Remus Cernea propune o lege prin care sa se stopeze finantarea din bani publici a lucrarilor la Catedrala Neamului

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Luni, 23 noiembrie 2015, 17:55 Actualitate | Politic


Catedrala Mantuirii Neamului, fara bani de la buget in 2016
Foto: Hotnews
 documente
(23 Nov 2015) PDF, 33KB
Deputatul independent Remus Cernea a depus la Senat o propunere legislativa pentru modificarea ordonantei de guvern din 2005 privind realizarea Catedralei Mantuirii Neamului astfel incat acest proiect sa nu mai poata fi finantat din bani publici.

Ce prevede articolul unic al proiectului de lege initiat de Cernea (si atasat):

"Alineatul (2) al articolului 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 19/2005 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 234 din 21 martie 2005, aprobata cu modificari prin Legea nr. 261/2005 si Legea nr.376/2007, se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(2) Fondurile destinate construirii Ansamblului Arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului vor fi asigurate de catre Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane, fara contributii din bugetele Ministerului Culturii si Cultelor, autoritatilor administratiei publice locale ori alte altor institutii publice."

In expunerea de motive care insoteste acest proiect legislativ, deputatul independent face o trecere in revista a felului in care autoritatile au contribuit la acest demers al Patriarhiei Romane. El sustine ca ca au fost comise "grave ilegalitati" si afirma ca "prin ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 19/2015 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului a fost acordat gratuit, in proprietatae Patriarhiei BOR, un teren proprietate publica de 11 hectare, in centrul capitalei langa Palatul Parlamentului, in valoare totala de aproximativ 200 milioane de euro. Dar astfel a fost incalcat Art. 136 alin. 4 din Constitutie, care prevede ca 'Bunurile proprietate publica sunt inalienabile. In conditiile legii organice, ele pot fi date in administrare regiilor autonome ori institutiile publice sau pot fi concesionate ori inchiriate; de asemenea, ele pot fi date in folosinta gratuita institutiile de utilitate publica'."

Cernea considera in continuare ca, "printr-o actiune in instanta", aceasta grava ilegalitate ar trebui anulata iar Patriarhia BOR obligata sa platasca pe terenul primit in mod ilegal din partea statului roman. De asemenea, ar fi utila si o investigare din partea DNA cu privire la modul in care sunt instrainate de catre guvern, in mod ilegal, proprietati publice precum terenul de 11 hectare de langa parlament acordat de catre guvern Patriarhiei BOR pentru Catedrala Mantuirii Neamului".

De asemenea, Cernea se intreaba de ce este nevoie de o lege pentru a ridica o biserica.


Cernea a lansat si o petite online in acest sens duminica, semnata pana acum de 1500 de persoane.

Textul petitiei:

"Stimati deputati si senatori, va adresam rugamintea de a vota pentru stoparea finantarii din bani publici a Catedralei Mantuirii Neamului.

Dupa 2007, au fost acordate zeci de milioane de euro din partea Guvernului Romaniei (prin nenumarate Hotarari de Guvern), a parlamentului prin votul asupra bugetului anual, a primariei Generale a Municipiului Bucuresti, a unora dintre primariile de sector, a unor primarii de municipii si comune din tara, a unor regii autonome si institutii publice.

De asemenea, in anul 2005, Guvernul Romaniei a acordat ilegal, cu titlu gratuit si cu incalcarea Constitutiei (Art. 136, alin. 4), un teren de 11 hectare (in valoare de 180-200 de milioane de Euro) situat in centul capitalei catre Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane pentru construirea acestei catedrale. Dar proprietatea publica este inalienabila, nu poate fi data gratuit in proprietatea nimanui. Poate fi doar inchiriata ori concesionata!

In acelasi timp, s-a pretextat ca nu exista fonduri suficiente pentru cercetare stiintifica, educatie, sanatate, probeme sociale samd. Romania a construit mii de biserici si a alocat pentru culte, in ultimii ani, sume mai mari decat pentru cultura si cercetare la un loc.

Cheltuirea unor sume uriase din fonduri publice pentru un astfel de proiect al Bisericii Ortodoxe Romane este de nejustificat moral, democratic si ca oportunitate de utilizare a resurselor tarii. Biserica are deplina indreptatire sa construiasca o catedrala sau mai multe, dar EXCLUSIV din donatii si alte fonduri proprii, nu din banii publici ai uneia dintre cele mai sarace tari ale Uniunii Europene.

In plus, acordarea de catre guverne a unor sume importante din fondul de rezerva chiar in apropierea campaniilor electorale a generat critici cu atat mai indreptatite din tara si strainatate. La protestele din ultimii 4 ani mereu s-a strigat si au fost afisate bannere care afirma vointa foarte multor cetateni: "Vrem spitale, nu catedrale".

