Fostul presedinte Traian Basescu s-a prezentat joi la sediul Judecatoriei sectorului 5, in dosarul in care Parchetul General solicita redeschiderea urmaririi penale impotriva sa in legatura cu o declaratie pe care fostul sef al statului a facut-o in 2007, in contextul demersurilor de suspendare a sa din functie. La iesirea din sala de judecata, Basescu a declarat ca Parchetul General ar fi trebuit sa "studieze" Constitutia si deciziile Curtii Constitutionale, inainte a redeschide acest dosar.

Traian BasescuFoto: Agerpres

"Dosarul este redeschis la cererea Parchetului General, ca urmare a unei reclamatii facute in 2007 de un domn din Craiova, care nu s-a prezentat azi. Mi se reproseaza ca am facut declaratia politica legata de demisia in cinci minute, dar eu am revenit in aceeasi zi, anuntand ca nu mai demisionez. Cred ca, inainte de a cere redeschiderea dosarului de urmarire penala, Parchetul General ar fi putut sa studieze si Constitutia Romaniei si deciziile Curtii Constitutionale. Nu au avut timp sa citeasca. O sa mergem la Parchet cu Constitutia si deciziile Curtii Constitutionale, care dau deplina libertate presedintelui Romaniei, indiferent cine este el, la declaratii politice, la atitudini, pozitii, la exprimarea unor punct de vedere care vizeaza nu numai tara, ci si pe el insusi", a declarat Traian Basescu, citat de Agerpres.

Parchetul General a deschis acest dosar pe numele lui Traian Basescu in urma unei plangeri depuse impotriva fostului presedinte de Ioan Serb. Initial, cererea Parchetului a fost trimisa la Inalta Curte de Casatie si Justitie, instanta care si-a declinat competenta in favoarea Judecatoriei sectorului 5.

Pe 17 aprilie 2007, Basescu a afirmat ca, daca Parlamentul va vota suspendarea sa din functie, isi va da demisia in cinci minute: "In situatia in care, in pofida avizului Curtii Constitutionale, Parlamentul va vota suspendarea mea, in maxim cinci minute de la vot voi demisiona din functie si voi chema in fata electoratului si pe cei care au generat un abuz constitutional', spunea atunci seful statului, intr-o declaratie de presa."

Traian Basescu a renuntat apoi la decizia de a demisiona.