Ambasadorul Olandei la Bucuresti, Stella Ronner-Grubacic, a declarat, joi, dupa o intrevedere cu presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea, ca va fi "foarte mult de munca, nu doar pentru Romania, ci in intreaga UE" avand in vedere contextul atentatelor de la Paris. Ea precizat ca pozitia Olandei fata de aderarea la Schengen e neschimbata, transmite Mediafax.

"Stiu despre noul dvs Guvern recent instalat. Va fi foarte mult de munca de acum inainte nu numai pentru Romania , dar si pentru intreaga UE. Acesta este unul dintre subiectele dezbatute. S-au intamplat o multime de lucruri in UE , atacuri dramatice in Paris in weekendul trecut, care s-au succedat crizei refugiatilor", a declarat noul ambasador al Olandei la Bucuresti, Stella Ronner-Grubacic.

Ronner-Grubacic a afirmat aceste subiecte se afla pe agenda UE, iar tarile membre le discuta in cadrul intalnirilor de la Bruxelles, iar pentru Olanda sunt extrem de relevante pentru ca va prelua presedintia UE de la 1 ianuarie 2016. Ambasadorul Olandei la Bucuresti a mai afirmat ca statele membre UE trebuie sa arate solidaritate si sa coopereze pentru ca lupta impotriva terorismului poate fi purtata cu succes doar daca statele membre lucreaza impreuna

Ambasadoarea a spus ca a avut discutii si cu actualul ministru de Externe, Lazar Comanescu, care la acea vreme avea calitatea de consilier prezidential.

"Am avut acelasi gen de conversatie cu el pe care am avut-o si cu Valeriu Zgonea. I-am prezentat mandatul meu in contextul dinamicilor din Romania si din regiune. A fost o intalnire productiva si astept sa lucrez cu el in calitate de ministru de Externe al Romaniei", a spus ambasadorul olandez la Bucuresti.

Intrebata daca Romania poate spera sa fie primita in Schengen, anul viitor, Stella Ronner-Grubacic a declarat ca pozitia Olandei a ramas neschimbata in aceasta privinta, afirmand ca va discuta despre acest aspect atunci cand va fi inscris pe agenda Consiliului European.

Ea a tinut sa precizeze ca nu a discutat cu Valeriu Zgonea despre aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, in cadrul intalnirii de joi.

"Am venit aici ca nou ambasador, sunt in Romania de doua luni. In calitate de nou ambasador am avut vizite de curtoazie cu toate personalitatile relevante din tara dar si cu presedintii celor doua Camere ale Parlamentului. A fost o vizita de curtoazie in care am discutat despre noul mandat ca ambasador", a mai spus Stella Ronner-Grubacic.