Textul legii intrate in dezbaterea parlamentului este simplu si vine sa repare o decizie profund gresita luata in 2007 la initiativa partidului populist si extremist Romania Mare. Guvernul de la acea vreme s-a opus, dar lucrurile au fost decise de catre parlament.

Va rugam sa sustineti oprirea finantarii din bani publici a Catedralei Mantuirii Neamului prin votul si interventiile dumneavoastra la comisii si in plen, atat in Senat, cat si in Camera Deputatilor. "


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10176 vizualizari

 • +36 (52 voturi)    
  Sau (Luni, 23 noiembrie 2015, 18:09)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Daca nu, sa se finanteze si Moscheea Neamului. Nu avem autostrazi, scoli, spitale, centrul Bucurestiului sta gata gata sa se darime, Romania nu are o sala de concerte (rusinea Euopei!) au disparut bibliotecile din scoli, dar vom avea CATEDRALA ! Sa aiba popimea de unde sa faca propaganda electrorala desantata.
  • -15 (39 voturi)    
   punct cu punct: (Luni, 23 noiembrie 2015, 19:40)

   gigel [anonim] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   1) si moscheea pacii a primit teren si subventionare
   2) nu avem intr-adevar nici autostrazi, nici spitale si ne cad crasmele in cap, DAR: pt autostrazi s-au cheltuit MILIARDE de la acelasi buget - MILIARDE in urma carora nu se poate arata aproape nimic (fo 200 km de autostrada impartita in fasii de cate 20 30 de km - buc-ploiesti la aproape 60 de km e record absolut); s-au bagat SUTE de MILIOANE in modernizari de spitale care ulterior au fost INCHISE (in cazuile fericite conserate); cladirile de patrimoniu nu pot fi renovate pt ca mafia din imobiliare este "inamovibila"

   pana la proba contrarie patriarhia a luat cateva ZECI de milioane si in cativa ani a construit ceva - practic a deturnat de la sifonare niste bani publici - legal sau ilegal, e singura institutie finantata de la stat care poate arat ceva contra banilor primitii
   • +1 (11 voturi)    
    da (Luni, 23 noiembrie 2015, 22:19)

    samurai_x [utilizator] i-a raspuns lui gigel

    macar astia mai construiesc camine pentru orfani si au grija de penionari- pentru ca statul nu prea pare ca e intersesat e acest lucru.
  • -19 (37 voturi)    
   Da (Luni, 23 noiembrie 2015, 20:00)

   Adrian7 [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Da.. de-asta nu are Romania autostrazi.. ca se finanteaza catredala. Coruptia nu are nimic de-a face.
   Has sa daramam ca sa aratam cat de destepti suntem. Noi si ISIS ma.
   • +1 (11 voturi)    
    Sa daramam (Luni, 23 noiembrie 2015, 22:38)

    epishebe [utilizator] i-a raspuns lui Adrian7

    nu-i tot aia cu sa nu mai construim.

    Hai sa fim seriosi, biserici avem. Cand ajungi pe jos in 5 minute la o biserica de oriunde ai fi poate ca ar fi cazul sa iti redirectezi fondurile in alte directii.

    O scoala costa mai putin decat catredala neamurilor proaste. In plus, nu are legatura cu cat s-a cheltuit. Important este ca se dau in continuare bani total aiurea si asta este o problema. Sa dai bani din FONDUL DE URGENTA al statului pentru *inca o* CATEDRALA este furt pe fata!
    • +1 (1 vot)    
     mai bine (Marţi, 24 noiembrie 2015, 21:39)

     samurai_x [utilizator] i-a raspuns lui epishebe

     propune-le ca sa faca scoli legate de biserici ortodoxe , scolile sa fie laice 90% - e plina tara de scoli de alte culte legate de biserici - si sunt foarte foarte multe sate care ar avea nevoie iar statul si primarille nu le fac. poate ai gasi neasteptata intelegere de la cruzii bor ..noua moneda cu care politicienii manipuleaza media
   • +1 (3 voturi)    
    Coruptia este si in BOR (Marţi, 24 noiembrie 2015, 9:20)

    Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui Adrian7

    Pe langa cea mare - nu platim impozite dar vrem bani de la stat, la cea mica (nu fac nunta / botez/ inmormantare fara bani fara chitanta.
  • +3 (9 voturi)    
   delfinu lu peste prajit (Marţi, 24 noiembrie 2015, 14:08)

   dada [anonim] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   remus cernea supranumit mamiferul acvatic este inca derutat. Nu stie daca e delfin sau om si pentru ca este in pauza neuronala vrea o lege care sa interzica. Orice, numai sa interzica. Orice este impotriva firii si a Omului este binevenit, asa cu Catedrala. Foarte bine atunci, Catedrala se va face din bani privati, dar legea va fi valabila si pentru ONG-uri, aceste amibe ale societatii, paraziti care si-au uitat scopul si servesc cu totul si cu totul altceva.
   Asa ca cernea cretulasule, e ok, da-i inainte dar dreptatea sa fie si pentru dulai nu numai pentru catei.
 • +17 (47 voturi)    
  DA (Luni, 23 noiembrie 2015, 18:10)

