichetari jignitoare la adresa "cotropitorilor", identificati in statele vecine Ungariei. 

S-a solicitat Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii - Directia Juridica, in calitatea acestei institutii de autoritate de stat autonoma in domeniul combaterii discriminarii, sa transmita un punct de vedere in legatura cu obiectul dosarului penal, avand in vedere necesitatea de a stabili daca continutul cantecelor, dar si al scandarilor, intrebarilor retorice si comentariilor solistului formatiei muzicale "KARPATIA" efectuate in pauzele muzicale, sunt de natura a promova idei si conceptii xenofobe precum si nationalismul extremist. 

Aceasta institutie a efectuat o analiza a textelor prin prisma jurisprudentei CEDO conluzionandu-se ca, potrivit continutului lor, declaratiile inculpatului (exprimate prin cantece si prin dialog cu spectatorii) sunt ale unui artist, solist al unei formatii rock. 

Continutul declaratiilor se caracterizeaza prin exprimarea unor pozitii cu privire la fapte istorice dar si subiecte de politica. Intregul text, pune sub semnul intrebarii faptul istoric al Tratatului de la Trianon si indeamna/incita auditoriul la acte de revizuire a Tratatului de la Trianon. 

Paralela realizata de inculpat intre situatia din Ucraina si statutul peninsulei Crimea, respectiv regiunea Tinutului Secuiesc din Romania constituie un act evident de incitare la ura nationala.  

Anexarea Crimeei la Federatia Rusa incalca principiile dreptului international public si nu constituie un exemplu de bune practici privind relatiile interetnice. 

Orice paralela intre situatia din Ucraina si Romania, prezentarea anexarii Crimeei ca un exemplu de urmat pentru cetatenii romani apartinand minoritatii maghiare din Romania in demersul legitim al acestora de pastrare, dezvoltare si exprimare a identitatii lor etnice, constituie o incitare directa la ura nationala care afecteaza relatiile interetnice din Romania. 

Avand in vedere obiectivul urmarit de inculpat, continutul declaratiei, contextul in care a avut loc, rolul in societate al persoanei, autor al afirmatiei, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a opinat ca declaratiile acestuia depasesc limitele libertatii de exprimare, continand elemente de incitare la ura nationala si discriminare, care afecteaza relatiile sociale, in acest caz cele de convietuire interetnica. 

Dosarul urmeaza a fi trimis, spre competenta solutionare, Judecatoriei Miercurea Ciuc, dupa traducerea rechizitoriului din limba romana in limba maghiara."


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6920 vizualizari

 • +16 (22 voturi)    
  Unde sunt padurile (Miercuri, 2 decembrie 2015, 16:10)

  cato [utilizator]

  Deci ungurii taie toate padurile din HarCov, in timp procurorii se ocupa de un tembel lasat sa intre in tara.
  • +6 (6 voturi)    
   pai e ok (Miercuri, 2 decembrie 2015, 16:26)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui cato

   beneficiarii sunt cei din UDEmereu. Ce poate fi mai interesant ca faptul ca, desi au fost tot timpul la guvernare, si-au jefuit propriile judete si le-au tinut intr-o saracie lucie, fiind sugative la bugetul de stat?

   Aaa... ca padurile sunt ale tarii, ca sunt acuzati romanii de saracia de acolo si de subdezvoltare, in special bucurestenii, si nu ma refer la cei cu viza de flotant si cu accent de Ardeal care iau de fapt deciziile... detalii...
  • +4 (6 voturi)    
   vesnicul nemultumit (Miercuri, 2 decembrie 2015, 16:39)

   EMC2*2/2#@4 [utilizator] i-a raspuns lui cato

   Daca parchetul se ocupa de hotii de lemn...ai fi strigat ca nu se ocupa de acesti "extremisti"

   Ai rabdare si lasa-i sa-si faca treaba. Este foarte bine ca incepe sa-i ia la scarpinat si pe astia cu ideei "iredentiste" si xenofobe.

