Partidul Civic Maghiar va organiza, in 28 noiembrie, un miting la Miercurea Ciuc, cerand noului Guvern garantarea drepturilor maghiarilor prin Constitutie si includerea in legea fundamentala a principiilor formulate la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia.

Presedintele PCM, Biro Zsolt, a declarat, joi, pentru Mediafax, ca in 28 noiembrie va avea loc in fata Palatului Administrativ, in centrul municipiului Miercurea Ciuc, un miting la care au fost invitati membrii comunitatii maghiare din tara, indiferent de culoarea politica.

Potrivit acestuia, scopul actiunii este de a cere autoritatilor statului roman respectarea Proclamatiei de la Alba Iulia.

"Se stie foarte bine ca in 1918, 1 decembrie, la Alba Iulia s-a adoptat o proclamatie si aceasta proclamatie, la capitolul III, punctul 1, spune urmatorul lucru: deplina libertate nationala pentru toate popoarele conlocuitoare. Noi atragem atentia ca nici pana in data de astazi aceasta deplina libertate si egalitate nu s-au infaptuit. Anul trecut, la Sfantu Gheorghe am avut o manifestare in care am adoptat o petitie in acest sens, pe care am inmanat-o prefectului de Covasna. Dat fiind faptul ca a intervenit o schimbare politica, este si mai actuala aceasta chestiune si vrem sa inmanam si noului Guvern si noului premier doleantele noastre", a spus Biro.

El a adaugat ca drepturile comunitatii maghiare, intre care "deplina libertate nationala, folosirea limbii maghiare si recunoasterea Tinutului Secuiesc", trebuie sa fie garantate prin Constitutie.

"In primul si in primul rand, drepturile noastre trebuie garantate prin Constitutia Romaniei. Noi intotdeauna am fost pentru rezolvarea acestor lucruri pe cale parlamentara, pe calea democratiei si in acest sens noi am pregatit cinci puncte pentru modificarea Constitutiei si cerem ca aceste puncte sa fie incluse in noua Constitutie a Romaniei: deplina libertate nationala, folosirea limbii maghiare, recunoasterea regiunilor istorice ale tarii, vorbim noi, in programul nostru, nu numai despre Tinutul Secuiesc, vorbim despre un regionalism asimetric. La noua reorganizare a tarii, noi credem ca trebuie tinut cont de aceste lucruri", a adaugat liderul civicilor maghiari.

Biro Zsolt a afirmat ca pentru intreaga comunitate maghiara din tara Ziua Nationala a Romaniei reprezinta "ziua promisiunilor neindeplinite si a unor drepturi neacordate".

"Pentru comunitatea noastra, ziua de 1 Decembrie inseamna ziua promisiunilor neindeplinite si a unor drepturi neacordate. Nu am vrut sa facem aceasta manifestare pe data de 1 Decembrie, pentru ca am vrut sa transmitem ca suntem cetateni loiali acestei tari. Respectam sarbatoarea conationalilor nostri romani si cerem respect. Respectul sa fie reciproc si acest lucru se poate realiza numai cu indeplinirea acestui capitol (capitolul III al Proclamatiei de la Alba Iulia) din declaratia de la 1 Decembrie (1918 - n.r.)", a spus Biro.

Potrivit acestuia, PCM a invitat la actiunea din data de 28 noiembrie reprezentanti ai bisericilor istorice maghiare, precum si lideri ai celorlalte partide politice maghiare si ai organizatiilor civile maghiare.

"Cand vorbim despre problemele comunitatii, nu trebuie sa tinem cont de apartenenta politica, nu este un eveniment al unui partid politic. Noi invitam pe toata lumea care este de acord cu doleantele noastre. Aceasta actiune nu se indreapta impotriva nimanui, nu se indreapta impotriva concetatenilor nostri de etnie romana, vizeaza numai cerintele si doleantele noastre, pe care noi consideram ca trebuie adoptate, ca sa ne simtim si noi cetateni egali ai acestei tari", a conchis presedintele PCM.

Manifestarea din 28 noiembrie, de la Miercurea Ciuc, va incepe la ora 14.00 cu un program artistic care va rememora evenimentele din 1918 si va continua cu adoptarea unei petitii, care va fi inaintata premierului Dacian Ciolos si actualului Guvern.