  AntonPann [utilizator]

  Acesta este singurul lucru bun pe care Remus l-a facut in ultimii 10 ani.
  • 0 (12 voturi)    
   nu zau (Luni, 23 noiembrie 2015, 22:20)

   samurai_x [utilizator] i-a raspuns lui AntonPann

   nu zau, cred ca tocmai si a minat bruma de neuroni pe care ii mai avea
  • 0 (10 voturi)    
   oare (Luni, 23 noiembrie 2015, 22:23)

   samurai_x [utilizator] i-a raspuns lui AntonPann

   te referi la un lucru la fel de bun pentru societate ca cel in care a spus ca homosex u alii trebuie sa infieze copii ?
  • 0 (2 voturi)    
   Corect "maestre". (Luni, 23 noiembrie 2015, 22:38)

   delavrancea [utilizator] i-a raspuns lui AntonPann

   :)
   Impropriu spus "facut" ca nu va avea nici o finaliate .
   Mai degraba "lucru initiat", ca dupa cate vad eu e cu multi pasi in urma.
  • 0 (10 voturi)    
   Sau este singurul lucru de care ai auzit tu? (Luni, 23 noiembrie 2015, 22:41)

   epishebe [utilizator] i-a raspuns lui AntonPann

   Nu de alta, dar din informatiile mele Remus Cernea e printre putinii care chiar se lupta sa faca ceva. Trage de lege sa fie respectata pe oriunde poate, forteaza parlamentul sa respecte procedurile legale, forteaza respectarea legilor de mediu, promoveaza educatia sexuala in scoli. Personal, consider ca proiectele lui Remus Cernea fac cam cat ale celorlalti parlamentari la un loc.
 • +38 (58 voturi)    
  Catedrala Neamukui (Luni, 23 noiembrie 2015, 18:10)

  Sorin [anonim]

  Era cazul deja sa se propuna asa ceva.Mai bine bani pentru spitale.Sunt deja mult prea multe biserici in Romania, de popi sa nu mai vorbesc.
 • +23 (43 voturi)    
  aprob (Luni, 23 noiembrie 2015, 18:16)

  DioDreamer [utilizator]

  , aprob pozitiv!
 • +11 (29 voturi)    
  Dl. Cernea... (Luni, 23 noiembrie 2015, 18:16)

  dandra [utilizator]

  ..va rog sa-l cooptati si pe rebelul Sturzu si poate miscati lucruri in tara asta. Hai ca se poate.
  • +3 (11 voturi)    
   . (Luni, 23 noiembrie 2015, 20:31)

   aaragn [utilizator] i-a raspuns lui dandra

   Impreuna ar avea aproape IQ-ul unui viezure.
 • +22 (38 voturi)    
  de acord (Luni, 23 noiembrie 2015, 18:18)

  fit [utilizator]

  Absolut de acord.Si cat mai repede.
 • +31 (53 voturi)    
  Total de acord (Luni, 23 noiembrie 2015, 18:20)

  tudor74 [utilizator]

  Niciun cult nu trebuie finantat de la bugetul de stat ! Unde semnez ?

  Vrei la biserica ? Vorbeste cu popa si fa-ti abonament, ca la sala de sport sau la RATB. Din abonamente popa intretine biserica si BOR construieste altele noi, foarte corect ... nu sugand bani de la buget sa construiasca biserica lanaga biserica.

  Sa vezi atunci ce scade rata credinciosilor cand vine vorba de scos bani din propriul buzunar.
  • +1 (3 voturi)    
   pai tot "din propriul buzunar" sunt ;) (Luni, 23 noiembrie 2015, 22:17)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

   ca doar nu vin de undeva... de sus... vin din taxe si impozite ;)

   Numai ca lumea nu-si da seama... adica nu-i chiar ca si cand ar baga mana in buzunar si ar prinde la propriu mana unui hotzoman acolo (lucru pe care l-am patzit eu la un moment dat ;)
  • +1 (1 vot)    
   crezi ca (Marţi, 24 noiembrie 2015, 21:23)

   samurai_x [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

   5 lei pe an - cotizatie sa dai si din banii aia sa se faca lucrurii care sa ofere garantii ca so sa mai existe oameni verticali care sa se opuna faptului ca nevasta-ta sa fie fugarita de araboi magrebieni pe strada in românia in urmatorii 10 ani ti se pare mult ?
 • -28 (54 voturi)    
  da' prostia lui (Luni, 23 noiembrie 2015, 18:24)

  axl [anonim]

  pe care tot din bani public o platim...pe aia cand o stopam?
  hotiile din spitale si din administratia publica...si tot din bani publici...alea cand?
  hotiile din licitatiile de la CNADR si companiile publice gen CFR cand?...

