Ministrul Afacerilor Interne, Petre Toba, a declarat marti, la ceremonia de investire, ca un obiectiv prioritar al mandatului sau este cresterea gradului de siguranta a cetateanului, potrivit Agerpres.

"Stiu foarte bine care sunt asteptarile colegilor mei si ale cetatenilor fata de MAI - seriozitate, integritate si profesionalism. Acestea sunt principalele repere pe care le am in vedere la conducerea ministerului. Un obiectiv prioritar al mandatului meu este cresterea gradului de siguranta al cetateanului, iar aici am in vedere toate componentele care alcatuiesc mediul de securitate interna - siguranta pe strada, in spatiile publice, scoli, protejarea cetatenilor in raport cu infractionalitatea sau in fata riscurilor asimetrice, dar si pregatirea pentru un raspuns cat mai eficient in situatii de urgenta", a afirmat Toba.

Potrivit acestuia, 2016 se anunta un an deosebit de important pentru procesul democratic din Romania, iar misiunea MAI este de a sprijini Autoritatea Electorala Permanenta si Biroul Electoral Central in organizarea alegerilor pentru a asigura echidistanta si legalitatea procesului electoral.

"Voi avea in vedere si provocarile din plan european, inclusiv raportat la fenomenul migrationist si la mecanismele de securitate a cetatenilor europeni sau ale sistemului comun de azil. Prevenirea si combaterea terorismului necesita o abordare proactiva si un efort comun din partea tuturor agentiilor de aplicare a legii atat nationale, cat si internationale. In calitate de ministru al Afacerilor Interne voi continua excelenta colaborare cu institutiile din domeniul securitatii nationale, dar si cu institutiile de aplicare a legii din UE si Statele Unite ale Americii", a aratat Toba.

El a subliniat ca functia de ministru al Afacerilor Interne implica o mare responsabilitate, pe care si-o asuma cu toata convingerea.

"Este o mare onoare pentru mine sa predau mandatul de ministru al Afacerilor Interne detinut pentru o foarte scurta perioada unui profesionist care a parcurs treapta cu treapta toate etapele in evolutia profesionala. Preluati acest mandat intr-un moment crucial pentru Europa si Romania. Asteptarile cetateanului sunt foarte mari privind siguranta in scoli, institutii publice, cu privire la capacitatea de interventie in situatii dramatice, cum, din pacate, a fost tragicul eveniment recent din clubul Colectiv. Asteptarile sunt foarte mari. Am deplina incredere in personalul MAI, in profesionalismul institutiilor subordonate. Cunoscandu-va pe dumneavoastra, domnule ministru, sunt absolut convins ca seriozitatea, intelepciunea si profesionalismul pe care il cunosc va vor ajuta sa luati cele mai bine cumpanite decizii", i-a spus Sorin Cimpeanu, pana de curand premier interimar, lui Toba cu prilejul ceremoniei.