Prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban a declarat vineri ca printre criteriile de integritate in curs de elaborare pentru candidatii la alegerile locale si parlamentare de anul viitor se numara si plagiatul, fara a preciza cum se va face aceasta verificare sau daca va ramane la nivelul unei declaratii pe proprie raspundere.

Ludovic OrbanFoto: Agerpres

Amintim ca PNL urmeaza sa fixeze pe 11 decembrie la Consiliul National al partidului criterii de integritate si competenta pentru candidatii la alegeri. In plus, PNL este supus in aceasta perioada si unui audit intern realizat de o firma specializata care sa le indice cum si cine trebuie reformat in partid.

"Odata ce vor fi adoptate de Consiliul National PNL, ca parte integranta din Statut, ele vor deveni obligatorii pentru toti membrii PNL care vor sa candideze la alegeri. Criteriile de integritate opentru membrii PNL care vor candida la alegeri vor viza si alte lucruri, in afara situatiilor prevazute de statut. Echipa formata din Cristina Traila, Adriana Saftoiu, Mihai Voicu, Ionut Stroe si cu mine am avut deja o prima discutie, am facut o evaluare a posibilelor criterii de integritate pe care ar trebui sa le aplicam," a explicat Orban la Parlament.

"In mod evident, deciziile vor apartine conducerilor judetene in evaluarea dosarelor de candidatura, iar daca vom avea informatii ca in anumite judete nu se respecta aceste criterii vom interveni si de la nivelul conducerii centrale. Chiar vom veni cu un set de criterii care sa fie o garantie privind integritatea candidatilor nostri in alegeri", a declarat el.

El a enumerat printre aceste criterii traseismul politic si chestiuni ce tin de conflictul de interese si incompatibilitati.

"Unul dintre criterii este ca firmele la care sunt actionari sa nu aiba contract cu primaria sau consiliul judetean pentru care candideaza sau la institutiile subordonate" a spus Orban.

Un alt criteriu ar putea sa se refere si la declaratiile de avere, in cazul exista "neconcordante" sau "ilegalitati".

"De asemenea, am discutat - si mai mult ca sigur vom introduce - sa nu fi fost ofiter acoperit sau informator al Securitatii. Eu am propus sa nu fi fost nici al serviciilor de informatii de dupa revolutie in cazul in care a fost deconspirat," a precizat Orban

"Prefer sa ii infurii pe unii dintre colegii mei care ar putea sa nu mai fie candidati in urma acestor criterii decat sa ii infurii pe cetatenii Romaniei pe PNL. Cred ca este absolut necesar sa fim extrem de rigurosi in selectarea candidatilor" a mai spus deputatul liberal, intrebat daca aceste criterii nu ii vor deranja pe o parte dintre cei care doresc sa candideze.

Intrebat de jurnalisti daca si plagiatul va fi un criteriu, Orban a confirmat ca si plagiatul in obtinerea unui titlu universitar va fi un criteriu, fara insa a explica cum se va putea face verificarea si adaugand ca aceste lucruri sunt cunoscute. Este posibil sa fie vorba de o declaratie pe proprie raspundere in acest sens.

"Fiti convinsi ca vom face o verificare atenta. Repet, stiu ca cel putin noi care suntem in echipa care elaboreaza aceste criterii vom deveni antipatici, dar suntem in ceasul al doisprezecelea si PNL trebuie sa dea un semnal clar ca nu mai este dispus sa sustina in functii publice oameni care au savarsit fapte de coruptie, care se afla in cercetare penala sau care de-a lungul timpului au savarsit fapte care nu sunt in concordanta cu morala publica" a incheiat Orban.

Consiliul National Executiv decide criteriile pe 11 decembrie

"Primele decizii in Consiliul National Executiv vor viza si vor fixa criterii clare si standarde clare de selectie si de desemnare a ofertei politice pentru alegerile locale, dar si pentru alegerile parlamentare de anul viitor. Sunt lucruri la care tinem foarte mult, peste care nu vom putea trece si care practic isi doresc a imbunatati substantial oferta pe care PNL o va face in anul electoral 2016. Este vorba de criterii care tin de integritate, de competenta, de o viziune noua si cand vorbim de oameni noi ne dorim si ne propunem ca acest proces de reformare sa foloseasca in principal resursa interna a PNL, dar si modul in care partidul este deschis la orice fel de colaborare si de actiune comuna cu diversele forme de asociere ale societatii. Daca nu vor corespunde criteriilor fixate de PNL, nu vor fi desemnati", a afirmat purtatorul de cuvant al partidului, Ionut Stroe, marti la Parlament, dupa sedinta Comisiei de unificare a PNL.

"S-ar putea sa fie dureros acest proces de selectionare si de desemnare a viitoarei oferte politice a PNL la nivel local. In mod obiectiv, criteriile se aplica pentru tot partidul, nu doar pentru cei in plan local. Am subliniat nevoia de a avea aceste criterii atat pentru alegerile locale, cat si pentru alegerile parlamentare', a aratat Stroe.

El a precizat ca aceste criterii, care se afla in lucru, se vor completa cu rezultatele sondajelor interne privind desemnarea candidatilor PNL.

Potrivit lui Stroe, oferta PNL de anul viitor nu va contine nicio persoana asupra careia sa planeze dubii legate de integritate.