  are si omu o fixatie...a vazut ca subiectul cu biserica vinde si acum ce sa faca...una doua..."pac la rasboiu"...
  • +12 (30 voturi)    
   Dar metoda (Luni, 23 noiembrie 2015, 19:32)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui axl

   de a deturna discutia pe alte subiecte, cand o stopezi ? Spune-ti punctul de vedere asupra finantarii de catre Stat a Catedralei " Mantuirii neamului". Esti de acord sau nu ? Nu mai schimba subiectul , ca nimeni nu te ia in seama .
   • -8 (20 voturi)    
    tu m-ai luat in seama (Luni, 23 noiembrie 2015, 19:41)

    axl [anonim] i-a raspuns lui adrian88000

    ...
    • -2 (6 voturi)    
     Te-am luat (Marţi, 24 noiembrie 2015, 9:51)

     adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui axl

     in seama si te-am pus la punct. Esti fericit ?
  • +3 (7 voturi)    
   Bine axl! (Luni, 23 noiembrie 2015, 22:20)

   delavrancea [utilizator] i-a raspuns lui axl

   S-a gasit si Remusica sa-i dea la ceafa lu' pustiu' Popa.Pai daca toti ii dau dupa cap, hop si el ...Pleasc la ceafa!
   La altele grele n-am auzit sa s-arunce CU ADEVARAT si sa aiba rezultate.
   Ati gasit Tapu' Ba(a la oprescu)!
   Sunt altele GRELE.
   Si asta o spun eu, ateu aproape convins, hranit in facultate cu meniu EXTRA : Sepultura pe foame cu paine goala.
   Remus daca ai "pleata" nu esti si altfel!
   In momentul de fata daca te arunci tare pe subiectul asta , cand toti suntem calare pe el , da a lasitate.
   Tarziu..., o vor termina ,n-ai cum sa o mai opresti din constructie (sunt in domeniu)...si e mai bine asa.
   Esti dintre aia 600!?Pa!
 • -24 (48 voturi)    
  Pe val (Luni, 23 noiembrie 2015, 18:29)

  reiand [utilizator]

  Domnul Cernea se simte pe val, după ce motivul "vrem spitale nu catedrale" a fost subtil injectat în malaxorul furiei după tragedia Colectiv, spre amplificare. Simte că e un moment bun să bage cuțitul în tradiția și valorile creștine a românilor. De ce nu a depus domnul Cernea o cere similară și pentru stoparea finanțării Arenei Naționale? Arenă care a costat dublu și a fost finanțată integral de la buget, nu parțial din donații, precum Catedrala? O avea oare vreo legătură cu ateismul militant, cu înverșunarea cu care doresc cei ca el să dezbine românii, să îi "modernizeze", cum au mai încercat și alții să facă, în anii glorioși ai epocii "de aur"?
  • +13 (27 voturi)    
   Altul care schimba subiectul ! (Luni, 23 noiembrie 2015, 19:36)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui reiand

   De ce intrebi ceva , cand raspunsul este la mintea cocosului ? Sau tu nu ai nici macar atat ?
   Hai sa-mi fie mila de tine si sa-ti raspund:
   -pentruca la meciurile de pe Arena Nationala merg si ortodocsi si catolici si protestanti si atei , ba chiar si musulmani . De aia !
   • +3 (9 voturi)    
    Eu nu merg (Luni, 23 noiembrie 2015, 20:07)

    reiand [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

    Eu nu merg, și nici mulți care nu sunt pasionați de fotbal. Pe logica asta, ar trebui să plătească doar microbiștii care merg pe Arena Națională pentru contrucția ei. Și factura ar fi foarte piperată. Dar eu înțeleg că mulți români sunt pasionați de fotbal, și am acceptat să plătesc din taxele mele pentru această construcție, chiar dacă a costat enorm, mult mai mult decât Catedrala, și stă, marea majoritate a timpului, nefolosită.
   • 0 (6 voturi)    
    Sunt contra catedralei, dar (Luni, 23 noiembrie 2015, 22:44)

    epishebe [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

    argumentul tau este penibil. OK, pe Arena Nationala merg si musulmani si protestanti si atei PASIONATI DE FOTBAL. Hai sa fim seriosi, ca pe cei care nu sunt pasionati ii doare fix in pix de maretul stadion, asa cum si pe atei ii doare fix in pix de mareata catedrala.
    Problema este ca biserici avem deja prea multe in timp ce stadioane abia avem vreo 3. In rest, nu difera cu nimic.
   • +3 (9 voturi)    
    Arena Națională vs. Catedrală (Marţi, 24 noiembrie 2015, 8:55)

    Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

    Dimpotrivă, la Catedrală merg și pasionați de fotbal, și de handbal, și de tenis, precum și cei care n-au niciun microb sportiv. Pe Arena Națională nu merg decât pasionații de fotbal :)

    A, era să uit - și pasionații de Ponta...
  • +5 (9 voturi)    
   Opinia mea. (Luni, 23 noiembrie 2015, 22:17)

   Non.e [utilizator] i-a raspuns lui reiand

   Catedrala asta imensă nu-mi pare a avea ceva comun cu tradiția și valorile creștine ale românilor.
   Tradiție și valoare văd în bisericuțele maramureșene, în mănăstirile din Moldova, în unele mici și vechi biserici de pe la țară ori de pe la orașe. Acestea nu te apasă, ci te primesc, în simplitatea lor. Simți acolo ceva care te atrage.Dumnezeu să mă ierte de am vorbit cu păcat.
   • +2 (2 voturi)    
    Te-am iertat (Marţi, 24 noiembrie 2015, 17:26)

    ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui Non.e

    fiindca adevar graitu-ai, fiule+
    L-am iertat si pe mielul meu ratacit zis si Cernea, suflet fericit si pur, dar de ridicat nu-l ridic la Mine, caci degeaba l-am ridicat pe El, acum doua mii de rotatii in jurul Meu, nimic nu s-a schimbat, ba parca s-au inmultit fariseii peste masura.
  • +5 (7 voturi)    
   io-s de acord ;) (Luni, 23 noiembrie 2015, 22:20)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui reiand

   MARE porcarie a fost si cu arena aceea "nationala" (de ce "nationala"? ca nici 1: 1000 din romani n-au ajuns si nu vor ajunge acolo?)!!

   Doar ca o porcarie NU justifica alta porcarie!
 • +13 (23 voturi)    
  Moscheea Înrobirii Neamului (Luni, 23 noiembrie 2015, 18:31)

  Fuhrerul Joiannis [anonim]

  Cernea, dacă (cităm) "'Bunurile proprietate publica sunt inalienabile..." atunci de ce nu vorbeşti şi despre Moscheea Osândirii Neamului, care a primit şi ea un teren pe de-a moaca de la Guvernul ROmâniei?
  • -6 (32 voturi)    
   pentru ca (Luni, 23 noiembrie 2015, 19:05)

   axl [anonim] i-a raspuns lui Fuhrerul Joiannis

   batalia se duce pe distrugerea crestinismului ortodox nu pe cel musulman...de aceea articolul prinde mai mult la prostime cand e calcata in picioare biserica fata de un articol despre o moschee...
   bine ca Romania nu inseamna cei 30-40 de comentatori adolescenti care scriu pe-aci...ci cei peste 95% de parinti crestini care si-au inscris copii la orele de religie...asa ca...daca ar fi un raport democratic..majoritatea covarsitoare este pentru catedrala...si da...platita din impozite si taxe...
   prefer sa vad banii bagati acolo decat in buzunarele lui Nastase, Cocos, Popoviciu, Udrea, Ponta, Blejnar...etc...etc...
   • 0 (12 voturi)    
    . (Luni, 23 noiembrie 2015, 20:01)

    Adrian7 [utilizator] i-a raspuns lui axl

    Doamne ajuta!
   • +1 (5 voturi)    
    da' de ce nu dai tu banii TAI?!! (Luni, 23 noiembrie 2015, 22:24)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui axl

    De ce te bagi tu, sa fiu obligata sa dau si banii MEI pentru ceva ce gasesc inutil si nu ma intereseaza si e o chestie PRIVATA, NU "de stat"??!!

    Fa TU donatii pentru bazdacii si preferintele tale - NU ii obliga pe altii s-o faca!!

    Ca nici eu nu oblig pe nimeni sa doneze pentru ce am eu chef!
    • -1 (1 vot)    
     Ii da (Marţi, 24 noiembrie 2015, 15:52)

     Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

     Nu sustin constructia catedralei, dar pana la urma se face cum vrea majoritatea, care, iti place sau nu, e ortodoxa (peste 80%). Deci tu chiar asta vrei, ca sa se cheltuie banii celor peste 80% dupa cum ai TU chef.
 • +11 (25 voturi)    
  nu doar (Luni, 23 noiembrie 2015, 18:38)

  Nevermind [utilizator]

  si banii inapoi.
 • +8 (22 voturi)    
  intrebare (Luni, 23 noiembrie 2015, 18:40)

  Rollo Tomasi [anonim]

  Da atunci Neamu va mai fi mântuit ?
  • +9 (21 voturi)    
   Pai (Luni, 23 noiembrie 2015, 18:49)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui Rollo Tomasi

