Senatorul PSD Serban Nicolae sustine intr-un mesaj publicat, vineri, pe Facebook ca nu va vota pentru investirea Guvernului "Ciolos", deoarece "desemnarea domnului Dacian Ciolos este rezultatul unor aranjamente incorecte, de tip 'Basescu' ". Liderul social-democrat scrie ca prezenta "in posibilul Guvern Ciolos" a unor membri PSD sau a unor persoane asumate de PSD “nu poate conduce la un compromis” prin care partidul "sa cautioneze si sa legitimeze o deturnare neconstitutionala si nedemocratica a actului de guvernare”. Mesajul lui Nicolae vine in contextul in care mai multi senatori PSD s-ar fi aratat nemultumiti, suspectand intelegeri intre Liviu Dragnea si premierul desemnat Dacian Ciolos, pentru numirea noilor ministri, au declarat surse din interiorul partidului pentru Hotnews.

Serban NicolaeFoto: Agerpres

Serban Nicolae apreciaza ca sesiunea de consultari cu partidele parlamentare convocate de presedintele Klaus Iohannis "s-a dovedit" a fi "o mascadara". El sustine ca Iohannis a tratat "momentul constitutional" cu dispret si formalism, pentru ca presedintele nu a raspuns in nici un fel propunerii de premier a social-democratilor.

"Consultarile convocate de presedintele Klaus Iohannis cu partidele parlamentare s-au dovedit o mascarada. Persoana pe care presedintele Romaniei dorea sa o nominalizeze pentru candidatura la functia de prim-ministru era deja stabilita, inca inainte de demisia Guvernului Ponta. Dispretul si formalismul cu care presedintele Romaniei a tratat momentul constitutional al consultarilor in vederea formarii unui nou guvern, a rezultat si din faptul ca, desi Partidul Social Democrat a inaintat o propunere de candidat la functia de prim-ministru, domnul Klaus Iohannis, nici macar formal, nu a dat un raspuns acestei propuneri", a scris Serban Nicolae, vineri, pe pagina sa de Facebook.

Liderul PSD noteaza ca prezenta unor membri PSD sau asumati de partid, precum si a unor independenti, "nu poate conduce la un compromis" prin care partidul sprijina si legitimeaza o "deturnare neconstitutionala si nedemocratica a actului de guvernare".

"Prezenta, in posibilul 'Guvern Ciolos', a unor membri P.S.D. sau asumati de P.S.D. in trecut, precum si a unor independenti respectabili si credibili, nu poate conduce la un compromis prin care Partidul Social Democrat sa cautioneze si sa legitimeze o deturnare neconstitutionala si nedemocratica a actului de guvernare. In fapt, asa cum rezulta din procedura utilizata pentru constituire si obtinerea investirii, Dacian Ciolos nu va conduce un guvern de tehnocrati, ci un guvern de birocrati. In orice situatie, responsabilitatea rezultatelor guvernarii Ciolos revine, in intregime presedintelui Klaus Iohannis, pe modelul Basescu - Boc.", se arata in mesajul publicat de senatorul PSD pe Facebook.

Nicolae mai scrie ca "unica ratiune unui Guvern de tranzitie" este de a continua programul de guvernare al USL. El sustine ca in contextul in care "preconizatul 'Guvern Ciolos'" nu si-a asumat public o continuitate a programului de guvernare aprobat de Parlament in 2012 , parlamentarii trebuie sa asigure "continuitatea cresterii economice (..) si a dezvoltarii" prin "mijloace parlamentare".

"De aceea, este nevoie ca grupurile parlamentare ale P.S.D. sa isi asume, prin mijloace parlamentare, continuarea Programului de guvernare aprobat in 2012. Sa speram ca avem alaturi, ca si pana acum, parlamentarii coalitiei majoritare care a asigurat functionarea Guvernului Ponta. Cu alte cuvinte, sa ne asumam continuitatea cresterii economice, a cresterii veniturilor populatiei, a investitiilor publice si dezvoltarii. De asemenea, sa ne asumam continuarea proceselor de reforma in domeniul educatiei, al sistemului sanitar si al aparatului functionaresc.", mai scrie Nicolae pe Facebook.