Europarlamentarul Monica Macovei, presedintele partidului M10, a criticat sambata, la Bacau, intr-o conferinta de presa, renuntarea de catre premierul Dacian Ciolos la alegerea in doua tururi de scrutin a primarilor si eliminarea pragului electoral, care, in opinia sa, ar fi fost doua din cele mai importante cerinte ale "strazii", care "a pus si legitimat" actualul Guvern, informeaza Agerpres.

Monica MacoveiFoto: Parlamentul European

"Guvernul Ciolos are cel mai puternic mandat pe care l-a avut vreun Executiv in Romania. Daca nu exista strada, adica oamenii revoltati, aveam Guvern Ponta si nu mai vorbeam de Guvernul Ciolos. Ca urmare, actualul Executiv are si cele mai mari responsabilitati. Din pacate, constatam o diferenta intre programul de guvernare prezentat initial si cel publicat in Monitorul Oficial. Or, primul lucru pe care ar trebui sa-l faca Guvernul Ciolos este indeplinirea cerintelor strazii, pentru ca strada l-a pus si legitimat. Datorita strazii exista. Iar strada a cerut practic reforma electorala. Deci, strada vrea oameni curati in politica", a spus Monica Macovei.

Potrivit liderului M10, Dacian Ciolos a venit cu acest mandat popular si "nu trebuie sa faca ce vor PSD si PNL, pentru ca nu ele l-au adus la guvernare".

"In primul program de guvernare prezentat de Ciolos erau prevazute doua tururi de scrutin. Astazi in Monitorul Oficial apare in programul de guvernare faptul ca primarii sunt alesi intr-un singur tur de scrutin. Astfel putem avea primar ales chiar si cu 15%", a precizat Monica Macovei.

In opinia sa, eliminarea pragului electoral de 5% reprezinta totodata un punct esential pentru innoirea clasei politice.

"S-a adoptat o lege care spune ca poti face partide cu doar trei membri, dar Guvernul Ciolos pastreaza un prag electoral national de 5%. Asadar aceasta este o lege inutila pentru acele mici partide ce se formeaza. Poate oamenii dintr-un judet doresc sa formeze un partid care sa propulseze un parlamentar local. Nu este posibil, daca acel mic partid nu obtine 5% la suta la nivelul tarii. (...) Chiar daca multe si mici, este necesar sa apara partide noi, cu oameni curati. Astfel, electoratul va avea de unde alege, nu doar prin rotatie PSD si PNL", a sustinut Macovei.

Presedintele partidului M10 a combatut opiniile cu privire la incalcarea recomandarilor Comisiei de la Venetia in materie electorala. "Comisia de la Venetia recomanda sa nu se schimbe legile electorale inainte de alegeri numai daca schimbarea ar afecta structura votului, dand posibilitatea partidului aflat la putere sa abuzeze. (...) Eu va spun ca in conditiile in care vom face peste sase luni sau o luna sau trei votul in doua tururi la primari, Comisia de la Venetia va spune: 'Bravo Romania'. Pentru ca nu afecteaza structura votului, ci dimpotriva aduce competitivitate si aduce reprezentativitate", a explicat Monica Macovei.

Ea si-a aratat nemultumirea si fata de promulgarea legii votului prin corespondenta de catre presedintele Klaus Iohannis.

"Este doar o pacaleala, un praf in ochii alegatorilor aruncat de PSD si PNL. Votul prin corespondenta ar trebui sa insemne faptul ca alegatorul nu mai vine la consulat sute de kilometri, ci trimite un plic cu optiunea sa. Or, legea prevede deplasarea alegatorului de trei ori la consulat - pentru preinregistrare, pentru inregistrare si, apoi, pentru a-si lua plicul. (...) Gorghiu si Dragnea au incheiat votarea in Parlament a legii cu o pupatura, (...) pentru ca si-au spus ca isi mentin electoratul captiv din Romania, iar romanii din strainatate tot nu vor putea vota" , a sustinut Monica Macovei.

Potrivit acesteia, M10 va cere, in continuare, ca inregistrarea pentru vot sa se faca on-line. "Votul prin corespondenta pentru toti romanii din tara si din strainatate ori votul electronic pentru toti romanii ar spulbera partidele mari, PSD si PNL, si ar face loc initiativelor politice democratice in Romania", a spus Macovei.