   Pai de ce crezi ca avem coruptie in floare de 25 de ani .. pt ca nu avem catedrala !
 • +5 (21 voturi)    
  borsrl si reprezentantii = mincinosi infecti (Luni, 23 noiembrie 2015, 18:54)

  Nevermind [utilizator]

  borsrl in 2010:

  "Pentru a elimina comentariile tendenţioase din partea unor trusturi de presă, în legătură cu rostul Catedralei şi mai ales cu banii din care se va ridica, PS Ciprian a făcut mai multe precizări.
  Patriarhia Română va construi Catedrala Mântuirii Neamului din fonduri proprii şi din contribuţiile credincioşilor, şi nu cu bani de la Buget, întrucât Statul român nu a rezervat în Bugetul pentru anul 2010 fonduri pentru Catedrala patriarhală.
  "Deşi ne aflăm în perioadă de criză, Patriarhia Română doreşte să înceapă construcţia Catedralei, găsind o soluţie prin care oamenii să nu intre în panică, gândindu-se că va fi o povară pentru instituţiile Statului şi pentru credincioşi. Se va porni cu o finanţare din partea unei bănci din România, care va credita Patriarhia Română cu suma de bani necesară şi care va accepta să primească plata în termen de 15 ani, după finalizarea fazei "la roşu" a Catedralei. Patriarhia Română se va achita în acest timp cu ajutorul contribuţiilor de la credincioşi, dar nu în momentul de faţă, ci după construirea Catedralei, când se va începe şi o campanie de colectare de fonduri", a spus PS Ciprian Câmpineanul.

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7362826-ciprian-campineanul-patriarhia-face-credit-200-milioane-euro-pentru-construirea-catedralei-mantuirii-neamului.htm
  • -1 (3 voturi)    
   Praf in ochi din 2010 (Marţi, 24 noiembrie 2015, 10:56)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

   In 2014, cei 314.146.000 lei dati cultelor prin bugetul de stat la inceputul anului .. adica 71 MILIOANE DE EURO doar in 2014.

   Deci scuteste-ma cu abureli de genul "bisericile sunt construite si intretinute din dnatiile credinciosilor".

   Mai multe aici:http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18901107-anul-electoral-umplut-vistieria-bisericii-cultele-primit-suplimentari-record-22-milioane-euro-guvern-2014.htm
 • +14 (18 voturi)    
  De acord cu propunerea, dar cu o mica modificare (Luni, 23 noiembrie 2015, 19:01)

  bigbrother [utilizator]

  Sunt perfect de acord ca BOR nu are nevoie si nu trebuie sa mai primeasca finantare de la bugetul de stat. Acel teren in mijlocul Bucurestiului este suficient pentru ce vor sa faca, restul sumelor ar fi trebuit si trebuie sa fie aduse de BOR de la credinciosii sai, are de unde daca acel referendum chiar este corect (din nou spun, pe mine nu m-a vizitat nimeni sa ma intrebe in ce zeu cred si la fel pe multi alti prieteni ai mei)

  Chestia cu "vrem spitale, nu catedrale" am mai spus-o, nu cred ca asa se pune problema. Poate unii vor terenuri de fotbal in loc de spitale, sau de ce spitale si nu parcuri sau aeroporturi sau teatre, planetarii, aerodromuri sau orice altceva.

  Ideea principala nu ar trebui sa fie ca un lucru este mai bun decat celalalt, ci sa primeze necesitatea unei investititii pentru binele cetatenilor. Iar in cazul bisericilor ne-am facut plinul cu varf si indesat. Peste tot sunt biserici si farmacii de parca singurele probleme ale romanilor ar fi regasirea spirituala si durerile de cap.

  Cumva cineva cu putere de decizie trebuie sa ia taurul de coarne si poate acest guvern tehnocrat - care nu mai depinde de politicieni pentru a le cumpara voturi acestora- sa puna piciorul in prag si sa stabileasca care sunt prioritatile TUTUROR romanilor, indiferent de religie, locatie, dorinte personale etc.
 • +11 (29 voturi)    
  Pot sa votez DA cu ambele maini ? (Luni, 23 noiembrie 2015, 19:05)

  Cuca [utilizator]

  E timpul sa terminam odata cu treaba asta.

  Sa-si faca credinciosii practicanti biserici cate doresc dansii, le respect sincer, cu adevarat, convingerile, credinta, sperantele.... dar pe banii si efortul lor.

  Avem déjà mai multe locuri de cult decat ne trebuie - ne multumim cu cate avem.

  Nu mai avem nevoie si de altele - mici sau mari.
 • -5 (23 voturi)    
  Remus Cernea (Luni, 23 noiembrie 2015, 19:09)

  CititorulComentator [utilizator]

  Si-a pierdut credibilitatea cand s-a dat pe brazda cu PSD-ul. Propunerea asta probabil reprezinta un mod de a mai auzi lumea de el.

  Lucrarile nu se vor opri, Romania este prea indobitocita religios. Eventual se va adauga si marea moschee ISIS.
 • +13 (23 voturi)    
  Impozit (Luni, 23 noiembrie 2015, 19:26)

  agnosticul [anonim]

  Casa regala a Angliei plateste impozite; la noi - popor nascut crestin - biserica care a cerut si i s-au retrocedat o multime de proprietati (nu stiu daca si din cele secularizate sub Cuza) nu plateste niciun impozit desi are numeroase venituri si, conform doctrinei, nu tine la bunurile lumesti.
  Propun ca, pe baza recensamantului, sa se impuna un impozit ("zeciuiala") tuturor celor care se declara credinciosi ortodocsi.
  • -5 (19 voturi)    
   Vai (Luni, 23 noiembrie 2015, 20:04)

   Adrian7 [utilizator] i-a raspuns lui agnosticul

   Biserica Anglicana primeste bani de la statul englez. Prost exemplu.
   Auci... ignoranta doare, nu?
   • -4 (8 voturi)    
    Adevarat grait-ai (Luni, 23 noiembrie 2015, 20:31)

    agnosticul [anonim] i-a raspuns lui Adrian7

    doare rau mai ales cand nu-ti dai seama ca-ti apartine!
    E normal, atata timp cat capul bisericii anglicane este regele/regina si nu prim-ministrul care cerseste voturi de la o populatie care admira Tanacu si se calca in picioare la moaste...
 • +12 (32 voturi)    
  Deci monstrozitatea aia inca se construieste? (Luni, 23 noiembrie 2015, 19:33)

  Fu Leng [utilizator]

  D'ohhhh, am uitat, Ortodoxistan. Asta in vreme ce educatia e la pamant, spitalele la fel, infrastructura la fel, agricultura e ca-n evul mediu, orasele arata ca dupa bombardament dar pline de biserici.
  • -1 (7 voturi)    
   tocmai ca se construieste e uimitor (Luni, 23 noiembrie 2015, 21:08)

   gigel [anonim] i-a raspuns lui Fu Leng

   spitalele, infrastructura, agricultura (ai uitat invatamantul :) ) au papat cam de 1000 de ori mai multi bani (nu e o forma de stil - domeniul este zeci de miliarde fata de zeci de milioane) si arata exact cum spui - lipsa!
   patriarhia poate arata ceva in schimbul banilor primiti; in plus patriarhia a venit cu banii ei in proiectul asta - gaseste pe cineva dispus sa puna macar jumatate din costul pentru un spital si discutam apoi si cum gasim restu de bani; fii sincer si zi-mi ca chiar crezi ca daca cele cateva zeci de milioane primite de catre patriarhie ar fi ramas la buget, din ei ar fi rezultat un spital sau jumatate de km de autostrada
   • +1 (1 vot)    
    Wrong, nu banii ei ci ai enoriasilor (Marţi, 24 noiembrie 2015, 1:01)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui gigel

    patriarhia sifoneaza bani din economie, statul sifoneaza...te miri ca nu sunt bani prin buzunarele oamenilor.
  • +3 (7 voturi)    
   ca fie clar (Luni, 23 noiembrie 2015, 22:30)

   samurai_x [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

   se construiesc monstuozitati mai mari in capul unora !, iar majoritatea celor care posteaza si hulesc ilogic aici probabil isi educa copii la playstation si la televizor , si sunt aceiasi care isi debaraseaza gunoaiele plus chistoacele in mersul audiurilor pe dn 1 in timp ce venereaza un tigan latrator de manele. Ma fac sa rad astia care ataca ceva doar pentru ca e la moda. jiz..ce ii deranjeaza p o catedrala pentru care platesc 5 lei pe an ? poate vor o mocsheie plina de araboi nespalati, oamenilor sunteti autisti lmai rau ca individul cu parul lung dar pe care pitis l-ar renega din start pentru ca l ar suspecta ca nu prea gandeste si nici cu bunul simt nu sta prea bine.
 • +3 (5 voturi)    
  Discriminare (Luni, 23 noiembrie 2015, 20:24)

  Un roman anonim [anonim]

  Dar de moscheie de ce nu spune nimic? Cernea, un tiriplici ateu fundamntalist ( exista si asa ceva si el e un exemplu) nu stie decat sa vina cu aberatii pentru a iesi in evidenta. Nu consider necesarea catedrala, biserica ortodoxa daca are bani disponibili mai bine ar reabilita bisericile monumente istorice care cad in ruina. Dar dece marele ateu Cernea nu a spus si nu spune nimic despre moscheie care e chiar inutila si e doar un rezultat al politicii lui Erdogan de reinfiltrare in zonele in care fostul Impriu Otoman a avut influentA. Dca e sa nu se mai construiasca lacase de cult gigantice ( eara sa scriu monsrtruase) pai atunci sa fie trate egal toate religiile.
 • +1 (3 voturi)    
  Veniturile BOR impozitate cu 16% pt catedrala (Luni, 23 noiembrie 2015, 20:25)

  andreesanu [utilizator]

