Directorul Serviciului de Informatii Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a discutat cu membrii comisiei parlamentare de control SIE despre migratie si situatia din Siria, informeaza Agerpres.

Mihai Razvan UngureanuFoto: Hotnews

Sedinta comisiei a inceput la ora 11.00, iar Ungureanu a ajuns in jurul orei 12.00 si a stat circa 20 de minute.

UPDATE Ce a declarat presedintele comisiei de control SIE, Mihaita Calimente (PNL), dupa aceasta sedinta:

Calimente, presedintele comisei: In acest moment, pentru Romania nu exista riscul unor atentate/ Faptul ca nu suntem in Schengen nu ii incurajeaza pe migranti sa vina momentan spre Romania

"Ritmul migratiei nu a scazut si nici nu se intrevede, fiind chiar conditii de iarna, ca fluxul sa scada pentru ca se gandesc ca la un moment dat Germania va spune stop si va inchide granitele si atunci si cei care sunt pe drum vor sa ajunga acolo si fluxul migrator, chiar daca vremea se strica, va ramane destul de ridicat", a afirmat Calimente, la Parlament, citat de Agerpres.

Intrebat ce se intampla cu refugiatii care ar fi trebuit sa vina in Romania in luna noiembrie, el a spus ca, din punctul sau de vedere, acestia nici nu vor veni prea curand, pentru ca "nu pot fi adusi cu forta".

"S-a incercat identificarea lor in Italia, dar nu s-a reusit pentru ca acolo sunt liberi, nu sunt lagare sau niste centre unde nu pot circula. Dupa parerea mea, dar asta este o parere personala, nici nu vor veni prea curand, pentru ca ei nu pot fi adusi cu forta. In mod sigur a pleca din tari cum sunt Italia si Grecia, care sunt in Spatiul Schengen, si a venit intr-o tara care nu e in Spatiul Schengen - sunt oameni informati, sunt oameni care stiu despre ce este vorba si probabil ca nu doresc sa vina in Romania", a spus Calimente.

"In acest moment, pentru Romania nu exista riscul unor atentate sau a unor lucruri grave care s-ar putea intampla. Se mentine o stare de atentie spre ceea ce se intampla si, in general, spun eu Serviciul si-a facut datoria, neincurajand in tarile de origine migrantii sa vina spre Romania", a mai spus el.

Potrivit acestuia, gradul de alerta in Romania este albastru precaut.

Presedintele Comisiei a precizat ca discutiile cu seful SIE au vizat si bugetul institutiei. In context, el a aratat ca forul pe care il conduce va sprijini solicitarile SIE in cazul bugetului institutiei daca vor exista solicitari.