   Nu au ce cauta in tara asta dar asta nu inseamna ca poti sa le pui "piedica" la granita. Nu asa. Suntem o democratie, le permitem accesul si daca nu se comporta cum trebuie abia atunci ii luam la intrebari.
   • +1 (3 voturi)    
    Sa nu fim toleranti cu intoleranta (Miercuri, 2 decembrie 2015, 17:38)

    Uniunea Popoarelor Europene [anonim] i-a raspuns lui EMC2*2/2#@4

    Foarte bun comentariul tau, de bun simt si tolerant.

    E liber dreptul la exprimare, inclusiv racnirea unor lozinci sovine la betie si la muzica rock proasta. Daca la atat te duce mintea odihnita atata spui. Insulta si injuria nu sunt "opinii politice", sunt doar expresii ale nesimtirii si proastei educatii. Iar cand incalca legea trebuie pedepsite imediat.

    Dar consecintele legale se asuma, pentru ca nici o tara europeana nu permite astfel de manifestari de incitare la ura inter-etnica sau rasiala, toate statele UE sunt dotate cu instrumente juridice impotriva acestor extremisti.

    Nu te poti ascunde sub poala putin cam jegoasa a sintagmei "sunt artist, fac ce vreau" pentru a profera de acolo insulte, injurii si incitari la violenta si ura.

    Daca i se permite zevzecului maghiar sa zbiere pe aici fara sa fie tras la raspundere penala, ne trezim curand si cu salafisti care vor incita la ura si sharia, cu atei care vor incita la ura anti-crestina sau cu popi care vor incita la ura impotriva celor care nu cred in divinitate.

    Si nu cred ca vrem ca intr-o Europa deja atat de slabita de proaste decizii privind politica de imigratie si de dictatura "gandirii unice" corect politice sa mai avem si ura si diviziune intre popoarele din UE. Vedem la ce poate duce asa ceva in fosta URSS sau fosta Iugoslavie.

    Asa ca cetateanul asta ungur trebuie judecat in penal si probabil condamnat, fie si cu suspendare, ca avertisment si simbol.

    Dar el este atat de otravit in suflet incat probabil va considera ca e un fel de mandrie sa ai cazier penal, cum sunt multi infractori mandri ca au trecut prin puscarie.
    • +1 (3 voturi)    
     totusi (Miercuri, 2 decembrie 2015, 20:04)

     john70 [utilizator] i-a raspuns lui Uniunea Popoarelor Europene

     Totusi libertatea de exprimare e garantata de Constitutie.
     A fost trimis in judecata "pentru promovarea de idei si conceptii nationaliste". Asadar, Guvernul Rep. Moldova ar trebui sa-i trimita in judecata pe cei care sustin unirea cu Romania?!
 • -8 (26 voturi)    
  se cam exagereaza (Miercuri, 2 decembrie 2015, 16:15)

  eucomentez [utilizator]

  Urmeaza actorii de teatru si de film care pun in scena personaje negative, dupa care urmeaza artistii de stand-up si comediantii care glumesc pe seama guvernului si a rasismului.

  Se cam exagereaza. Revine sistemul opresiv, cenzura si procesele inscenate de dinaintea revolutiei?
  • +1 (15 voturi)    
   HE HE (Miercuri, 2 decembrie 2015, 16:20)

   Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui eucomentez

   Se pregateste terenul pt nationalistii romani.
   • +1 (5 voturi)    
    de nu i-ar fi prins DIICOTul si SRIul..... (Miercuri, 2 decembrie 2015, 17:21)

    lili [anonim] i-a raspuns lui Snitzelvienez

    Poate asa va bagati mintile in cap!!
    Habar nu aveti despre secuime, daca sunteti romani..
    Daca sunteti maghiari, inteleg ... nu ma astept la alte reactii din partea maghiarilor, ii cunosc bine de peste 35 de ani de cand locuim in secuime....
  • 0 (12 voturi)    
   Agenturili straine sunt de vina ... (Miercuri, 2 decembrie 2015, 16:34)

   Marius [anonim] i-a raspuns lui eucomentez

   Au gasit principalul vinonvat pentru starea jalnica a acestei tari. Un procuror comunist ia o decizie comunista.
  • -1 (9 voturi)    
   ...mda... (Miercuri, 2 decembrie 2015, 16:49)

