Presedintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea privind votul prin corespondenta, a anuntat Administratia Prezidentiala intr-un comunicat.

Potrivit comunicatului Presedintiei, seful statului "a semnat joi, 19 noiembrie a.c., decretul pentru promulgarea Legii privind votul prin corespondenta, precum si modificarea si completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, precum si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente".

"Legea votului prin corespondenta a fost un obiectiv pe care Presedintele Klaus Iohannis si l-a asumat inca de la inceputul mandatului. Acest act normativ este unul asteptat de intreaga societate si asigura premisele respectarii dreptului fundamental la vot pentru toti romanii, oriunde s-ar afla ei in lume", a mai aratat Presedintia in comunicat.

  • Legea se refera doar la romanii care au domiciliul sau resedinta in afara tarii si presupune o perioada de preinregistrare, care se poate face personal la Ambasada sau Consulat sau prin posta, nu si online

La 5 noiembrie 2015, mai multi deputati si senatori ai ALDE, UDMR, UNPR si PSD au depus la Curtea Constitutionala o contestatie la legea privind votului prin corespondenta, trimisa la promulgare Presedintelui Romaniei, la 4 noiembrie 2015.

Miercuri, Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis, cu unanimitate, ca este constitutionala legea privind votul prin corespondenta. CCR a respins obiectiile de neconstitutionalitate formulate de catre parlamentarii ALDE si UDMR fata de Legea privind votul prin corespondenta, precum si modificarea si completarea Legii 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, dar si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente.