Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a avut in cursul zilei de miercuri o serie de intalniri separate cu mai multi ambasadori. In biroul sau au venit, pe rand, ambasadorul SUA, Hans Klemm, ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummel, si ambasadorul Rusiei, Oleg Malginov. Zgonea a precizat la finalul zilei ca i-a informat pe acestia ca Romania are un nou guvern si ca este o tara stabila si ca o parte dintre intalniri erau planificate dinainte de evenimentele recente din Romania, insa au fost amanate. Ambasada SUA a precizat, la solicitarea HotNews.ro, ca nu poate face pbulic continutului acestor intalniri.

Hans KlemmFoto: Ambasada SUA

Declaratiile facute de Valeriu Zgonea:

"I-am informat ca avem un nou guvern, ca Romania este o tara stabila, cu o anumita predictibilitate si transparenta in decizii. pentru noi este foarte important sa dam acest mesaj avand in vedere ca avem parteneriate atat cu SUA cat si cu Marea Britanie.

V-au intrebat si despre cat de sustinut este acest guvern tehnocrat?

Am avut o discutie despre agenda noastra si le-am explicat ca noi sustinem toate proiectele care au la baza bunastarea romanilor si siguranta romanilor si de aici si din Europa. Este important pentru partide sa se reseteze si sa inteleaga ca s-a schimbat modul de comunicare cu cetatenii. Eu spun de foarte mult timp ca aceasta fractura trebuie sa inceteze. Partidele politice au un an timp sa se reaseze, agenda cetatenilor incepe sa fie una diferita fata de agenda pe care unii dintre colegii nostri o au.

Noi sustinem acest guvern in tot ceea ce inseamna masuri si angajamente pe care statul roman si le-a luat."

***

Klemm a ajuns la Parlament in jurul orei 14.00, iar intalnirea a durat circa o jumatate de ora. Potrivit unor surse oficiale, acestia au discutat despre vizita pe care Zgonea a facut-o in SUA la sfaristul lunii septembrie.

UPDATE 1 Raspunsul Ambasadei SUA la solicitarea HotNews.ro: "Oficiali ai ambasadei se intalnesc in mod constant cu diversi lideri politici romani pentru a discuta subiecte de inters comun. Nu facem public continutul acestor intalniri."

Liderul Camerei Deputatilor urmeaza sa se intalneasca si cu ambasadorul Marii Britanii, Paul Brumell. Aceasta intalnire era programata din urma cu cateva saptamani, insa din cauza evenimentelor din tara a fost amanata.

UPDATE 2 Paul Brummel, ambasadorul UK, a ajuns la biroul lui Zgonea la ora 16.45, unde a stat circa jumatate de ora.

El a declarat jurnalistilor ca a discutat cu Zgonea despre relatiile dintre parlamentele britanic si roman, dar si despre situatia politica din Romania, in contextul noului guvern.

"A doua tema a fost situatia politica aici in Romania. As vrea sa il felicit pe domnul Ciolos in ceea ce priveste noul guvern, este un mandat foarte important intr-o perioada foarte importanta pentru Romania. Astept cu nerabdare sa lucreze cu toti ministrii noi" a declarat Brummel.

Intrebat daca il cunoaste pe Dacian Ciolos, acesta a declarat ca l-a cunoscut in 2014 la "Rural fest" si a fost impresionat de faptul ca acesta purta o ie frumoasa.

Intrebat daca este o idee buna pentru Romania ca are un guvern tehnocrat, acesta a raspuns: "Este o decizie pentru Romania, sunt fericit ca parlamentul a luat aceasta decizie. Pare ca este o decizie care a avut sprijin din partea unei mari majoritati. Bineinteles, sunt multe de facut, si in ceea ce priveste economia si in ceea ce priveste organizarea alegerilor in 2016. Urez foarte mult succes noului guvern", a declarat acesta.

UPDATE 3 17.45 Imediat dupa plecarea lui Brummel, la Zgonea a venit ambasadorul Rusiei, Oleg Malginov. Intrebat de jurnalisti, la plecare, daca a discutat despre noul guvern, acesta a raspuns: "Nu, am discutat adunarea parlamantara a Marii Negre, atat".

Surse oficiale declarase anterior ca intrevedera dintre cei doi este prilejuita de o vizita pe care o va face vicepresedintele Dumei de stat in Romania, in contextul unei adunari parlamentare a Marii Negre.

Joi ar urma ca Zgonea sa se intalneasca cu ambasadorul Olandei la Bucuresti, Stella Ronner-Grubacic.