   Observatore [utilizator] i-a raspuns lui eucomentez

   ...revine atza alba la cusatura ... . Oricum tare incepe sa semene cu antecedentele evenimentelor de la Tg Mures .( cam aceiasi regizori ) .
   • +2 (6 voturi)    
    Fratele vostru? (Miercuri, 2 decembrie 2015, 17:34)

    Ahha [utilizator] i-a raspuns lui Observatore

    Lucrurile incep sa intre in normalitate in tara asta, si asta va deranjeaza?. Va aparati "conationalul" cu pretul renuntarii la judecata si bun simt?. Timpul celor care vin pe-aici sa-si faca de cap ca intr-un sat fara caini, a trecut. Gunoaie ca individul asta nu mai au ce calca pe pamant romanesc. Degeaba il aparati ca va va faceti singuri rau, nu acum ci in perspectiva.
    • -1 (1 vot)    
     ... avetzi un conatzional... (Miercuri, 2 decembrie 2015, 22:37)

     Observatore [utilizator] i-a raspuns lui Ahha

     ... de care banuiesc,,, ca nu atzi auzit , Alexandru Vaida -Voevod, si despre ce a semnat nici atita ( Atunci si Acolo . Sigurat nu stitzi cind si nici unde ) . Dupa ce va completazi aceste lacune abia atunci putetzi apela la judecata si bun simtz.
 • -3 (9 voturi)    
  deci ne pregatim pentru revenirea lui Base (Miercuri, 2 decembrie 2015, 16:27)

  claudiu [anonim]

  ...cam atat i-a mai ramas din electorat, altfel nu mai are cum invia.

  Rusinica, Hotnews pentru viraj (care pare abrupt doar pentru neavizati)

  Inviem iar marota ungureasca, in an (pre) electoral.

  E bine, in rest le-am rezolvat pe toate, in contextul zonal e exact ce ne lipseste, joaca cu focul.
 • +1 (5 voturi)    
  in sfarsit... (Miercuri, 2 decembrie 2015, 17:17)

  lili [anonim]

  Dupa ce in Transilvania ani la rand si-au facut de cap tot felul de ametiti ultranationalisti si revizionsiti maghiari autoritatile, romane reactioneaza in sfarsit!
  Succes!
  Sper sa nu fie prea tarziu, i-ati invatat prost, sa faca ce vor ei, ca-n Tara nimanui!
  • +1 (3 voturi)    
   credeam (Miercuri, 2 decembrie 2015, 20:20)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui lili

   "Dupa ce in Transilvania ani la rand si-au facut de cap tot felul de ametiti ultranationalisti" - pana aici credeam ca vorbesti de Vadim si Funar.
 • -2 (6 voturi)    
  Mi se pare o prostie (Miercuri, 2 decembrie 2015, 17:26)

  marius123 [anonim]

  lasa omul sa cante!!! ce vrea, cum vrea....
  Si daca e pamflet e voie?
  Sau eu daca imi bag "ceva" in tara asta de kkt si de coruti si hoti... e tot o infractiune?
  Aia din Moldova care doresc unirea cu Romania sunt si ei infractori?
  Nu mai zic ca legile in UE ar trebui sa fie comune, deci daca individul asta ar canta aceste cantece in Ungaria, tot infractor se cheama?
 • -3 (5 voturi)    
  Anulăm libertatea expresiei obținută la Revoluție? (Miercuri, 2 decembrie 2015, 18:13)

  Nyk1 [utilizator]

  Salariul minim pe economie la 1 ianuarie 2015:
  Ungaria - 333 EUR
  România - 235 EUR

  Cred că dăm cetățenilor din Ținutul Secuiesc prea puține motive să dorească apartenența la România, mai ales că sunt legați de Ungaria prin limbă și cultură.
 • +3 (5 voturi)    
  Opincarii au pus opinca pe Parlamentul lor (Miercuri, 2 decembrie 2015, 18:50)

  liviul2006 [utilizator]

  in 1919 la Budapesta, cand i-au salvat de bolsevicii unguri, cred ca de atunci fac atacuri de panica in fata opincilor ! :)


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by