Consilierul prezidential Lazar Comanescu, propus de premierul desemnat, Dacian Ciolos, pentru portofoliul Afacerilor Externe, a fost avizat, luni, de comisiile parlamentare de specialitate, potrivit Agerpres.

Comanescu a fost audiat in comun de Comisiile pentru politica externa de la Camera Deputatilor si Senat, de Comisia pentru romanii de pretutindeni de la Senat si de Comisia pentru comunitatile de romani din afara granitelor de la Camera Deputatilor.

Decizia a fost luata cu 40 voturi pentru, unul contra si o abtinere.

'Politica externa s-a dovedit a fi cu adevarat o politica de consens national si eu cred ca acest lucru trebuie sa ramana in continuare cadrul in care demersul nostru de politica externa se desfasoara. (...) MAE e un instrument esential in realizarea acestui demers, dar MAE fara o cooperare cu celelalte institutii care fiecare intr-un fel sau altul are responsabilitati in materie, demersul nu poate sa fie un succes. MAE va face eforturi pentru a asigura un dialog si o cooperare interinstitutionala foarte bine pusa la punct', a declarat Lazar Comanescu.

Pe de alta parte, acesta a propus stabilirea de intalniri 'sistematice' intre el, in calitate de ministru al Afacerilor Externe, si parlamentarii din comisiile de specialitate.

'Asemenea intalniri cu dumneavoastra vor fi cu certitudine in beneficiul unei activitati pe care o doresc cat mai eficienta a Ministerului de Externe', le-a spus Comanescu parlamentarilor.

In discursul sustinut in fata parlamentarilor din comisiile mentionate, el a prezentat obiectivele prioritare pe care le va urmari ca ministru de Externe. Printre acestea, consolidarea profilului Romaniei in NATO si UE, pregatirea presedintiei romanesti a Consiliului UE, parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, consolidarea dimensiunii economice a politicii externe romanesti.