  O biserica daca s-a inceput constructia trebuie terminata ,alfel se deterioreaza si costa mai mult s-o termini.O solutie ,se impoziteaza veniturile BOR cu 16% si merg toti banii din impozit la terminarea Catedralei,apoi mai vedem.
 • -1 (5 voturi)    
  Ma intreb (Luni, 23 noiembrie 2015, 20:43)

  Adrian7 [utilizator]

  Stie vreun ateu militant de pe aceasta pagina imnul Romaniei? Nu cred.
  .... Cernea primeste bani de la Soros pentru ineptiile care le scoate pe gura. Voi ce primiti?
 • -1 (1 vot)    
  Club rock (Luni, 23 noiembrie 2015, 21:03)

  Lucka [anonim]

  Nuuuuu ! Din contra !!! Statul sa finanteze in continuare constructia ! Dar sa ii schimbam destinatia ! Acolo pot sa functioneze in acelasi timp club rock , sala de spectacole, de sport .Sau poate o facultate , un liceu , un spital ...
 • 0 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 23 noiembrie 2015, 22:21)

  [anonim]

 • +2 (10 voturi)    
  Hmmm (Luni, 23 noiembrie 2015, 23:57)

  claudius [anonim]

  Remus Cernea, un smecher care pozeaza in "ecologist" fara a avea prea multe in comun cu ecologia, a fost facut parlamentar de catre Radu. Da, chiar de catre Radu Mazare. Se poate verifica. Baiatul face puncte bazandu-se pe naivitatea oamenilor, nimic sincer in discursul lui. E doar un politician veros si atat. Stim cu totii de "problema" mantuirii neamului si multora ni se pare absurda pretentia BOR. Dar, domnul deputat a simtit, asemeni unei hiene, ca e momentul sa atace BOR pentru balbaielile pricinuite de Colectiv, pentru a cumula capital electoral, altfel oamenii il cam uitau. Oricum ramasese in memoria colectiva ca fiind "ala cu homosexualii" si nu ala cu ecologia. Probabil il platesc si altii, alfel era demult langa prietenii lui din PSD.
 • 0 (4 voturi)    
  voia să spună (Marţi, 24 noiembrie 2015, 0:15)

  popescu_dtru [utilizator]

  una dintre cele mai bogate ţări din UE, pe care o parazitează inşi ca el.
 • -1 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 24 noiembrie 2015, 6:32)

  [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  Acum daca au apucat (Marţi, 24 noiembrie 2015, 10:17)

  Alex S [utilizator]

  Acum daca au apucat sa o construiasca trebuie terminata, ca altfel toti banii investiti deja in ea se pierd. Are anumite beneficii pentru economie, si anume da bine in fata strainilor. E un motiv in plus sa viziteze tara noastra.
 • -1 (1 vot)    
  mda (Marţi, 24 noiembrie 2015, 10:48)

  nesuferitu [utilizator]

  l-a cam bagat in corzi pe prea nefericitul. dar ma tem ca ''alesii'' au o frica organica fata de BOR pentru a aproba legea. oare n-ar fi mai tare o initiativa semnata de cetateni?
 • -3 (3 voturi)    
  sa dea inapoi si ce a luat (Marţi, 24 noiembrie 2015, 11:56)

  Manon [anonim]

  In conditiile in care biserica nu plateste nici un impozit si da seama nici pe ultimul leu incasat nu are dreptul sa primeasca bani de la bugetul tarii, bani platiti si de cetateni care nu au religie ortodoxa, sau nu sunt credinciosi practicanti. Oricum o iau nu au dreptul sa foloseasca bugetul tarii pentru aceasta constructie cand noi nu avem dotari decente in scoli sau in spitale. Sa dea inapoi toti banii primiti, biserica are resurse mai mult decat suficiente de unde sa isi finanteze aceasta grozavie.
 • -1 (1 vot)    
  Bravo! (Marţi, 24 noiembrie 2015, 12:56)

  dan [anonim]

  Pentru initiative. Poate mai propuneti o lege pt daramarea acelei monstruozitati si sa plantati copaci in acel loc.
 • 0 (0 voturi)    
  biserica (Marţi, 24 noiembrie 2015, 17:21)

  petru [anonim]

  sa fie si ea impozitata ca orice murttor. salariile popilor sa nu mai fie platite de stat .sunt mai multipopi si calugari decat medici si prpfesori.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by