Programele de promovare a sanatatii si de prevenire a imbolnavirii ar trebui sa se refere la actiuni precum cresterea numarului de parcuri, stabilirea zonelor fara fumat si scaderea pretului produselor sanatoase, a spus ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, potrivit Mediafax.

Programele de promovare a sanatatii si de prevenire a imbolnavirii se adreseaza factorilor sociali determinanti ai sanatatii, care influenteaza comportamente de risc modificabile, precum consumul de tutun, obiceiurile alimentare proaste si lipsa de activitate fizica, care contribuie la dezvoltarea de boli cronice, a spus ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, joi, la dezbaterea "Educatie pentru Sanatate", organizata la Palatul Cotroceni.

Ca exemplu de strategii, ministrul a enumerat: cresterea numarului de parcuri, drumuri verzi si trasee de biciclete, stabilirea zonelor in care sa nu se fumeze, scaderea pretului produselor alimentare sanatoase si eliminarea alimentelor nesanatoase din automate.

El a precizat ca aceste programe trebuie sa urmareasca cresterea gradului de constientizare cu privire la comportamente sanatoase pentru publicul larg.

"Comunitatile needucate prezinta o prevalenta mai mare de afectiuni cronice decat omoloagele lor din medii informate. Exemple de stari cronice includ boli de inima, cancer, boli respiratorii cronice, accident vascular cerebral si diabet. Accesul limitat la programele de promovare a sanatatii si de prevenire a bolilor si la serviciile de asistenta medicala contribuie la aparitia problemelor de sanatate", a adaugat Cadariu.

El a subliniat ca este deosebit de important sa se investeasca diferentiat in programe care sprijina populatiile cu resurse limitate, care au acces redus la ingrijire, prezinta rate mai mari de imbolnaviri cronice, ponderi mai mici ale asiguratilor si sunt in zone de asistenta medicala deficitare.